fbpx Skip to main content

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στην Ολομέλεια της Βουλής, Σ/Ν: Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά και ρυθμίσεις συναφών θεμάτων.  (23/3/21)

“Κυρίες και κύριοι, συζητάμε σήμερα ένα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου. Συζητάμε την κύρωση της Σύμβασης Διανομής Ακινήτου και τη Σύσταση Δικαιώματος Επιφανείας του Ακινήτου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

Πριν από λίγο σε μία κίνηση θεατρική, θα έλεγα, ο κ. Πολάκης μου έδωσε μία μπουλντόζα παιχνίδι.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω κάτι, κύριε Πολάκη. Ίσως δεν το έχετε κατανοήσει, αλλά θα πρέπει να το καταλάβετε τελικά. Το έργο του Ελληνικού ξεκίνησε. Και ξέρετε πότε ξεκίνησε; Ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ελληνικός λαός επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνησή του να κυβερνήσει αυτή τη χώρα. Από τότε ξεκίνησε το έργο του Ελληνικού.

Κι επειδή θέλω να μιλάω με στοιχεία και γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλετε να ακούσετε τα στοιχεία, θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά θα πρέπει για να διευκολύνετε και τη συζήτηση, να μας πείτε τελικά το εξής: Ψηφίζετε επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά πρέπει να μας πείτε ποια είναι τα άρθρα με τα οποία δεν συμφωνείτε, για να μπορέσουμε να κάνουμε και μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Σε κανένα σημείο αυτής της συζήτησης σήμερα δεν ακούσαμε τα άρθρα τα οποία πρόκειται να καταψηφίσετε.

Κι επειδή ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να μπορέσουμε να συζητήσουμε, θα πάω ακριβώς στην ουσία του θέματος για να μπορέσουμε να αναλύσουμε τι συνέβη πριν από τις 7 Ιουλίου και τι συμβαίνει μετά τις 7 Ιουλίου.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να κατανοήσουμε ότι άμεσα μετά τις εκλογές στις 7 Ιουλίου -διότι πριν από τις εκλογές στις 7 Ιουλίου το μόνο που είχατε κάνει και το είχατε κάνει λάθος ήταν μία κοινή υπουργική απόφαση με ημερομηνία τρεις μέρες πριν από τις εκλογές…

Έχουμε, λοιπόν, τα εξής: Επαναλαμβάνω ότι η μόνη κοινή υπουργική απόφαση, η οποία εξεδόθη στις 3 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, ήταν μία απόφαση-κόλαφος που κατ’ ουσίαν ενταφίαζε το έργο του Ελληνικού. Αυτό κάνατε. Τίποτα άλλο. Και ήρθαμε αμέσως μετά και βγάλαμε τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις ακριβώς σε έναν μήνα.

Για να βγουν, όμως, οι τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις, επιτρέψτε μου να σας πω τι μεσολάβησε. Η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση ήταν στις 28 Αυγούστου. Μιλάμε για έναν μήνα και κάτι ημέρες. Μέσα σ’ αυτήν την κοινή υπουργική απόφαση έπρεπε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος να συνεδριάσει και να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά».

Ξέρετε γιατί βγήκε τότε αυτή; Διότι ποτέ δεν είχατε το θάρρος και την τόλμη να εγκρίνετε τους περιβαλλοντικούς όρους.

Στη συνέχεια, συνεδρίασε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας -αυτό έγινε στις 27 Αυγούστου- και αμέσως βγήκε η κοινή υπουργική απόφαση. Ήταν η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση.

Εδώ θα πρέπει να κατανοήσει το Σώμα ότι χωρίς τις κοινές υπουργικές αποφάσεις τίποτε δεν μπορεί να ξεκινήσει. Ήταν το κρίσιμο σημείο και από εκεί και πέρα όλα άνοιξαν. Άνοιξε ο διαγωνισμός για το καζίνο, άνοιξε η συζήτηση για τη διανομή, άνοιξαν όλες οι διαδικασίες που θα έφερναν το Ελληνικό και θα το προχωρούσαν για να το φέρουν ως το τέλος.

Σας είπα ότι εκείνο που δεν κατανοήσατε είναι ότι το Ελληνικό έχει ξεκινήσει με πολλές πρόδρομες εργασίες και με πολλές διαδικασίες. Όλα αυτά τα οποία συζητάμε σήμερα είναι διαδικαστικά και σε κάθε περίπτωση, κύριε Πολάκη, είναι στον νόμο που ψηφίσατε το 2016!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Εννιακόσια κτήρια γκρεμίσατε όμως;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων): Για εννιακόσια δεκαέξι κτήρια βγήκαν οικοδομικές άδειες και μπορώ να σας το αποδείξω. Υπάρχει απόφαση. Για εννιακόσια δεκαέξι κτήρια βγήκαν οικοδομικές άδειες κατεδάφισης.

 Συνεχίζουμε, λοιπόν. Θα πρέπει να ακούσετε. Εγώ θα μιλήσω όσο πιο τεχνοκρατικά και ήρεμα μπορώ, για να σας τα εξηγήσω.

Επειδή είπατε «Χαρίζετε στον κ. Λάτση το δικαίωμα επιφάνειας», θα σας πω το εξής: Το δικαίωμα επιφάνειας, κύριε Πολάκη, είναι το δικαίωμα το οποίο παραχωρεί το ελληνικό κράτος που είναι κατ’ ουσίαν δικό του και θα το πάρει πίσω. Μα, το ψηφίσατε το δικαίωμα επιφάνειας το 2016. Πώς δεν το αναγνωρίζετε τώρα; Πώς δεν αναγνωρίζετε, επίσης, για το δικαίωμα επιφάνειας ότι από τα δύο χιλιάδες επτακόσια στρέμματα, επτακόσια στρέμματα δομούνται και δύο χιλιάδες στρέμματα γίνονται Μητροπολιτικό Πάρκο, το οποίο θα το νέμονται οι κάτοικοι της περιοχής; Και ό,τι χτιστεί πάνω στα επτακόσια στρέμματα θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, όταν λήξει η σύμβαση.

Επομένως, περί τίνος μιλάμε σήμερα και τι χαρίζουμε στη LAMDA; Αυτά τα οποία ψηφίσατε, τα οποία απλώς τα κάνουμε πράξη, γιατί δεν μπορούσατε να τα κάνετε πράξη εσείς;

Η δεύτερη απόφαση βγήκε στις 5 Σεπτεμβρίου, έναν μήνα και μερικές μέρες μετά. Ήταν «Κοινή Υπουργική Απόφαση Έγκρισης Χωρικής Οργάνωσης Ζωνών Ανάπτυξης, γειτονιά Μαρίνας και ενυδρείου Αγίου Κοσμά». Είναι δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που φτιάχνουν κατ’ ουσίαν όλη τη χωρική οργάνωση των δύο ζωνών, δηλαδή κάτω από τον δρόμο και πάνω από τον δρόμο.

Βγήκε, λοιπόν, στις 5 Σεπτεμβρίου. Και πότε ξεκίνησε; Ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι επειδή έχετε ασκήσει υπουργικά καθήκοντα, καθώς ήσασταν Υπουργός, γνωρίζετε τις διαδικασίες που υπάρχουν. Στις 22 Ιουλίου έχουμε την απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την έγκριση του σχεδίου. Μιλάμε για τις 22 Ιουλίου, δηλαδή μερικές μέρες μετά τις εκλογές.

Γιατί δεν το είχατε κάνει εσείς πριν από τις εκλογές αυτό; Πείτε μου.

Στη συνέχεια, στις 8 Αυγούστου, μερικές μέρες αργότερα, έχουμε τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εγκρίνει τη Μελέτη Χωρικής Οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια έχουμε στις 9 Αυγούστου νέα απόφαση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, όπως και στις 19 Αυγούστου, στις 30 Αυγούστου και μετά στις 5 Σεπτεμβρίου. Μέσα στον Αύγουστο δεν διακόπησαν καθόλου οι εργασίες για να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα και να βγάλουμε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να μπορέσει μετά να ξεκλειδώσει όλη η διαδικασία του Ελληνικού.

 Αυτό, λοιπόν, εννοούσε ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι θα ξεμπλοκάρει το Ελληνικό, διότι το Ελληνικό ήταν μπλοκαρισμένο με εκατοντάδες πράξεις, τις οποίες η Κυβέρνησή σας είχε συντελέσει, για να μπορέσει να φρενάρει το Ελληνικό. Διότι δεν μιλούσατε στην ίδια συχνότητα, κύριε Πολάκη. Άλλη γλώσσα μιλάτε εσείς, άλλη γλώσσα μιλάει ο κ. Τσίπρας, άλλη γλώσσα μιλάνε οι σύντροφοί σας.

Πάμε, λοιπόν, στο επόμενο, στην τρίτη κοινή υπουργική απόφαση στις 3 Οκτωβρίου για την έγκριση πολεοδομικών μελετών ακριβώς των περιοχών πολεοδόμησης. Για να βγει αυτή, από τις 23 Αυγούστου βγήκαν τέσσερις-πέντε αποφάσεις και έγιναν οι συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων, που γνωρίζετε ότι δούλευαν μέσα στον Αύγουστο, ακριβώς για να ξεμπλοκαριστεί η υπόθεση. Στις 23 Αυγούστου έγινε η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης», στις 12 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια 3 Οκτωβρίου.

Η τέταρτη απόφαση βγήκε στις 5 Σεπτεμβρίου. Μιλάμε για τέσσερις κοινές υπουργικές αποφάσεις με δουλειά που έγινε ακριβώς μετά τις 7 Ιουλίου και ξεκλείδωσε κατ’ ουσίαν, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, το έργο του Ελληνικού.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τι συζητάμε, λοιπόν, σήμερα; Συζητάμε τρία απλά θέματα κατ’ ουσίαν. Συζητάμε την υλοποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης.

 Συζητάμε, δηλαδή, κατ’ ουσίαν το μερίδιο το οποίο λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ,  το 30% της έκτασης, δηλαδή στα 6.000 στρέμματα, όπως ακριβώς είχε υπογραφεί με τον ν. 4422/2016, 30% άνω του παραλιακού δρόμου και 30% στο παραλιακό μέτωπο. Ακριβώς, 6.000 στρέμματα επί 30%, 1.800 στρέμματα πηγαίνουν στο ΤΑΙΠΕΔ. Και πού πηγαίνουν τα υπόλοιπα 4.200 στρέμματα;  Αυτά είναι στρέμματα τα οποία μένουν στο δημόσιο, δημιουργείται το δικαίωμα επιφάνειας επί 2.800 στρεμμάτων, διότι υπάρχουν και τα υπόλοιπα τα οποία δίνονται για κοινωφελή – κοινόχρηστη χρήση, και από τα 2.800 στρέμματα –ακούστε- τα 800 δομούνται και τα 2.000 γίνονται μητροπολιτικό πάρκο με έξοδα του αναδόχου.

Το δεύτερο είναι ότι ρυθμίζεται η διαδικασία της εισφοράς των εμπράγματων αυτών δικαιωμάτων, δηλαδή της ιδιοκτησίας και του δικαιώματος επιφανείας προς την «Ελληνικόν ΑΕ» για να μπορέσει να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών. Αυτό τιμάται 911 εκατομμύρια ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο, λοιπόν, θα πάρει 911 εκατομμύρια ευρώ.

 Και τρίτον, τι κάνουμε; Χωρίς κανένα έξοδο του ελληνικού δημοσίου -και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της  «Lamda» θα χρησιμοποιηθεί το Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας για να γίνει εμβολιαστικό κέντρο- πριν γίνει η μεταβίβαση των μετοχών μπορεί να γίνουν κάποιες πρόδρομες εργασίες, όπως έγιναν με πρόδρομες εργασίες οι κατεδαφίσεις, με σύμβαση με την οποία δεν επιβαρύνθηκε το ελληνικό δημόσιο. Δηλαδή ήταν τόσο ισχυρή η εταιρεία και πίστευε πραγματικά ότι θα γίνει το έργο που προχώρησε στο να κάνει τις εργασίες χωρίς να αισθάνεται ότι κινδυνεύει.

 Και ξέρετε γιατί δεν κινδυνεύει, κυρίες και κύριοι, χωρίς να θέλω να καταχραστώ άλλο τον χρόνο σας; Δεν κινδυνεύει για έναν λόγο, διότι έχει έναν Πρωθυπουργό, έχει μια Κυβέρνηση που πραγματικά πιστεύει στην ανάπτυξη αυτής της χώρας και πραγματικά πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα φέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Είναι το μέλλον των παιδιών μας, είναι ο τρόπος που θα φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Αυτός είναι ο δρόμος που υπηρετούμε όλοι.

 Σας ευχαριστώ πολύ.”

Ολόκληρη η Ομιλία στο ακόλουθο link: