Τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης»:
«Ξεκινώντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον εισηγητή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Καιρίδη, για την πολύ αναλυτική και συνεκτική παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα, επειδή, όπως έχω ξαναπεί στα νομοσχέδια, ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ομάδα που έχει δουλέψει σκληρά, τον κ. Καβαλάκη Γενικό Γραμματέα, την κ. Τσιρώνη, την κ. Παντελοπούλου, συνεργάτες μου, όπως επίσης τον κ. Μουσουρούλη που λόγω υποχρέωσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες για διαπραγμάτευση σήμερα, αλλά και συνεργάτες όπως την κ. Μαυγονάτου που είναι εδώ σήμερα στην Αίθουσα, τον κ. Τζώρτζη, για την πολύ σκληρή δουλειά που έχουν κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαβούλευσης.
Νομίζω ότι ανέμενα μάλλον και κατά τη διάρκεια των επιτροπών και σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης να ακούσω τη μείζονα αντιπολίτευση να παρουσιάσει το σχέδιό της, να συζητήσει γι’ αυτά τα οποία έχει κάνει, γι’ αυτά τα οποία σχεδιάζει. Περίμενα να ρίξετε το γάντι, κυρία Πέρκα, κύριε Φάμελλε, να μας πείτε «Αυτά κάναμε. Είμαστε η ριζοσπαστική Αριστερά. Έχουμε ευαισθησίες γύρω από το περιβάλλον και έχουμε κάνει τόσα πράγματα» και η κεντροδεξιά παράταξη να απαντήσει και να πει «ναι, δεν κάναμε τόσα πολλά».
Αυτά λοιπόν που αναφερθήκατε στο τι κάνατε στο τι θα κάνετε προφανώς δεν υπήρχαν ούτε γάντι υπήρχε. Εμείς λοιπόν γυρίζουμε και σας πετάμε εμείς το γάντι, να μας πείτε τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνατε και το οποίο θέλατε να κάνετε και να σας πούμε τι είναι αυτό που κάναμε, τι είναι αυτό που κάνουμε και τι είναι αυτό που θα κάνουμε.
Γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτού του τόπου που επίσημα ένα μεγάλο θέμα έρχεται στη Βουλή των Ελλήνων να συζητηθεί με σοβαρότητα, που έχει σχέση με τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Και ειλικρινά λυπάμαι. Και θα μιλήσουμε για διαβούλευση, για την παραγωγή λιγνίτη, τι συμβαίνει, τι συνέβαινε, για τη μείωση του πληθυσμού, για ποια προγράμματα τρέξαμε τεσσεράμισι χρόνια, ποια διαπραγμάτευση κάνατε, ποιους πόρους πήρατε, ποια χρηματοδότηση λάβατε.
Αλλά εκείνο που με σοκάρει ειλικρινά, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι σήμερα ούτε καν επιφυλάσσεστε για να ψηφίσετε κάποιο άρθρο ή να δηλώσετε ότι στηρίζετε κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου. Εγώ θα σας απαντήσω με εικόνες. Αυτά είναι που δεν ψηφίζετε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σεληνιακό τοπίο και τη μετατροπή αυτού σε μια βιώσιμη επιφάνεια που μπορούν οι κάτοικοι να ζήσουν, τα παιδιά τους να ζήσουν.
Αυτά σας τα δείχνω για να θυμάστε τι δεν ψηφίσατε σήμερα. Αυτά δεν ψηφίσατε σήμερα και τα καταθέτω στη Βουλή. Αυτήν την εικόνα στηρίζετε και συνεχίζετε να στηρίζετε γιατί δεν ήρθατε να μας πείτε ούτε μία δράση κι εδώ ο κ. Φάμελλος, ως αναπληρωτής υπουργός, που ήταν υπεύθυνος με μια υπουργική απόφαση, λίγο πριν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν έπρεπε να είναι στην κυβέρνηση.
Τα καταθέτω απλά και μόνο για να τα δείτε τι δεν ψηφίζετε σήμερα, γιατί η ιστορία γράφεται και εδώ.
Κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 έλαβε μια απόφαση, μια απόφαση ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει μπροστά, να προχωρήσει στη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, γιατί ακριβώς αυτό ήταν κάτι που ερχόταν και που θα έπρεπε εμείς να τρέξουμε πιο γρήγορα από τα πράγματα.
