fbpx Skip to main content

Ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιος Βουλευτής Β1 Βόρειος Τομέας Αθήνας με τη ΝΔ προσθέτει: «μέσα σε μόλις μια τετραετία, με σκληρή προσπάθεια και μεταρρυθμίσεις, καταφέραμε να δημιουργήσουμε στη χώρα το πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον της τελευταίας δεκαετίας. Να σας θυμίσω ότι καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε εμβληματικές επενδύσεις όπως αυτή του Ελληνικού, εγκρίναμε 42 νέες Στρατηγικές Επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 9 δισ., τριπλασιάσαμε τις εγκρίσεις ΣΔΙΤ, σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας 37 νέα έργα συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ενώ φέραμε στην χώρα και πολυεθνικές εταιρείες, διεθνούς βεληνεκούς, όπως Microsoft, Cisco, Google, Amazon, Digital Realty, JP Morgan και Teamviewer. Ως αποτέλεσμα, έχουμε το 2022 την δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Έχουμε λοιπόν ήδη διαμορφώσει ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, η απήχηση του οποίου θα ενισχυθεί και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στην οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά».

Επενδυτική βαθμίδα, φοροελαφρύνσεις και καινοτομία

Πεποίθηση του Νίκου Παπαθανάση είναι ότι στις επικείμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η χώρα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του τρέχοντος έτους. Αποδίδει αυτή τη βεβαιότητα στο γεγονός ότι μέσα στην προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, παρά την έκτακτη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πέτυχε 12 αναβαθμίσεις από τότε που ανέλαβε ενώ πέρυσι η χώρα μας είχε την μεγαλύτερη πτώση στον λόγο χρέους – ΑΕΠ από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη και δευτερευόντως στον πληθωρισμό. Κι όλα αυτά ενώ έχουμε ήδη αποδείξει στην επενδυτική κοινότητα ότι εμπνέουμε εμπιστοσύνη και είμαστε πρόθυμοι να άρουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος», προσθέτει.

Ένας άλλος τομέας απ’ όπου, κατά την άποψή του, θα προκύψει ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι η μείωση της φορολογίας. Επισημαίνει ότι «ήδη την προηγούμενη τετραετία η ΝΔ κατήργησε περισσότερους από 50 φόρους, πολλοί εκ των οποίων βάραιναν δυσανάλογα τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμά μας προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, τη μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών αλλά και νέο πληροφοριακό σύστημα για την άμεση επιστροφή ΦΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά».

Ένας τρίτος τομέας που αναδεικνύει είναι το εγχώριο οικοσύστημα των startups και η καινοτομία. «Η ελληνική startup σκηνή, ήδη τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης, προσελκύοντας όλο και περισσότερα κεφάλαια από VCs του εξωτερικού. Στο πεδίο της καινοτομίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ετοιμάζει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με πόρους από το ΕΣΠΑ για την επέκταση των ελληνικών ευρεσιτεχνιών/πατεντών από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένεται να δημιουργηθούν και 2 μεγάλα κέντρα καινοτομίας, η Πολιτεία Καινοτομίας – ΧΡΩΠΕΙ στην Αθήνα και το Τεχνολογικό Πάρκο «ThessINTEC» στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, όπως επισημαίνουμε και στο πρόγραμμά μας, θα δοθούν 2,5 δισ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις για τη στρατηγική αυτονομία, την οργανωμένη χωροθέτηση εντός επιχειρηματικών πάρκων, την “έξυπνη μεταποίηση” της ελληνικής βιομηχανίας και την αξιοποίηση νέων εργαλείων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων».

Για την εγχώρια επιχειρηματικότητα ο κ. Παπαθανάσης τονίζει: «έχουμε ήδη δημιουργήσει πολύ αποτελεσματικά εργαλεία, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Να σας θυμίσω ότι επιτύχαμε να αυξήσουμε τις υπαγωγές στον Αναπτυξιακό Νόμο κατά 282% σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου αναμένεται δε να συνεχιστεί και στα 2 καθεστώτα που ανοίξαμε εκ νέου λίγο πριν τις εκλογές, “Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα” και “Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων“. Βλέπετε το έργο μας δεν σταματά μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν την κάλπη».

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιου Βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία κ. Νίκου Παπαθανάση, στο Fortune Greece.