Skip to main content

Ξεκίνησε η διαδικασία απαλλοτρίωσης της πρώην ΠΥΡΚΑΛ με στόχο τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στη Δάφνη. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αν. υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, το Δημόσιο θα αποζημιώσει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) που λειτουργούν στο ακίνητο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ, παρά το ότι η εταιρεία είναι 100% ελεγχόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αν. υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, θα προσληφθούν δύο ανεξάρτητοι ορκωτοί εκτιμητές, προκειμένου να αποτιμήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας των ΕΑΣ στη Δάφνη.

«Έχει μεγάλη σημασία», παραδέχεται ο κ. Παπαθανάσης, «ότι ένας χώρος που επί δεκαετίες λειτουργούσε με τοίχους ύψους 5 και 10 μέτρων, κατασκευάζοντας πυρομαχικά μέσα σε γειτονιές της Αθήνας, τώρα πρόκειται να επαναλειτουργήσει ανοικτός και με το 70% της έκτασης να αποδίδεται στους δημότες και επισκέπτες ως πράσινο που θα δώσει μία άλλη πνοή στην περιοχή». Η δημιουργία του πάρκου, αναφέρει ο αν. υπουργός Ανάπτυξης, προχωρά κανονικά καθώς αναμένεται, πέρα από το να δημιουργήσει σύγχρονες λειτουργικές υποδομές για τους δημοσίους υπαλλήλους, ταυτόχρονα θα επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση κόστους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Εξίσου σημαντικό στη διαδικασία αυτή είναι ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι αποτυπώσεις των κτιρίων προκειμένου να χαρακτηριστούν τα διατηρητέα κτίρια, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι μελέτες μετεγκατάστασης των ΕΑΣ. Αναφορικά με την αποτύπωση των κτιρίων, αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία που υλοποιείται με τη συνεργασία του υπ. Πολιτισμού. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης, όλα τα κτίρια άνω των 100 ετών θα κριθούν διατηρητέα και δεν αποκλείεται αυτό να ισχύσει και για νεότερα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αρχίσει τη συστηματική χρηματοδότηση των ΕΑΣ με στόχο την μετέγκαταστασή της στο Λαύριο. Το Δημόσιο στις αρχές του μήνα, προχώρησε σε κεφαλαιακή ένεση ύψος 29,2 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Ήταν η δεύτερη κεφαλαιακή ένεση που έλαβε η εταιρεία φέτος και η τέταρτη μέσα σε δύο χρόνια. Συνολικά, η κρατική εταιρεία ενισχύθηκε με κεφάλαια ύψους 56,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα κεφαλαιοποιήθηκαν οφειλές προς το δημόσιο ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα αναπτυξιακά θεσμικά εργαλεία που θα φέρει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει ότι όλα θα κλείσουν μέχρι τέλος του έτους, έτσι ώστε από τις αρχές του 2022, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να έχουν στη διάθεσή τους κάθε δυνατή επιλογή αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Εντός της εβδομάδας το ν/σ για στρατηγικές επενδύσεις

Κατά πιθανότητα, μέσα στην εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας. Είναι το πιο επείγον νομοσχέδιο, καθώς εκεί θα βασιστούν μία σειρά εμβληματικών επενδύσεων ξένων επενδυτών, όπως είναι η δημιουργία data centers, κινηματογραφικών studios  κ.ά.

Επίσης την άλλη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί, για δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που θα περιλάβει τις νέες θεματικές περιοχές που θα μπορούν οι επενδυτές να εντάξουν επιλέξιμες δαπάνες για ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα περιλάβει 12 συν 1 καθεστώτα ενίσχυσης, τα οποία περιλαμβάνουν την/τον:

  1. Στρατηγική για τη βιομηχανία (Industry 4.0)
  2. Ενίσχυση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του
  3. Αγροδιατροφή
  4. Τεχνολογικό εκσυγχρονισμό
  5. Ενίσχυση της εξωστρέφειας
  6. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων
  7. Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας
  8. Πράσινη μετάβαση και ενεργειακός μετασχηματισμός
  9. Κυκλική οικονομία
  10. Ψηφιακό μετασχηματισμό
  11. Αύξηση της απασχόλησης
  12. Ενίσχυση των δεξιοτήτων και κοινωνική συνοχή.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) το οποίο έχει ξεχωριστή σημασία τόσο για τη χώρα, όσο και την Ευρώπη συνολικά καθώς θα αποτελέσει πιλότο για άλλες περιοχές απανθρακοποίησης στην Ευρώπη. Γι’ αυτό και το ΣΔΑΜ θα αποτελέσει και νέο ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-27, αλλά και νέο νόμο με τον οποίο θα συσταθεί ο μηχανισμός εφαρμογής του προαναφερόμενου σχεδίου που στόχο έχει να επαναφέρει την ανάπτυξη στις περιοχές απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Σύντομα, το σχέδιο νόμου θα έρθει και αυτό στη Βουλή προς ψήφιση, καθώς σύμφωνα με τον αν. υπουργό Ανάπτυξης, στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι όλοι προαναφερόμενοι νόμοι (αναπτυξιακός, στρατηγικές επενδύσεις και ΣΔΑΜ) να έχουν κλείσει μέχρι 10 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι τότε, όπως αναφέρει ο κ. Παπαθανάσης, θα έχει κλείσει και το θέμα του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο οποίος ωστόσο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Αθήνα, αλλά κυρίως από τις Βρυξέλλες. Κι εδώ, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει άλλη μία πρωτιά, καθώς θα είναι η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει ένα τέτοιο νόμο.