fbpx Skip to main content

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, στην Ολομέλεια της Βουλής, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ενώ η Κυβέρνηση με την κοινωνία μάχεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, ενώ η Κυβέρνηση, η πολιτεία, η χώρα μας μάχεται με σύμμαχο το Διεθνές Δίκαιο απέναντι στην μονομερή προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας και ενώ αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε την οικονομία με μέτρα που επιβραβεύονται από τη διεθνή οικονομική κοινότητα μέσω των ιστορικά χαμηλότερων επιτοκίων στις εκδόσεις των ομολόγων μας, αυτήν ακριβώς τη στιγμή επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ενός Υπουργού που εκφράζει απόλυτα την κυβερνητική πολιτική και που με επιτυχία έχει μεταφράσει την πολιτική σε πράξεις.

Η πρόταση λοιπόν είναι άκαιρη, είναι υποκριτική και προσπαθεί απλά να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μας δίνεται όμως μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιάσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο που εκτέλεσε αυτή η Κυβέρνηση, που λειτουργεί σε μια ενιαία και παραγωγική συχνότητα σε δεκαπέντε μήνες που έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Έτσι λοιπόν μας δίνεται η ευκαιρία να αναφερθούμε περιληπτικά σε ένα τμήμα της δουλειάς που έχει γίνει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το έργο της αποφασισμένη να αλλάξει την Ελλάδα και να τη μετατρέψει σε μια χώρα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, σύγχρονη και ελκυστική. Μια χώρα που βασίζεται στην εξωστρέφεια, την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι συνάδελφοί μου όλοι στο Υπουργείο, το πολιτικό προσωπικό θέσαμε εξαρχής ως κεντρικό μας στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Σύσσωμη λοιπόν η πολιτική ηγεσία, σε απόλυτη συνεργασία, εργάζεται σκληρά ώστε να ανοιχτεί ένας φιλοεπενδυτικός ορίζοντας όπου τα επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να έχουν αρχή, μέση και τέλος, δεν παραμένουν μακέτες.

 Με τον νόμο επενδύσεων στην Ελλάδα σηματοδοτήσαμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτικής κοινότητας. Δώσαμε μεγαλύτερη ευελιξία τόσο σε στρατηγικές επενδύσεις όσο και στη διαδικασία πιστοποίησης, ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας μιας επένδυσης. Διευκολύναμε τις επενδύσεις στα επιχειρηματικά πάρκα. Ανοίξαμε την αγορά και δώσαμε για πρώτη φορά το δικαίωμα και σε ιδιώτες να πιστοποιηθούν ως ελεγκτές.

Με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης δημιουργήσαμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και τον έλεγχο των παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συστήσαμε ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέων Βιομηχανίας και Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Έργο αυτής της υπηρεσίας είναι η υλοποίηση των στόχων της βιομηχανικής ανάτασης της χώρας και των στρατηγικών επιλογών του Υπουργείου. Για πρώτη φορά θέσαμε τη βιομηχανία στο επίκεντρο ως εθνικό αναπτυξιακό πυλώνα. Απλοποιήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Διασυνδέσαμε το ΓΕΜΗ με τον ΕΦΚΑ, ενώ δώσαμε τη δυνατότητα σύστασης ανώνυμης εταιρείας με πρότυπο καταστατικό.

Υπερδιπλασιάσαμε τους ελέγχους και αναδιαρθρώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό με τη σύσταση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς σε όλα τα στάδια διακίνησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Εκκινήσαμε τη διαδικασία ψηφιοποίησης των βιβλίων σημάτων και απλοποιήσαμε τη διαδικασία για την απονομή του δικαιώματος χρήσης του ελληνικού σήματος για τα προϊόντα ΠΟΠ και τα προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης.

Εκδώσαμε κανονισμό ασφαλείας και προδιαγραφών για τη λειτουργία και τους ελέγχους στον εξοπλισμό διαφόρων λούνα-παρκ κλπ. Συστήσαμε την Κυβερνητική Επιτροπή Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη διαμόρφωση, εποπτεία και αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού των δράσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Συστήσαμε την Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας για τη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής της βιομηχανίας και την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Σχεδιάζουμε και έχουμε έτοιμη την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό του εταιρικού δικαίου και την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις, δηλαδή την αναμόρφωση του ν. 4412.Σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη συνολική ευρωπαϊκή ενίσχυση που μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει στα 72 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη. Προσανατολιζόμαστε σε επενδύσεις στις υποδομές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την «πράσινη» κυκλική οικονομία και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η υγειονομική κρίση ήρθε να αποδείξει ότι τα θεμέλια που οικοδομούμε είναι γερά. Πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ την ταχεία αδειοδότηση μονάδων που επέδειξαν ευελιξία και αναδιάρθρωσαν την παραγωγή τους σε είδη αυξημένης ανάγκης, όπως αντισηπτικά και μάσκες. Θωρακίσαμε τον Έλληνα καταναλωτή μέσω της πλατφόρμας «e-Kαταναλωτής», εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων και ανοικτά δεδομένα. Προσφέραμε χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση ρευστότητας και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας. Ταμείο εγγυοδοσίας. Επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων επιχειρηματικών δανείων. Δάνεια με κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου μέσω του «ΤΕΠΙΧ ΙΙ». Επιστρεπτέα προκαταβολή. Όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργοποιήθηκαν μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ. Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, ώστε να μπορέσουμε να τα εντάξουμε.