Η απόφαση αυτή δικαιώθηκε και δικαιώθηκε γιατί αμέσως μετά, μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήρθε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναθεώρησε το ύψος των ρύπων, και από 40% το πήγε 55% για το 2030.
Μας έδωσε όμως η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού τη δυνατότητα να κάνουμε μια αρχή, αυτή την αρχή που δεν έγινε και δεν είχε γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου. Διότι όλοι βλέπαμε ότι η απολιγνιτοποίηση έρχεται. Διότι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε τίποτε δεν έχει αλλάξει από την παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη, τίποτε δεν έχει αλλάξει. Αυτά που παραλάβαμε από εσάς έχουμε αυτήν τη στιγμή. Και θέλω να πάρετε τον λόγο μετά και να μου πείτε ένα πράγμα που κάνατε. Και σας τα έχω πει τα στατιστικά στοιχεία εδώ, ότι μειώθηκε κατά τη διάρκεια της δικής σας διακυβέρνησης, κυρία Πέρκα, κατά 54% η λιγνιτική παραγωγή.
Επίσης, μειώθηκε ο πληθυσμός της περιοχής κατά δώδεκα χιλιάδες κατοίκους, τρεις χιλιάδες κάθε χρόνο, κι εσείς αδιαφορούσατε. Και επειδή είπα ότι θα απαντήσω σε συγκεκριμένα σημεία ξεκινώντας από τα βασικά τα οποία θίξατε, και έχει σημασία, γιατί μέσα από την κουβέντα και την ανάλυση των ζητημάτων αυτών θα δούμε τι έχουμε κάνει εμείς, τι κάνουμε και τι θα κάνουμε, θα μιλήσουμε για την πολύ καλή δουλειά που έκανε η ομάδα του κ. Μουσουρούλη. Διότι αμέσως μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού η ελληνική πολιτεία αποφάσισε και συγκρότησε επιτροπή υπό τον κ. Μουσουρούλη.
Ακούστε διαβούλευση και κρατήστε σημειώσεις, τις χρειάζεστε. Δημόσια διαβούλευση, 4-9-2020, ολοκλήρωση προσχεδίου. 7-9-2020 συζήτηση προσχεδίου με τεχνικές ομάδες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 3-9-2020 πάλι, σύσταση συζήτησης αναμορφωμένου προσχεδίου στη συντονιστική επιτροπή. Για τη συντονιστική επιτροπή γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί αν μπείτε μέσα www.sdam.gr, θα τα βρείτε όλα. Θα βρείτε όλη την πορεία της συζήτησης και τι έχει γίνει. 3-9-2020 συζήτηση αναμορφωμένου προσχεδίου. 9-9-2020 παρουσίαση σχεδίου ΣΔΑΜ σε συνέντευξη τύπου. Προφανώς σαν κόμμα ακούγατε τις συνεντεύξεις τύπου. 3-10-2020 έναρξη θεσμικής δημόσιας διαβούλευσης ως 10-11-2020. 4-10-2020 ανάρτηση στην ιστοσελίδα sdam.gr όλου του υλικού. 22-10-2020 διοργάνωση από το ENTERPRISE GREECE και τη συντονιστική επιτροπή του διαδικτυακού, επιχειρηματικού φόρουμ «ΔΑΜ και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».
Σαράντα ημέρες διήρκησε η διαβούλευση, σαράντα ημέρες, και αναρτήθηκε. Και σας είπα, σας διαβάζω τις ημερομηνίες, θα σας τα δώσω όλα. Θα καταθέσω στην Επιτροπή όλο το σχέδιο της διαβούλευσης, τα σχόλια και τα πάντα τα οποία είχαν γίνει. Θα σας καταθέσω και τη συνέντευξη τύπου, τις διαβουλεύσεις, τις επιτροπές και πώς λειτούργησαν.
Προέκυψε από τη διαβούλευση και προκρίθηκαν η συντονιστική και συζητήθηκαν στις 23-11 τα αποτελέσματα στη 10η συντονιστική, 25-11 παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης στην κυβερνητική επιτροπή, στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δεν είστε Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έγινε παρουσίαση; Συνεχίζω. Στις 9-12 η διαβούλευση με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους επιστημονικών και ακαδημαϊκών φορέων και ερευνητικών κέντρων, επιμελητηρίων, εργατικών κέντρων και σωματείων. Ξεκίνησε για τα εδαφικά και το εννοιολογικό υπόμνημα του προγράμματος δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. 8-2-21 συζήτηση της συντονιστικής εδαφικών προσχεδίων για τη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. 13-3-2021 έναρξη θεσμικής διαβούλευσης προσχεδίων ΕΣΔΙΜ έως 19-3, με βάση δομημένο θεματολόγιο. 15-2 κατάρτιση ΕΣΔΙΜ νήσων και ομάδων εργασίας και 6-4 έως 26-4 έναρξη θεσμικής διαβούλευσης συνοπτικού εννοιολογικού υπομνήματος.
Αλλά δεν σταματάμε μόνο εκεί. Διότι σας θέτω τα ερωτήματα και σ’ εσάς για να μας πείτε τι διαπραγμάτευση κάνατε στην Ευρώπη, γιατί δεν την έχουμε ακούσει. Συνεχίσαμε στη συζήτηση και στη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχίστηκε στις 8-6-21 σε συνέχεια απόφασης συντονιστικής διαβούλευσης έως 25-6 τα διαμορφωμένα κείμενα των εδαφικών, Δυτικής Μακεδονίας, Μεγαλόπολης Νήσων Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και το πρώτο σχέδιο. 16-6 διαδικτυακό σεμινάριο με την συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της εταιρικής σχέσης.
Είναι πάρα πολλά, δεν θα με φτάσει ο χρόνος, εκτός αν έχετε να μας προσθέσετε κι εσείς κάτι από τα δικά σας.
Συνεχίζουμε λοιπόν. Έτσι, με την απόφαση την ιστορική του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα βρέθηκε ακριβώς στο κατάλληλο χρονικό σημείο για να διεκδικήσει τους περισσότερους πόρους. Διότι τη στιγμή εκείνη της απόφασης είχαν ξεκινήσει όλες οι διαπραγματεύσεις με όλα τα διαρθρωτικά ταμεία. Εάν είχαμε καθυστερήσει -δεν σας λέω ένα χρόνο ή ενάμιση- και βρισκόμασταν τώρα και αυτή η απόφαση ελαμβάνετο τώρα -που έπρεπε να την είχατε λάβει, κύριε Φάμελλε, από το 2016 αυτήν την απόφαση και αυτό που συζητάμε σήμερα στη Βουλή έπρεπε να το έχετε φέρει εδώ και έξι χρόνια, αλλά το φέρνουμε εμείς μετά από δύο χρόνια δουλειάς και σας έχουμε να σας καταθέσουμε τη δουλειά που έχουμε. Καταθέστε μας εσείς τη δική σας δουλειά.
Αν είχαμε καθυστερήσει λοιπόν, θα είχαμε χάσει δισεκατομμύρια. Έτσι λοιπόν τι συνέβη; Προέκυψε κι ένα μεταβατικό πρόγραμμα, ειδικό μεταβατικό πρόγραμμα 2021-2023, που άντλησε πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 -έφυγε και ο κ. Βελόπουλος για να τα ακούσει- του εθνικού ΠΔΕ και του Πράσινου Ταμείου, συνολικά 368 εκατομμύρια, το οποίο τρέχει. Και πολλά από τα έργα τα οποία τρέχουν αυτήν τη στιγμή, τηλεθερμάνσεις, φυσικό αέριο, στήριξης εργαζομένων, μέτρα για τη ζώνη καινοτομίας, προγράμματα νέων αναπτυξιακών, ψηφιακών και πράσινων δράσεων είναι από αυτήν τη δράση του μεταβατικού προγράμματος 2021-2023. Αμέσως λοιπόν ξεκινήσαμε. Τρέχουν αυτήν τη στιγμή. Αυτό είναι που κάνουμε τώρα, τρέχουμε, σχεδιάζουμε, εκτελούμε και προχωράμε στην επόμενη μέρα.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δούμε όλα τα προγράμματα, γιατί ανέρχονται σε 368 εκατομμύρια, και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Σας κατέθεσα χθες στην Επιτροπή τα 7 δις. Θέλετε να σας τα ξαναπώ; Θα σας τα ξαναπώ.
