fbpx Skip to main content

Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις εκείνες που μπορούν να θέσουν τις βάσεις για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας;

Οι ταχύτατες μεταρρυθμίσεις, η δημιουργία ενος φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η δημοσιονομική πειθαρχία και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας απέδωσε καρπούς και για πρώτη φορά από το 2008 το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου όπου οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 2,5 δισ. Η επιτυχία αυτή της κυβέρνησης, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην ελληνική οικονομία. Η ανάκαμψη απαιτεί επενδύσεις και η εμπιστοσύνη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη δημιουργώντας ένα σταθερό πολιτικό, οικονομικό και επενδυτικό περιβάλλον. Επιτυχία αποτελεί και η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν «πράσινες» πρωτοβουλίες με κεφάλαια ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η οικονομία, πλέον, έχει μπει σε τροχιά επανεκκίνησης κάτι που θα παίξει τον σημαντικότερο ρόλο στη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας. Γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει  με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εντός των δημοσιονομικών ορίων. Το μεταρρυθμιστικό μας έργο έχει στόχο την προσέλκυση επενδύσεων μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, της περαιτέρω μείωσης της γραφειοκρατίας, της απλοποίησης των διαδικασιών και της ενίσχυσης της διαφάνειας. Παράλληλα στηρίζουμε έμπρακτα την επιχειρηματικότητα με χρηματοδοτικά εργαλεία και θωρακίζουμε τις θέσεις εργασίας.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι αιτήσεις υπαγωγής στα προγράμματα του αναπτυξιακού νόμου;

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισπεύδουμε τις διαδικασίες υπαγωγής των επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου και κινητροδοτούμε τα επενδυτικά τους σχέδια. Στόχος μας είναι  όλες οι επιχειρήσεις, από την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη να προχωρήσουν γρήγορα τις επενδύσεις που έχουν σχεδιάσει και υποβάλει.  Πρόσφατα οριστικοποιήθηκαν οι πίνακες με 319 νέα επενδυτικά σχέδια, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία αφορούν συνολικές επενδύσεις που αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ και ενισχύουν βασικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότηταςόπως η βιομηχανία, η μεταποίηση και ο τουριστικός κλάδος. Σύμφωνα με αυτά τα επενδυτικά σχέδια, προβλέπεται η δημιουργία περισσότερων από 5.000 νέων θέσεων εργασίας σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Ως το τέλος Μαρτίου που λήγει η προθεσμία του παρόντος κύκλου των καθεστώτων ενίσχυσης “Γενική Επιχειρηματικότητα” και “Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων”, στοχεύουμε να έχουμε ολοκληρώσει τις υπαγωγές των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στους προηγούμενους κύκλους στη Γενική Γραμματεία των Ιδιωτικών επενδύσεων.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα επενδυτικά έργα που τρέχουν αυτήν την περίοδο;

Σε εξέλιξη βρίσκονται επενδυτικά σχέδια ξένων μεγάλων εταιρειών όπως της Microsoft, της Pfizer, της Teamviewer, της Digital Realty, της Cisco, της Beat, της Sparkle. Προχωρήσαμε στην χωροθέτηση της στρατηγικής επένδυσης στον Σκορπιό, ένα επενδυτικό σχέδιο συνολικού προϋπολογισμού 165 εκ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του. Σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών εγκρίναμε τέσσερα επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας. Εγκρίναμε, για πρώτη φορά, επενδυτικό σχέδιο με αντικείμενο την έρευνα και την ανάπτυξη στον χώρο του φαρμάκου, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας. Εγκρίναμε τη δημιουργία οκτώ αιολικών πάρκων στην κεντρική και νότια Εύβοια συνολικού προϋπολογισμού 489 εκ. €, επένδυση από την οποία αναμένεται να προκύψουν 182 νέες θέσεις εργασίας.

Παρατηρούμε μια έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα σε έργα ΣΔΙΤ. Πως αυτά συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας;

Πολύ σημαντικά έργα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πεδίο των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ). Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Εγκρίναμε 3 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 477.000.000€ που αφορούν στην κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση των παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ)  και την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων για την στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Πρόσφατα εγκρίναμε ακόμη 3 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 310 εκατ. € και συγκεκριμένα την ανέγερση 7 νέων Δικαστικών Μεγάρων – 3 στην Κεντρική Μακεδονία, 2 στην Κεντρική Ελλάδα και ακόμα 2 στην Κρήτη. Μαζί με την κατασκευή των επτά νέων Δικαστικών Μεγάρων εγκρίθηκε και η ανακατασκευή άλλων 5 υφισταμένων κτιρίων στις ίδιες περιοχές.

Ενδεικτικά είναι και τα έργα ΣΔΙΤ που έχουμε ήδη εγκρίνει και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού 131,5 εκατ.€, η κατασκευή φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κρήτης, προϋπολογισμού 200 εκατ.€, τα 2 νέα έργα  διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατ. €.

Ποιες καινοτομίες εισαγάγατε στο νόμο 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις;

Η αναμόρφωση του πλαισίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις αποτέλεσε προεκλογική μας δέσμευση. Ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε εξορθολογίζει και απλοποιεί όλες τις διαδικασίες, επιλύει χρόνια προβλήματα και επιταχύνει διαδικασίες. Κινηθήκαμε με γνώμονα τις ανάγκες του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος για γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες, την εξασφάλιση της διαφάνειας και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου. Οι δημόσιες συμβάσεις θα υλοποιούνται,  πάντα εντός  του ενωσιακού δικαίου, με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.

Παρά το αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα και νοσηλείες, η κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση κάποιων περιορισμών. Απέτυχαν τα μέχρι τώρα μέτρα;

Η Κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων παρακολουθεί και αξιολογεί τα επιδημιολογικά δεδομένα μέρα με την ημέρα, στοχεύοντας στην αποσυμπίεση της υφιστάμενης υγειονομικής κατάστασης. Η πανδημία, όμως, είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο φαινόμενο. Η Πολιτεία έλαβε εγκαίρως μέτρα και χειρίστηκε με τρόπο υποδειγματικό την κρίση, σε αντίθεση με άλλα κράτη της ΕΕ που διαθέτουν ισχυρότερες οικονομίες και συστήματα υγεία τα οποία “γονάτισαν”, αγγίζοντας τα όρια της κατάρρευσης. Διαχειριζόμαστε και προσαρμόζουμε διαρκώς την στρατηγική μας στα επιστημονικά δεδομένα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Προέχει η δημόσια υγεία και έτσι θα προχωρήσουμε ως το τέλος της πανδημίας.  

Δείτε την συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political.gr