Με σκληρή δουλειά και κατάλληλες παρεμβάσεις η Ελλάδα πλέον τείνει να μετατραπεί σε στρατηγικό επενδυτικό κόμβο. Οι προσπάθειές μας ήδη αποδίδουν καρπούς. Ξεμπλοκάραμε πολλές επενδύσεις που ήταν κολλημένες στα χαρτιά και δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Προχωρήσαμε στην εφαρμογή σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Σύρου αλλά και Σκαραμαγκά. Εγκρίναμε δεκατέσσερις στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεκατέσσερα έργα ΣΔΙΤ που έχουν ολοκληρωθεί και πλέον αποδίδονται στην κοινωνία, τριακόσια πενήντα οκτώ επιχειρηματικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου με ποσό ενίσχυσης άνω των πεντακοσίων εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα εγκρίθηκε η υπαγωγή δεκαπέντε Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας μέσω ΣΔΙΤ, επένδυση ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Εκδώσαμε δύο προκηρύξεις του αναπτυξιακού νόμου και συνεχίζουμε έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις εντάξεις και τις υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων στον επενδυτικό αναπτυξιακό νόμο. Φέρνουμε την Ελλάδα πιο κοντά στην ψηφιακή τεχνολογία με πολλές μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι μόνο η Microsoft, είναι πολλές εταιρείες ανώτατης τεχνολογίας που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το έργο της Κυβέρνησης αποτυπώνεται και στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δείκτες. Ως προς την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η χώρα μας ανέβηκε μόνο σε έναν χρόνο από την 12ηστην 8ηθέση με προοπτική περαιτέρω βελτίωσης μέχρι το τέλος του 2020. Η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας για το 2020 παρουσίασε άνοδο κατά εννέα θέσεις και βρίσκεται στην 49ημεταξύ εξήντα τριών οικονομιών από την 58ηπου κατείχε το 2019. Στον δείκτη άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2019 καταφέραμε να ανέβουμε κατά έξι θέσεις και βρεθήκαμε στην 29ηθέση από την 35ητο 2018, ενώ ουδέποτε στη δεκαετία 2009-2018 δεν είχαμε υπερβεί την 32ηθέση. Ως προς την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, βρεθήκαμε στην πρώτη θέση σε αριθμό ωφελούμενων από δράσεις ενίσχυσης κοινωνικής συνοχής.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συνεχίζουμε τη δουλειά μας με πείσμα και αποφασιστικότητα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει υψηλούς στόχους, δεν συμβιβάζεται με τη μετριότητα, δεν φοβάται, δεν κάμπτεται. Η εντολή του είναι να μεταρρυθμίσουμε, να πάμε ενάντια στη γραφειοκρατία, να μη σταθούμε σε λόγια, αλλά σε πράξεις. Δουλεύουμε για το σήμερα και το αύριο της νεολαίας. Δεν σταματάμε σε ψευτοδιλήμματα της Αντιπολίτευσης, δεν σταματάμε μπροστά στο φόβο της ρήξης. Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα παράδειγμα στην Ευρώπη, όπως παράδειγμα ήταν εν μέσω της πανδημίας.

Η εποχή Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταγραφεί ως η εποχή της μεταρρύθμισης της φωτεινής Ελλάδας, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, όπου όλες και όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες, όπου τα παιδιά που έχουν σήμερα μπροστά τη ζωή τους δεν θα έχουν εμπόδια, όπου γυναίκες και άντρες θα μοιράζονται τις ίδιες προοπτικές, όπου η πολιτεία θα είναι το πραγματικό στήριγμα των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη.

Δεν τίθεται θέμα προβληματισμού για εμάς για το πού θέλουμε να πάμε. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και θα φτάσουμε εκεί που η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας θέλει και που η πατρίδα μας αξίζει. Έχουμε ήδη ξεκινήσει εδώ και δεκαπέντε μήνες και θα φτάσουμε, το υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός, το υποσχέθηκε ο κάθε Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και ως ένα σώμα, ο κάθε Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης. Αυτή η εντολή μας δόθηκε, αυτήν υπηρετούμε.

Σας ευχαριστώ».