fbpx Skip to main content

Με όραμα βαδίζει προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και υποψήφιος Βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος κάνοντας μέσα από την εφημερίδα μας τον απολογισμό του έργου του, στέκεται στις καινοτομίες και τις θετικές αλλαγές που επέφερε η διακυβέρνησή του στο πλάι του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ απαντά με αυτοπεποίθηση στο πολύ βασικό ερώτημα: γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και γιατί να ψηφίσουν Νίκο Παπαθανάση.

Κύριε Υπουργέ πριν ασχοληθούμε με τα των εκλογών, θα θέλαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό του έργου σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όταν αναλάβαμε το 2019 το Υπουργείο με τον Άδωνι Γεωργιάδη, πήραμε μια ρητή εντολή από τον Πρωθυπουργό: να κάνουμε μια νέα αρχή για την επιχειρηματικότητα στη χώρα και να δημιουργήσουμε ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον ικανό να προσελκύσει τόσο εγχώριες όσο και διεθνείς επενδύσεις.

Μπορώ να πω ότι τα σημερινά δεδομένα και στατιστικά αποδεικνύουν ότι «η αποστολή εξετελέσθη», που λέμε. Το 2022 είχαμε την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, οι υπαγωγές στον Αναπτυξιακό Νόμο αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 282%. Μέσα σε μια τετραετία εγκρίναμε 42 νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 δισ., τριπλασιάσαμε τις εγκρίσεις ΣΔΙΤ σε σχέση με την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, εγκρίνοντας 37 νέα έργα συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ενώ προσελκύσαμε στη χώρα πολυεθνικές – κολοσσούς όπως η Cisco, η Google, η Amazon, η Digital Realty, η Microsoft, η JP Morgan και η Teamviewer. Σε αυτά να προσθέσω ότι καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε εμβληματικές για την χώρα επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, στην οποία όταν ξεκινήσαμε βρήκαμε 476 εκκρεμότητες που είχε αφήσει η ιδεοληπτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ σημαντική ήταν και η αναβίωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου την οποία προωθήσαμε μέσω της εξυγίανσης των ναυπηγείων της χώρας, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους. Να σας θυμίσω ότι την ώρα που σε όλη την Ευρώπη, τα σκληρά συνδικάτα μετάλλου δεν υποδέχονται παρά μόνο αριστερούς πολιτικούς ή συλλογικότητες στους χώρους τους, εμείς, οι κεντροδεξιοί υπουργοί της Ανάπτυξης πραγματοποιήσαμε τον απολογισμό μας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ομιλητές τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αν ήθελα να συνοψίσω λοιπόν το έργο μας θα έλεγα ότι καταφέραμε, μετά από χρόνια στασιμότητας, να φέρουμε στη χώρα μια επενδυτική «άνοιξη», η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να μοιράσουμε το μέρισμα της ανάπτυξης στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, εν μέσω των πολυεπίπεδων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε.

Τι απαντάτε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ακρίβεια και ειδικά στα τρόφιμα και τα καύσιμα;

Στην κριτική της αντιπολίτευσης απαντάμε πάντα με έργα με αποτέλεσμα. Οι επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που κήρυξε η Ρωσία και της πληθωριστικής κρίσης που τον ακολούθησε επηρέασαν ακόμα και τις ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης.

Σε αυτό το πρόβλημα, όπως και στην υγειονομική κρίση, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας για να στηρίξουμε την κοινωνία, ορθώσαμε αναχώματα, όπως το market pass, το fuel pass και το Καλάθι του Νοικοκυριού το οποίο για περισσότερους από πέντε μήνες τώρα διατηρεί τις τιμές στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για το 95% των προϊόντων που περιλαμβάνει.

Κάτι που καταφέραμε να κάνουμε χάρη στη χρηστή οικονομική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας, στην ανάπτυξη που την ακολούθησε, στις επενδύσεις που ήρθαν στη χώρα, παρά τις αλλεπάλληλες και πολύπλευρες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε. Όλα τα παραπάνω μας έδωσαν το περιθώριο να μοιράσουμε το μέρισμα της ανάπτυξης όπου υπήρχε ανάγκη. Και το επιτύχαμε αυτό, έχοντας αυξήσει κατά 20% τον κατώτατο μισθό, έχοντας υιοθετήσει κοινωνικές πολιτικές για τους νέους και τις νέες της χώρας κι έχοντας μειώσει πάνω από 50 φόρους, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε την πολιτική της υπερφορολόγησης, επιβάλλοντας 29 πρόσθετους φόρους.

