fbpx Skip to main content

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στο ειδικό ένθετο της Εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 25 Δεκεμβρίου 2020:

Από την στιγμή που η πανδημία έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός εστιάστηκε στην προστασία του πολυτιμότερου αγαθού, της δημόσιας υγείας. Δίνουμε καθημερινά μια δύσκολη μάχη με έναν αόρατο εχθρό, με την πεποίθηση ότι σίγουρα θα βγούμε νικητές, καθώς με την τήρηση των μέτρων στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει. Μετα το ύψιστο αγαθό που είναι η υγεία στόχος μας είναι η στήριξη της αγοράς, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. 

Στη διάσωση αυτών στόχευαν και όλα τα προγράμματα που αναπτύξαμε και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της υγειονομικής κρίσης. Η ταμειακή ρευστότητα που ενίσχυσε αρχικά την αγορά ήταν στα 24 δισεκατομμύρια € για το 2020 ενώ προβλέπονται άλλα 7,5 δισεκατομμύρια € από τον προϋπολογισμό για το 2021. Η Πολιτεία στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει ισχυρά τις επιχειρήσεις με πρόγραμμα συνολικά 31,5 δισεκατομμυρίων €. Επίσης, σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μας εμπιστεύονται οι αγορές και να μπορούμε να δανειζόμαστε με πολύ χαμηλό επιτόκιο.  Είναι αξιοσημείωτο ότι το 15ετες ομόλογο ξεπερνά και την όποια μεταμνημονιακή παρακολούθηση της λειτουργίας του κράτους, γενικά. Μόλις είχαμε και ιστορικό ρεκόρ στο 10ετες ομόλογο που πλεον κινείται κοντα στο 0,5%.

Επίσης, μόνο  στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί 2,16 δισ. ευρώ σε συνολικά 444.000 επιχειρήσεις. Παράλληλα, επιδοτούνται από το κράτος 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτές οι δράσεις είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική οικονομία την επόμενη μέρα του Covid-19.  Εντός του Ιανουαρίου του 2021 θα συνεχιστεί ο 5ος κατά σειρά κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και 6ος κύκλος εντός του 2021. Στη στήριξη της αγοράς και στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στοχεύουν και οι τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που υπογράψαμε στις 7 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τα καθεστώτα ενίσχυσης «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις», «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Μηχανολογικός Εξοπλισμός».Συνολικά, θα διατεθούν 525 εκατ. € για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης. 

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δημιουργία σοβαρού επενδυτικού κλίματος στη χώρα και η απαλλαγή του από τα γραφειοκρατικά βάρη υλοποιούνται πλέον με συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο ρόλος των επενδύσεων στην Ελλάδα, υπό όλες τις μορφές (Δημόσιες, Ιδιωτικές και ΣΔΙΤ) είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα μεταφέρουν την ελληνική οικονομία στη νέα εποχή. Και, φυσικά, δεν έχουμε την πολυτέλεια αλλά ούτε και το δικαίωμα να χάσουμε περισσότερο πολύτιμο χρόνο. Όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός, δεν πατάμε φρένο, πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. 

Tα επενδυτικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και στη Β. Ελλάδα δηλώνουν τα ιδιαίτερα επιχειρηματικά και εν γένει οικονομικά χαρακτηριστικά που διαθέτει η πόλη σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Αναμφίβολα, κυρίαρχο έργο είναι αυτό της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους προβλέπεται να απασχολούνται στον ψηφιακό κόμβο της μεγάλης αυτής φαρμακοβιομηχανίας 200 εργαζόμενοι ενώ αναμένεται να δημιουργήσει στο πρώτο στάδιο άλλες 350 θέσεις εργασίας. Έτσι, παρά την κρίση της πανδημίας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια μεγάλη πολυεθνική δημιουργεί δουλειές για 600 σχεδόν ανθρώπους, με δυνατότητα διπλασιασμού του αριθμού αυτού. Η πρωτοβουλία της Pfizer, αν μη τι άλλο, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ενώ σηματοδοτεί και την αναστροφή του brain-drain, για το οποίο η χώρα μας έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα. 

Στα ίδια βήματα έχει βαδίσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης και η Cisco με το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού αλλά και η Deloitte με τη δημιουργία του Alexander Competence Center, ενός πρότυπου κέντρου δημιουργίας τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και παραγωγικότητας. Σε εξέλιξη βρίσκεται, επίσης, και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς – Thess INTEC ΑΕ. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58% καθώς και φορείς του Δημοσίου τομέα με ποσοστό 42% . 

Σημαντικό τομέα των ολοκληρωμένων ή υπό σχεδιασμό και εν εξελίξει επενδυτικών έργων στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας, καταλαμβάνουν και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Ενδεικτικά αναφέρω ως εγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την υλοποίηση του φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής με κόστος επένδυσης 110 εκατ. €, την αναβάθμιση του οδοφωτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος επένδυσης 12 εκατ. €, την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης με κόστος επένδυσης 365 εκατ. €, την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α.) Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με κόστος επένδυσης 130 εκατ. €. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, προετοιμάζεται η υποβολή πρότασης υλοποίησης έργου σχολικών υποδομών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ διερευνάται και η δυνατότητα υλοποίησης της ανάπλασης της ΔΕΘ. 

‘Όλα τα παραπάνω δηλώνουν όχι μόνο την πίστη και τη συνέπεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη χάραξη και την υλοποίηση της νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας αλλά και την πεποίθησή μας ότι μετά τη λήξη της πανδημίας και την έξοδο από αυτήν τη μεγάλη περιπέτεια η Ελλάδα θα επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη.