fbpx Skip to main content

Η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (Investment Survey 2021) δεν είναι οι μόνες που αποτυπώνουν την καταφανή αλλαγή του επενδυτικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τη βελτίωση των επιδόσεών της στον εγχώριο και τον διεθνή οικονομικό στίβο. Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο που ξεκίνησε το 2019 χωρίς να αναπαύεται στα καταγεγραμμένα επιτεύγματα ισχυρής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Φροντίζει αδιαλείπτως για τη δυναμική προοπτική της και την οικοδόμηση του πιο φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος που έχει καταγραφεί στην επιχειρηματικότητα της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη στην ακόμα πιο ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αριθμοί και οι δείκτες είναι σαφείς. Το γ’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% και οι Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό αυτό εισάγει την Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης. Για το πραγματικό ΑΕΠ του 2022 προβλέπεται αύξηση κατά 4,5% με μοχλούς ανάπτυξης την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις που προβλέπεται να αυξηθούν κατά 21,9% και την επιπλέον αύξηση των εξαγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει τη 2η υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη για το 2022. Παράλληλα, η ανεργία παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020 στο 13% τον Σεπτέμβριο του 2021. Σημαντική, επίσης, είναι και η διαπίστωση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο τις 112,9 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2007.

Μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε διαρκώς το τελευταίο διάστημα με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων όλων των μεγεθών σε ολόκληρη τη χώρα έχουν πολύ συγκεκριμένες ονομασίες. Είναι ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης των διαδικασιών. Ο νόμος για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση των περιοχών απολιγνιτοποίησης και το νομοσχέδιο που ήδη καταθέσαμε στη Βουλή «Αναπτυξιακός νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Το τελευταίο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα του 2022. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα συμβάλει καταλυτικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών. Τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά κρατικών ενισχύσεων, που αγγίζουν ακόμα και το 70% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και η μείωση του χρόνου στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων είναι μερικά από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του. Επιπλέον, εισάγονται 13 νέα θεματικά καθεστώτα ενισχύσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας επιχειρηματικότητας, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μερικές από τις θεματικές που περιλαμβάνει είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων, το νέο επιχειρείν, η έρευνα και η εφαρμοσμένη καινοτομία, η αγροδιατροφή και η αλιεία, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, η επιχειρηματική εξωστρέφεια και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενοποιεί τις διαφορετικές διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων σε ένα ενιαίο κείμενο, προβλέπει νέες κατηγορίες επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας και νέα κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, ενώ παράλληλα επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων. Με τον νόμο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση δημιουργείται ένα συνεκτικό πλαίσιο διακυβέρνησης που αντιμετωπίζει τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, εξαλείφοντας γραφειοκρατικά εμπόδια ως προς την υλοποίηση σημαντικών έργων για την εθνική οικονομία και τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων προς τον σκοπό αυτόν ευρωπαϊκών πόρων. Το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών μετάβασης αλλάζει, καθώς επέρχεται η οριστική απεξάρτηση από τον λιγνίτη και υιοθετούνται βιώσιμες και ανταγωνιστικότερες μέθοδοι ηλεκτροπαραγωγής.

Ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί, όπως η Pfizer, η Microsoft, η Cisco, η Teamviewer, η Amazon, επενδύουν στη χώρα μας. Η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Τα επενδυτικά σχέδια κάθε οικονομικού εύρους απελευθερώνονται ολοένα και περισσότερο από το «βαρύ» κράτος με τις τελευταίες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα καθιερώνεται ως ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς. Ολα αυτά έχουν πολύ συγκεκριμένο πρακτικό αντίκρισμα για την οικονομία και την κοινωνία: Υψηλότερο ΑΕΠ, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, δίκαιος καταμερισμός του μερίσματος της ανάπτυξης σε όλες και όλους.

https://eleftherostypos.gr/apopseis/877584-papathanasis-ston-e-t-ependytiko-periballon-stin-ellada-sygxrono-psifiako-prasino-kai-exostrefes/