fbpx Skip to main content

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλών, πλαίσιο δεύτερης ευκαιρίας».

 «Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό -και το έκανε πράξη- ότι από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης θα προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και τομές που θα αντιμετωπίσουν ολιστικά παθογένειες του παρελθόντος.

Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της συνέπειας με την οποία προχωρά το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά. Εισάγουμε πρωτοποριακά μέτρα που σκοπό έχουν να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας και να τους βοηθήσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

 Για πρώτη φορά δημιουργείται ένας προληπτικός ηλεκτρονικός μηχανισμός που θα κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο αφερεγγυότητας του οφειλέτη και θα τον προειδοποιεί έγκαιρα. Παρέχουμε έτσι όχι μόνο ενημέρωση αλλά και στήριξη στους οφειλέτες για να καλύψουν ή να ενσωματώσουν τις οφειλές τους πριν φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών θα δώσει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους με μια απλή ηλεκτρονική αίτηση. Σ’ αυτόν τον μηχανισμό ρύθμισης θα μπορούν να μπουν και ενήμεροι οφειλέτες, αρκεί να αποδεικνύουν σημαντική μείωση εισοδημάτων ή αύξηση δαπανών. Το κράτος δεν λειτουργεί πια σαν τιμωρός αλλά σαν αρωγός.

 Με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Τόσο οι ενήμεροι οφειλέτες όσο και εκείνοι που θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μπορούν να λάβουν επιδότηση για πέντε χρόνια ώστε να αποπληρώσουν δάνεια που έλαβαν έχοντας υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους.

 Δίνουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να προστατεύσουν την περιουσία τους. Ταυτόχρονα αναμορφώνουμε το πτωχευτικό πλαίσιο, επεκτείνεται η πτωχευτική ικανότητα σε κάθε φυσικό πρόσωπο και επιταχύνονται οι διαδικασίες πτώχευσης, ώστε να απαλλάσσεται γρήγορα από τα χρέη του. Ο οφειλέτης δεν χάνει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματός του. Τα φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από τα χρέη τους εντός τριετίας από την κήρυξη της πτώχευσης, ώστε να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή και να δημιουργήσουν εκ νέου περιουσία. Απλοποιείται και επιταχύνεται η πτωχευτική διαδικασία στις πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου μέσω της υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, που γίνεται δεκτή από το πτωχευτικό δικαστήριο εντός τριάντα ημερών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές με το παρόν νομοσχέδιο προσφέρεται μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους οφειλέτες που λόγω της υπερχρέωσης αδυνατούσαν να επανακάμψουν. Οι συμπολίτες μας αυτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα χωρίς να διαιωνίζουν και να κληροδοτούν τα χρέη στις επόμενες γενιές. Η πολιτεία στέκεται κοντά στις επιχειρήσεις, διότι αποτελούν το οξυγόνο που κρατά την οικονομία ζωντανή. Το αποδείξαμε άλλωστε και κατά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την κινητοποίηση των πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησής μας είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών.

Στο πλαίσιο αυτό της επιτάχυνσης και με γνώμονα τη στήριξη των επιχειρήσεων μεταρρυθμίζουμε το κράτος, αναδιαρθρώνουμε διαδικασίες και θεμελιώνουμε ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οργανώνουμε τον αναπτυξιακό νόμο έτσι ώστε η διαδικασία υπαγωγής να επιταχύνεται δραστικά. Όταν κλείνει ένας κύκλος πλέον, θα έχουμε ολοκληρώσει τουλάχιστον το 80% της αξιολόγησης των επενδύσεων και πολύ σύντομα θα μειώσουμε κατά 80% τον χρόνο υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο. Πολλαπλασιάζουμε όλες τις Επιτροπές Ελέγχου και αυξάνουμε όλους τους αξιολογητές και τους ελεγκτές. Ενισχύουμε τη γρηγορότερη ωρίμανση των έργων ΣΔΙΤ και αναβαθμίζουμε τον ρόλο των συμπράξεων μέσω του σχεδιασμού υλοποίησης σημαντικών έργων. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, ώστε να τοποθετήσουμε δυναμικά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαστε όλοι μέλη μιας κοινωνίας που για να παραμείνει συνεκτική, θα πρέπει να προστατευτεί και να ενδυναμωθεί. Η πανδημία μπορεί να μας ανάγκασε να αλλάξουμε κάποια σημεία του αρχικού σχεδιασμού μας, αλλά δεν κατάφερε να μας αποτρέψει από τον αρχικό μας στόχο που είναι ένας, η Ελλάδα να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Η Κυβέρνησή μας έχει το σχέδιο, έχει και τη θέληση να δώσει στη χώρα την ώθηση προς το μέλλον.

Σας ευχαριστώ».