Πρόγραμμα δίκαιης ανάπτυξης, δημόσιοι πόροι 1 δισεκατομμύριο. Πρόγραμμα Ταμείο Ανάκαμψης. Παρεμπιπτόντως με τη συζήτηση του Ταμείου Ανάκαμψης 300 εκατομμύρια. Πυλώνες 2 και 3 του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης 1,9. Από τα προγράμματα αυτά και μέσω της μόχλευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων 900 εκατομμύρια. Γράψτε τα. Νέο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 394. Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ 350 εκατομμύρια. Ταμείο Ανάκαμψης για τα έργα πράσινης ψηφιακής μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία 250 εκατομμύρια. Πράσινο Ταμείο 150. Εντάξει, το Πράσινο Ταμείο είναι αυτή η υπουργική απόφαση που βγάλατε πριν φύγετε από την κυβέρνηση. Μια υπουργική απόφαση, αυτή, τίποτα άλλο. Επενδύσεις ΔΕΣΦΑ 147 και ΔΕΗ 2 δισεκατομμύρια. Γιατί, η ΔΕΗ τα 2 δισεκατομμύρια που θα ρίξει στην περιοχή δεν θα γεννήσουν θέσεις εργασίας;
Τι κάνουμε λοιπόν; Δημιουργούμε τον μηχανισμό. Έτσι ξεκινούν οι εργασίες, με τον μηχανισμό, επίσημος δημόσιος μηχανισμός και η εταιρεία η οποία δημιουργείται, που παίρνει τα εδάφη, δημόσια εταιρεία είναι. Σας το είπα και στις Επιτροπές ότι τα εδάφη αυτά θα μισθωθούν. Για το κόστος λοιπόν θα υπάρξει ακριβώς μελέτη εκτίμησης. Αυτό γίνεται αυτήν τη στιγμή. Υπάρχει μελέτη εκτίμησης, που θα αποτυπώνει ακριβώς την αλήθεια. Και σας είπα ο ρυπαίνων πληρώνει. 1 ευρώ θα πάρει το δημόσιο όλα αυτά τα εδάφη. Είναι ιδιοκτησία του δημοσίου. Δεν δίνονται τα εδάφη αυτά. Θα αξιοποιηθούν, θα αποκατασταθούν και θα δοθούν με μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αυτά όλα θα κριθούν, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία σχετικά με την με τη μακρόχρονη μίσθωση.
Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Ακούμε τις παρατηρήσεις για τη συμμετοχή της κοινωνίας. Έχουμε σε πολλά σημεία. Δεν είναι μόνο η συντονιστική επιτροπή του κ. Μουσουρούλη, αλλά έχουμε και προβλέπουμε και μέσα από τα προγράμματα την εκχώρηση στα τοπικά ΠΕΠ εμπόρων, επίσης τη συμμετοχή στη διαχειριστική αρχή ΠΕΠ ενός ατόμου που θα ασχολείται μόνο με ΔΑΜ. Αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε προβλέψει ήδη. Και επίσης προβλέπουμε και στις υποεπιτροπές παρακολούθησης τη συμμετοχή των τοπικών παραγόντων.
Προσθέτουμε, επίσης, ομάδες εργασίας στην Ειδική Υπηρεσία από τις περιοχές. Στις Επιτροπές Αξιολόγησης Έργων ΔΑΜ υποχρεωτικά συμμετέχει και από ένας εκπρόσωπος από τις περιφέρειες.
Βλέπετε ότι ερχόμαστε και ακούμε και συμπληρώνουμε. Εσείς, τουλάχιστον, θα μπορούσατε να βρείτε το νομοσχέδιο, να το διαβάσετε και να πείτε «προσθέστε και αυτό, προσθέστε και εκείνο», να πάμε στην επόμενη μέρα. Εμείς ερχόμαστε εδώ και συμπληρώνουμε πράγματα τα οποία ακούμε μέσα από τη διαδικασία της Βουλής. Άρα, αυτή είναι η έννοια της Βουλής.
