fbpx Skip to main content

Νίκος Παπαθανάσης στο “Π”: Για την κυβέρνησή μας η ανάπτυξη είναι νόμος

Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης εισπράττουν ολοένα και περισσότερα έμπρακτα εύσημα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ξένες κυβερνήσεις αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα, όπως είναι ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος εξήρε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη χαρακτήρισε ως παράδειγμα προσανατολισμού και για τη γερμανική.

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και των αδιάλειπτων μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Πρωτοβουλίες που δεν κάμφθηκαν παρά τις συνεχιζόμενες δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας. Για την κυβέρνησή μας η ανάπτυξη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, είναι νόμος.

Οι δύο πιο πρόσφατοι νόμοι, περί των στρατηγικών επενδύσεων και της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είναι ενδεικτικοί όχι μόνο των προθέσεων αλλά και των ουσιαστικών βημάτων της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που θα προσελκύει ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό να κάνουμε κι αυτό κάνουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης της διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2019.

Τι πετυχαίνουμε, όμως, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος; Επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων, διευρύνουμε το επενδυτικό πλαίσιο με νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων, που προωθούν σύγχρονους τομείς οικονομικής δραστηριότητας (π.χ. αγροδιατροφή, διαχείριση απορριμμάτων, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, cloud computing, Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – IPCEIs κ.λπ.), ενώ εισάγουμε νέες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων και μόνιμες εγκαταστάσεις κινηματογραφικών παραγωγών.

Μέσα σε μια διετία πετύχαμε 23 νέες εντάξεις στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ., και άνω των 4.000 θέσεων εργασίας. Κάθε άρθρο του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις προσθέτει νέες θέσεις εργασίας, φέρνει πίσω ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης, δημιουργεί επιπλέον μερίδιο ανάπτυξης, που διαχέεται προς την κοινωνία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε συμπολίτη μας. Δημιουργεί, στην ουσία, προστιθέμενη αξία στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

Όσον αφορά τον νόμο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα εισέρχεται πολύ οργανωμένα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο με ένα ιδιαιτέρως συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο, που περιλαμβάνει πολλά επενδυτικά πλάνα για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Προβλέπονται επενδύσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η έξυπνη αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός.

Με τον νόμο αυτό συγκροτείται ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αντικατάσταση του άνθρακα από βιώσιμες και ανταγωνιστικότερες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής, ενώ όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμμορφώνονται με τις ενωσιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο του «Green Deal» για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Ο νόμος αντιμετωπίζει με ρεαλιστικές λύσεις προοπτικής τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η διαδικασία της μετάβασης στις κοινωνίες όπου αυτή θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, το πρώτο δίμηνο του 2022 ξεκινά ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών.

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι τα ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων, που αγγίζουν ακόμα και το 70% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και η μείωση του χρόνου στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.

Η Ελλάδα αλλάζει, καινοτομεί και μετατρέπεται σε έναν εξωστρεφή, σύγχρονο και καινοτόμο επενδυτικό προορισμό, με πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τους επενδυτές όσο και για την εθνική οικονομία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Πηγή: https://www.paron.gr/2021/12/12/nikos-papathanasis-sto-quot-p-quot-gia-tin-kyvernisi-mas-i-anaptyxi-einai-nomos/?fbclid=IwAR2BYqpXmlGv1wFBxHiHpOcY3LB5-_R-gphngMjkL3WGHrtC4A_ChaGcFWE