Όλα αυτά τα μέτρα λοιδορήθηκαν από την αντιπολίτευση, γιατί η κριτική είναι εύκολο πράγμα, όπως γνωρίζετε. Όταν περνάμε όμως από το θεωρητικό στο πρακτικό επίπεδο, στην επίλυση των προβλημάτων, στο δύσκολο κομμάτι, εκεί είναι που η αντιπολίτευση πάντα υστερεί. Και θα σας εξηγήσω γιατί. Ο άλλος δρόμος, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έλυνε το πρόβλημα είναι η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ. Ένα μέτρο που θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και μηδενική επίδραση στον τελικό λογαριασμό που πληρώνει ο καταναλωτής.

Αν δηλαδή μειώναμε τον Φ.Π.Α. κατά 7 μονάδες – από το 13% που είναι σήμερα σε όλα τα τρόφιμα σήμερα (μόνο τα αλκοολούχα ποτά είναι στο 24%) στο 6% – θα μας κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ. Προσέξτε 1,5 δισ. ευρώ που δεν θα πήγαινε στην τσέπη των καταναλωτών, όπως αποδεικνύει τόσο το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας – παρά τη μείωση του Φ.Π.Α. ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζει να τρέχει – όσο και το δικό μας παράδειγμα. Να σας θυμίσω ότι από το 2020 η Κυβέρνηση έχει μειώσει τον Φ.Π.Α. κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13% στην εστίαση, στον καφέ στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους. Παρόλα αυτά, ο υπο-δείκτης τιμών καταναλωτή της εστίασης -όπως προκύπτει από τα στοιχεία της της ΕΛΣΤΑΤ- έμεινε ουσιαστικά ακίνητος. Για την ακρίβεια μεταβλήθηκε μόλις 0,3%, αντί για 11%, και μετά από μερικούς μήνες αυξήθηκε και πάνω από τα προηγούμενα επίπεδα. Αντίστοιχα στους κινηματογράφους ο δείκτης τιμών μειώθηκε κατά μόλις 1% αντί για 11%.

Σε λίγες ημέρες οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση. Γιατί να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία;

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερή και αξιόπιστη ηγεσία για να συνεχίσει την ανάπτυξή της χωρίς πειράματα ή αβέβαιες συμπλεύσεις. Για αυτή την προοπτική, η λύση είναι μια: αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνταγή είναι και δοκιμασμένη και επιτυχημένη.

Εν αντιθέσει, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ότι δεν έχει μάθει τίποτα από το πρόσφατο παρελθόν της μνημονιακής επιτήρησης, των κλειστών τραπεζών, της φτωχοποίησης του λαού και συνεχίζει να μοιράζει ψεύτικες υποσχέσεις ύψους 80 δισ. ευρώ που βασίζονται σε λεφτόδεντρα. Υποσχέσεις που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα είναι τυπωμένες σε χαρτιά χωρίς αξία, «Δήμητρες» του κυρίου Βαρουφάκη ή συμπληρωματικά τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου. Και κυρίως δεν μας λέει πού θα οδηγήσουν: σε μία νέα φοροεπιδρομή ή σε ένα νέο μνημόνιο και μια νέα ευρωπαϊκή εποπτεία;

Το δίλημμα λοιπόν είναι σαφές και καθαρό: Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Θέλουμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές ή θέλουμε ξανά φόρους και περικοπές;

Γιατί οι ψηφοφόροι στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας να επιλέξουν τον Νίκο Παπαθανάση;

Ο βουλευτής μιας εκλογικής περιφέρειας, είναι η φωνή της στο κοινοβούλιο, ο εκπρόσωπός της για να λύσει όλα τα προβλήματα που άπτονται της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ζητώ την στήριξη των κατοίκων του Βόρειου Τομέα. Για να λύσουμε μαζί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι συμπολίτες μας, στους 14 δήμους που περιλαμβάνει η μεγάλη αυτή εκλογική περιφέρεια που κατεβαίνω υποψήφιος. Να προασπίσουμε την ασφάλεια των πολιτών, να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των κατοίκων, να λύσουμε θέματα εγκρίσεων έργων και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου, να στηρίξουμε θέματα χρηματοδοτήσεων για έργα που εκκρεμούν, να προχωρήσουμε σε διανοίξεις δρόμων και σε έργα αντιπλημμυρικά.

Και φυσικά για να ολοκληρώσουμε ως Νέα Δημοκρατία το όραμα μας για μια καλύτερη Ελλάδα που θα αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας, για μια χώρα που οι νέοι και οι νέες θα χαίρονται να μένουν σε αυτή.

Και δεσμεύομαι να είμαι μια φωνή δυνατή και αποτελεσματική.

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιου Βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία κ. Νίκου Παπαθανάση, στον Xtypo.gr