“Με ανάπτυξη και επενδύσεις για την επόμενη μέρα της Ελλάδας”
Το αναπτυξιακό άλμα που κάνει η Ελλάδα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, λεπτομερούς στρατηγικού σχεδιασμού και αδιάλειπτων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε τομείς που επί χρόνια τα προβλήματα βάλτωναν και αποθάρρυναν κάθε επενδυτική προσπάθεια. Για πρώτη φορά κατά την πολύχρονη οικονομική κρίση και την πανδημία των δύο τελευταίων ετών, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες.
Η Ελλάδα, πλέον, εκπέμπει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο διεθνές όσο και το εγχώριο περιβάλλον. Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας προδικάζουν την ευοίωνη προοπτική της. Το ΑΕΠ, κατά το γ’ τρίμηνο του 2021, αυξήθηκε κατά 13,4%, οι Ακαθάριστες Επενδύσεις Παγίου Κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα έχει τη 2η υψηλότερη αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη για το 2022. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο τις 112,9 μονάδες, γεγονός που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2007. Η αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όπως της Pfizer, της Microsoft, της Cisco, της Teamviewer, της Amazon, της Digital Realty, είναι ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει πλέον στη χώρα μας.
Ποτέ άλλοτε οι επενδυτές στην Ελλάδα δεν είχαν τόσα εργαλεία στη διάθεσή τους ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους με ταχύτητα και ευκολία. Με τις μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες χτίζουμε ένα ιδιαιτέρως φιλικό επενδυτικό περιβάλλον απαλλαγμένο από το «βαρύ» και δυσλειτουργικό κράτος, με συνεχείς απλοποιήσεις και χωρίς τα γραφειοκρατικά προσκόμματα του παρελθόντος. Και, φυσικά, με ακέραια τη δυνατότητα της Πολιτείας να ελέγχει και να διαφυλάσσει τα δικαιώματά της.
Ένα από πρώτα νομοθετήματα του 2022 θα είναι ο «Αναπτυξιακός νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη». Θα συμβάλλει καταλυτικά στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βασικές απαιτήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών που εισάγει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Νόμοι του κράτους είναι ήδη και οι δύο αμέσως προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ο νόμος για τις Στρατηγικές Επενδύσεις και ο νόμος για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση. Με τον πρώτο, ενοποιούνται οι διαφορετικές διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις σε ένα κείμενο, προβλέπονται νέες κατηγορίες επενδύσεων, νέα κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων και επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου. Με τον δεύτερο, αντιμετωπίζονται οι σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Διευκολύνεται στο έπακρο η υλοποίηση σημαντικών για την εθνική οικονομία έργων ενώ αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό οι σχετικοί με τον σκοπό αυτό διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι. Στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης, η ουσιαστική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, η οριστική απεξάρτηση της Ελλάδας από τον λιγνίτη και η υιοθέτηση βιώσιμων και ανταγωνιστικότερων μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής.
Οι συνολικοί πόροι που προβλέπονται σε όλα τα επενδυτικά – αναπτυξιακά εργαλεία φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να μοχλευθούν επιπλέον 40 δισ. ευρώ από την ιδιωτική οικονομία. Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Γίνονται, όμως, για να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα. Την προοπτική μιας Ελλάδας που βαδίζει στον δρόμο του μέλλοντος.
Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων