Έργο

  

  

  

  

  

Ψηφίστηκε ο νόμος 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα & άλλες διατάξεις», σηματοδοτώντας μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Απλοποιήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την σύσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Υπερδιπλασιάσαμε τους ελέγχους και αναδιαρθρώσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό με την σύσταση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς.

Εκκινήσαμε την διαδικασία ψηφιοποίησης των Βιβλίων Σημάτων και απλοποιήσαμε την διαδικασία απονομής του δικαιώματος χρήσης του Ελληνικού Σήματος για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

 

 

 

 

 

Συστήσαμε την Κυβερνητική Επιτροπή Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Κατά το ξέσπασμα της Πανδημίας:

 • Πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ την ταχεία αδειοδότηση μονάδων που αναδιάρθρωσαν την παραγωγή τους σε είδη αυξημένης ανάγκης (αντισηπτικά, μάσκες κ.α.) .

  

  

  

  

  

 • Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Καταγραφής Αποθεμάτων

Δημιουργήσαμε άμεσα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση αποθεμάτων υγειονομικού υλικού, για την παρακολούθηση της επάρκειας και για την αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

 • Θωρακίσαμε τον Έλληνα καταναλωτή μέσω της πλατφόρμας e-Καταναλωτής, εξασφαλίζοντας διαφάνεια στις τιμές των προϊόντων και ανοικτά δεδομένα.
 • Οργανώσαμε την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Δώσαμε λύση σε χρόνια προβλήματα:

 • Ξεμπλοκάραμε την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού.
Νίκου Παπαθανάση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης της «Ελληνικό Α.Ε.» στη Lamda Development
Νίκος Παπαθανάσης Υφυπουργός Ανάπτυξης Επενδύσεων
 • Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου.
 • Προχωρήσαμε στην εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας

Δημιουργήσαμε καινοτόμο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον:

 

 • Νέος Αναπτυξιακός Νόμος (4887/2022)

Δημιουργήσαμε 13 νέα θεματικά καθεστώτα σε σύγχρονους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Αναπτύξαμε νέο, καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Μέσα σε τρία χρόνια αυξήσαμε μεσοσταθμικά κατά 282% τις ετήσιες υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων ιδιωτικών επενδύσεων και κατά 284% το κόστος των επενδυτικών σχεδίων, σε σχέση με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων συναντήθηκε με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, παρουσία του Υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη και των Υφυπουργών, Χρ. Δήμα και Ι. Τσακίρη

Θεσπίσαμε μέτρα επιτάχυνσης για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

 • Στρατηγικές Επενδύσεις

Νέος νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις (ν.4864/2021)

Απλοποιήσαμε και επιταχύναμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχων. Προσθέσαμε νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας και νέες χρήσεις γης (κέντρα δεδομένων – data centers, κατασκευή μόνιμων εγκαταστάσεων κινηματογραφικών παραγωγών – studios).

Εναρκτήρια συνάντηση για την στρατηγική επένδυση της Microsoft

Εγκρίναμε τη Στρατηγική Επένδυση της Microsoft.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν ενταχθεί 29 Στρατηγικές Επενδύσεις προϋπολογισμού άνω των 7 δισ ευρώ.

 • ΣΔΙΤ

Υπογράψαμε σύμφωνο συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση των έργων ΣΔΙΤ.

Από το 2019 έως σήμερα έχουν εγκριθεί 30 έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) συνολικού κόστους επένδυσης άνω των 4,4 δισ ευρώ.

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με την Επίτροπο κα. Elisa Ferreira στην Κοζάνη
 • Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

Πετύχαμε την αύξηση κατά 10% των ανώτατων ορίων ενισχύσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Οιχαλία, Γορτυνία και νησιά Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτη).

Νέος νόμος 4872/2021 για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Δημιουργήσαμε ενιαίο και συνεκτικό σύστημα διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, διαχείριση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ΔΑΜ.

Λάβαμε πρώτοι την έγκριση του τομεακού προγράμματος ΔΑΜ (ΕΣΠΑ-ΔΑΜ) συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο τομεακό Πρόγραμμα ΔΑΜ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση με το ΥΠΕΝ και τη ΔΕΗ Α.Ε. για τη διενέργεια διαγωνισμών για την εκπόνηση των μελετών των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων εντός των ΖΑΠ.

Υπογράψαμε και κυρώθηκε με το ν. 4956/2022 η Προγραμματική Σύμβαση με την ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε και τη ΔΕΗ Α.Ε για την αποκατάσταση των εδαφών που θα μεταβιβαστούν στο Δημόσιο και στα οποία θα υλοποιηθούν οι νέες χρήσεις γης.