Λοιπόν, στις Ειδικές Γνωμοδοτικές Επιτροπές συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εδαφικών περιφερειών. Στη μετάβαση συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τοπικούς φορείς και Επιμελητήρια για να λειτουργήσουν ως αντένες. Στη μετάβαση η σύσταση των Γνωμοδοτικών Επιτροπών θα είναι με συμμετοχή εκπροσώπων από τις περιοχές των εδαφικών.
Αυτοτελές Τμήμα Παρατηρητηρίου: Ξεκόβεται από τη Διεύθυνση, γίνεται αυτοτελές και συστήνονται παραρτήματα του Παρατηρητηρίου στις περιοχές των εδαφικών. Επίσης, η μετάβαση ιδρύει παραρτήματα στις περιοχές ΔΑΜ, έτσι ώστε να μπορεί καλύτερα να εκπροσωπείται η κοινωνία.
Δεκατρείς συμμετοχές σάς μέτρησα της τοπικής κοινωνίας παντού, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις διευθύνσεις, σε όλα τα τμήματα των μονάδων που ιδρύουμε.
Όμως, διαβάζοντας -και γι’ αυτό είναι που σας κάλεσα- θα ήθελα να δείτε μέσα διατάξεις οι οποίες έχουν σχέση με τη βοήθεια των επενδύσεων εκεί. Επιταχύνουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες για κάποιες δράσεις. Μα, πώς αλλιώς θα γινόταν; Να μην επιταχύνουμε, δηλαδή, σε μια περιοχή που γρήγορα πρέπει να τρέξουμε; Εσείς το είπατε, δέκα μήνες, δώδεκα μήνες να στηθούν οι επιτροπές.
Εμείς, λοιπόν, τι κάνουμε; Φέρνουμε διατάξεις και επιταχύνουμε όλες τις διαδικασίες, έτσι ώστε και η ΔΕΗ να τρέξει τα έργα της.
Επίσης, ένα πολύ σημαντικό το οποίο θέλουν όλοι οι δήμοι, είναι ότι δημιουργούμε για την υλοποίηση της τηλεθέρμανσης σύσταση διαδημοτικής επιχείρησης. Γιατί δεν το ψηφίζετε;
Συνεχίζουμε. Για την απόσχιση κλάδου -αυτά έχει μέσα το νομοσχέδιο- δημόσια είναι τα εδάφη. Διότι σας άκουσα που μιλήσατε αν τα εδάφη είναι δημόσια. Μα, στο Δημόσιο έρχονται τα εδάφη από εταιρεία ΔΕΗ, όπου έχει και ιδιωτική συμμετοχή. Τα εδάφη έρχονται στο Δημόσιο. Αυτό λέει μέσα το νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι, μέσα από αυτή τη διαδικασία ακόμα και το κομμάτι της υποστελέχωσης των ΟΤΑ το στηρίζουμε, γιατί εκεί θα έχουμε μέσα από τη μετάβαση προσωπικό που θα στηρίζει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να επισπεύδονται όλα τα έργα. Αυτά έχουμε μέσα στην οργάνωση και τη λειτουργία αυτών των οργάνων, δυνατότητες να στηρίζονται όλες οι υπηρεσίες, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμμία καθυστέρηση. Απορώ πώς δεν βρήκατε κάτι να ψηφίσετε μέσα! Διότι σας έδειξα τις φωτογραφίες αυτές. Θα σας στοιχειώνουν για πολύ καιρό!
Συνεχίζουμε και λέμε ότι δεν σταματήσαμε μόνο εκεί. Και στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, που έγινε νόμος του κράτους, συμπεριλάβαμε ειδικές διατάξεις για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Και στον νέο νόμο που φέρνουμε την επόμενη βδομάδα, τον νέο αναπτυξιακό νόμο, έχουμε ειδικές διατάξεις για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Δίνουμε δυνατότητα, την κορυφή των κινήτρων στις περιοχές αυτές.
Και εγώ τώρα, που σας πέταξα το γάντι, σας καλώ να μου πείτε: Πότε στην ιστορία των τεσσεράμισι ετών φέρατε στη Βουλή τέτοιες διατάξεις να στηρίξετε τις περιοχές, έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν από τη μονοκαλλιέργεια του ηλεκτρισμού και να πάνε σε μια νέα εποχή, δίνοντας νέες θέσεις εργασίας σε νέες και σε νέους και μια νέα προοπτική στην περιφέρεια;
Ευχαριστώ.»
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: