fbpx Skip to main content

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Πάνος Σταμπουλίδης και ο Διευθυντής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), κ. Χαράλαμπος Μελισσινός παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, παρουσιάστηκαν συγκεντρωτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Αύγουστο 2019 έως και τον  Φεβρουάριο 2020 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, οι έλεγχοι αυξήθηκαν κατά 197%, οι παραβάσεις κατά 147%, το ύψος των προστίμων κατά 116% και ο αριθμός των κατασχεθέντων τεμαχίων κατά 653%. Σημειώνεται ότι το κόστος του παρεμπορίου στοιχίζει 1,3 δισ. ευρώ ετησίως στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 25.000.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στη μεγάλη επιχείρηση αντιμετώπισης του παρεμπορίου που πραγματοποιήθηκε, χθες, στον Βοτανικό, λέγοντας:

«Στα πλαίσια του μεγάλου πολέμου που κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στο παρεμπόριο είχαμε χθες στην περιοχή του Ελαιώνα μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πατάξεως του παρεμπορίου που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Επί τη ευκαιρία των αποτελεσμάτων της χθεσινής επιχείρησης, για την οποία θα σας μιλήσουν εξειδικευμένα ο αρμόδιος Υφυπουργός Εμπορίου, κύριος Παπαθανάσης αλλά και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, κύριος Πάνος Σταμπουλίδης,  θέλουμε να παρουσιάσουμε συνολικά τις δράσεις για την πάταξη του παρεμπορίου που έχει αναλάβει η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τους τελευταίους 7 μήνες που είμαστε εδώ και τα πραγματικά υπαρκτά αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπισή του.

Θέλω να συγχαρώ ιδιαίτερα όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όχι μόνο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και των συναρμοδίων Υπουργείων στα μικτά κλιμάκια, αλλά ιδιαίτερα τους δικούς μας ανθρώπους, οι οποίοι έχουν δουλέψει εκτός ωραρίου, υποαμειβόμενοι, με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση αυτούς τους μήνες εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική μας βούληση και φέρνοντας, για πρώτη φορά, απτά και πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το παρεμπόριο πλήττει βάναυσα και την εθνική οικονομία σε επίπεδο απώλειας κρατικών εσόδων και φόρων και σε επίπεδο αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων που πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και δέχονται τον ανταγωνισμό των ανθρώπων που διακινούν τα λαθραία εμπορεύματα αλλά που θέτουν, όπως απεδείχθη ειδικότερα χθες, και σε πιθανούς κινδύνους την υγεία των καταναλωτών διακινώντας τελείως αμφιβόλου ποιότητος και επίδρασης σκευάσματα, τα οποία αν κάποιος τα πάρει θα μπορούσε να υποστεί πολύ μεγάλη ζημία στην υγεία του καθώς  αυτά είναι εκτός οποιουδήποτε είδους ελέγχου. Είμαστε, λοιπόν, πάρα πολύ περήφανοι για αυτό που κάνουμε αυτούς τους μήνες και ιδιαίτερα για αυτό που έγινε χθες».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης τόνισε:

«Η επιχείρηση, η οποία οργανώθηκε χθες και με μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή της αστυνομίας και του Δήμου, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10:00 και ακριβώς τότε ξεκίνησε.

Η επιχείρηση και τα άτομα τα οποία εισήλθαν στον χώρο μπήκαν από τρία σημεία, συγκεκριμένα η πρώτη εβδομάδα από Ιερά Οδό και Χαρτεργατών, η δεύτερη ομάδα από Σαλαμίνος και Αγίας Άννης και η τρίτη ομάδα από Ιερά Οδό και Αγίας Άννης.

Τα αποτελέσματα έχουν δοθεί στον Τύπο αλλά θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι κατασχέθηκαν και κατεστράφησαν 6.279 τεμάχια συσκευασιών τροφίμων, 2.752 τεμάχια ειδών ένδυσης και υπόδησης, 1.350 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων βιταμίνες, πρωτεΐνες και συμπληρώματα διατροφής, 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών και 60 τεμάχια συσκευασίας καπνού.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.200 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας, συνελήφθησαν 15 άτομα για πώληση βιομηχανικών ειδών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και βεβαιώθηκαν από την τροχαία και τη δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 232 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και κατάληψη οδοστρώματος.

Αυτό το οποίο κάνουμε και το οποίο θα συνεχίσουμε να κάνουμε είναι να επιχειρούμε σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να αντιληφθεί το παρεμπόριο ότι το κράτος είναι εδώ και δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη του.

Θέλω να σας πω με βάση στατιστικά στοιχεία, οι έλεγχοι το τελευταίο εξάμηνο σε σχέση με το εξάμηνο του ’18 αυξήθηκαν περίπου κατά 400%. Τα πρόστιμα επίσης αυξήθηκαν κατά 125% και οι παραβάσεις κατά 120%.

Να επισημάνω επίσης ότι αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο μας επεξεργάζεται ένα σχέδιο νόμου που θα δώσει μεγαλύτερη ισχύ, δύναμη, και επιχειρησιακή δυνατότητα στο συντονιστικό όργανο και ταυτόχρονα θα επιβάλει και μεγαλύτερες κυρώσεις κατά τη φάση της παραβατικής συμπεριφοράς του παραεμπορίου.

Πλέον αγγίζουμε και θέματα τα οποία άπτονται άμεσα της δημόσιας υγείας και όπως ακούσατε, υπήρχαν και πολλά προϊόντα τα οποία θα διατίθεντο στην αγορά και τα οποία έχουν σχέση με τη δημόσια υγεία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Υπουργό για την εμπιστοσύνη που μας δίνει και το συντονιστικό του ρόλο σε όλο αυτό το οποίο κάνουμε.

Και να συγχαρώ τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή, κύριο Σταμπουλίδη  καθώς επίσης και τον Διευθυντή του ΣΥΚΕΑΑΠ, κύριο Χαράλαμπο Μελισσινό, ο οποίος είναι πρώην αστυνομικός διευθυντής και έχει αναλάβει το ρόλο αυτό με μεγάλη επιτυχία».

Ο κ. Σταμπουλίδης τόνισε:

«Έχουμε αλλάξει ριζικά το μοντέλο εποπτείας και ελέγχου της αγοράς. Θεωρούμε ότι η πάταξη του παραεμπορίου αποτελεί αναπτυξιακό μέτρο, γιατί ο τζίρος ο οποίος φεύγει από τις επιχειρήσεις και μπαίνει σε παράνομη οικονομία, υποβαθμίζει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη.  Άρα, ανακόπτοντας αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, ενισχύουμε έντονα την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων.

Θέλω να επισημάνω ότι φέτος, για πρώτη φορά, επιχειρούμε πέρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και σε άλλα σημεία της χώρας, κυρίως στις πύλες εισόδου, καθώς μέσω αυτών γίνεται η διακίνηση παράνομων αγαθών και υπηρεσιών.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε αποφασίσει αφ’ ενός να συστήσουμε κοινά κλιμάκια ελέγχου κι αφ’ ετέρου –και πιο σημαντικό – να τοποθετήσουμε μόνιμα σημεία ελέγχου στις κάθετες οδούς της Εγνατίας Οδού.

Το πρώτο τέτοιο μόνιμο σημείο ελέγχου τοποθετείται μέχρι τέλος Φεβρουαρίου στον κάθετο δρόμο από Κομοτηνή προς Νυμφαία, κοντά στο συνοριακό σταθμό. Εκεί τοποθετείται μόνιμο Isobox από το οποίο υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, θα επιχειρούν και θα πραγματοποιούν καθημερινά ελέγχους.

Το ίδιο προγραμματίζεται και για άλλες οδούς, όπως στην περιοχή της Δράμας, κυρίως στην πύλη της Εξοχής, απ’ όπου περνούν πολλά εμπορικά οχήματα από τη γειτονική χώρα. Επίσης, έχουμε έντονη παρουσία στα λιμάνια.

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι πολίτες, καταναλωτές και έμποροι εμπιστεύονται και πάλι τις δημόσιες υπηρεσίες, γνωρίζοντας ότι τα στοιχεία που προσκομίζουν, αξιοποιούνται κατάλληλα και δεν πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

Ήδη για μια καταγγελία που αφορά στην εισαγωγή παράνομων φασολιών, τα οποία μεταβαπτίζονται σε ελληνικά, ενεργήσαμε αρμοδίως και επιβλήθηκαν  τα πρώτα πρόστιμα. Αυτό θα γίνει και σε άλλους κλάδους, όπως, άλλωστε, κάναμε την προηγούμενη εβδομάδα για τις πατάτες. Γενικότερα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει ένδειξη ότι παραποιούνται προϊόντα και υπάρχει αισχροκέρδεια, θα επεμβαίνουμε καθημερινά».

Με τη σειρά του, ο κ. Χαράλαμπος Μελισσινός σημείωσε:

«Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπό μου όσον αφορά στην προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο μας με σκοπό τον έλεγχο της αγοράς και την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

Επιχειρούμε στο σύνολο της επικράτειας για το όλο τον τομέα διακίνησης και εμπορίας αγαθών και προϊόντων. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Θα ήθελα επ’ ευκαιρία να ευχαριστήσω και από τη θέση μου ως επιχειρησιακός υπεύθυνος την Ελληνική Αστυνομία που σε καθημερινή βάση μας συνδράμει, το Λιμενικό Σώμα, τους Δήμους και τις Περιφέρειες και ιδίως τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών».

Παρουσίαση δράσεων για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνουν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του Παρεμπορίου στο σύνολο της επικράτειας:

  • Κατά το χρονικό διάστημα από 10.02.2020 έως 16.02.2020 οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι (συνολικά 502 έλεγχοι) αυξήθηκαν κατά 70% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (03.02.2020 έως 09.02.2020).
  • Oι παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση κατά 573% για το προαναφερθέν χρονικό διάστημα (συνολικά 269 βεβαιωμένες παραβάσεις), συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και την συνδρομή των τοπικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Καβάλα.
  • Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν χιλιάδες είδη παρεμπορίου (περισσότερα από 41.000 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
  • Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους  38.800 ευρώ.
  • Πραγματοποιήθηκαν 26 έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με τη διάθεση του τσίπουρου και των προϊόντων μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων), όπου παρατηρήθηκε πλήρης συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, καθώς βεβαιώθηκε μόνο μία παράβαση. 

Ενδεικτικά :

  • Στις 16.02.2020 πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπηρεσιακή επιχείρηση για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου σε μικρή απόσταση από το Κέντρο της Αθήνας, στην υπαίθρια αγορά του Βοτανικού, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περισσότεροι από 54 τόνοι βιομηχανικών ειδών, τροφίμων,  απομιμητικών ειδών ένδυσης, υπόδησης και παιχνιδιών, παραφαρμακευτικά είδη  και καπνικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, αναφέρονται ότι κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν:

  • 6.279 τεμάχια συσκευασίες τροφίμων
  • 2.752 τεμάχια απομιμητικών ειδών ένδυσης και υπόδησης
  • 1.350 τεμάχια παραφαρμακευτικών προϊόντων (βιταμίνες, πρωτεΐνες, συμπληρώματα διατροφής)
  • 26.770 τεμάχια διαφόρων βιομηχανικών ειδών
  • 60 τεμάχια συσκευασίες καπνού.

Επιπρόσθετα, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 11.200 ευρώ για έλλειψη σχετικής άδειας εμπορίας, συνελήφθησαν 15 άτομα για πώληση βιομηχανικών ειδών χωρίς την απαιτούμενη άδεια και βεβαιώθηκαν από την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων 234 κλήσεις για παραβάσεις του ΚΟΚ και κατάληψη οδοστρώματος.

  • Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την ΠΕ Καβάλας επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 5.500 ευρώ, σε επιχείρηση εμπορίας οσπρίων για ανακριβή περιγραφή του είδους και έλλειψη ενδείξεων χώρας προέλευσης στις συσκευασίες των προϊόντων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται στο σύνολο της επικράτειας.


Για να δείτε video σχετικά με τους ελέγχους πατήστε εδώ