fbpx Skip to main content

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στο ειδικό ένθετο της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ  στις 25 Δεκεμβρίου 2020:

Το 2020 τελειώνει σε λίγες ημέρες και η  Ελλάδα συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας. Εδώ και δέκα μήνες, τόσο εμείς όσο και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και όλου του κόσμου, δίνουμε καθημερινά τη μάχη με τη χειρότερη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών. Έχουμε, όμως, την πεποίθηση ότι από αυτήν τη μάχη θα βγούμε νικητές. 

Είναι σαφές σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ότι όλους αυτούς τους μήνες παράλληλα με την προστασία της ζωής και της υγείας των συμπολιτών μας, στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να είναι η στήριξη της αγοράς και των εργαζομένων. Προτεραιότητά μας είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας ώστε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να λαμβάνουν απρόσκοπτα την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Το κράτος ανταποκρίθηκε άμεσα, αναπροσαρμόζοντας τους σχεδιασμούς του στις νέες αυτές συνθήκες. Η Κυβέρνηση παρείχε και θα εξακολουθήσει να παρέχει εργαλεία για την επιβίωση της οικονομίας. Η ταμειακή ρευστότητα που ενίσχυσε αρχικά την αγορά ήταν στα 24 δισεκατομμύρια € για το 2020 ενώ προβλέπονται άλλα 7,5 δισεκατομμύρια € από τον προϋπολογισμό για το 2021.

Δώσαμε ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, κυρίως σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις, ακόμα και στις ατομικές, που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία, επιτυγχάνοντας η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 να βρίσκεται σήμερα στο 57,15% από το 27,27% τον Ιούλιο του 2019.  Συνολικά, από τον περασμένο Μάρτιο η Πολιτεία έχει διαθέσει 23,9 εκατ. € σε 62 διαφορετικές δράσεις προστασίας του εισοδήματος αλλά και της επιχειρηματικότητας. Μόνο στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί 2,16 δισ. ευρώ σε συνολικά 444.000 επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, επιδοτούνται από το κράτος 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Η σύνεση και ο ορθολογισμός με τον οποίον διαχειριστήκαμε τα ταμειακά διαθέσιμα και η αναπλήρωση των εκροών με εισροές καθώς βγήκαμε στις αγορές και δανειστήκαμε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο μάς επιτρέπουν να συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρειαστεί όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται.

Παρά την πανδημία, η οποία δοκιμάζει σκληρά τις οικονομίες όλων των χωρών τις οποίες πλήττει, παραμένει ζωηρό το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τη χώρα μας. Η Microsoft, η Pfizer, η Teamviewer, η Digital Realty, η Cisco, η Beat, η Sparkle. Η Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε στις 16 Δεκεμβρίου με τη γερμανική Next e.GO Mobile, για την κατασκευή ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Η δημοπράτηση των αδειών του δικτύου 5G η οποία ολοκληρώθηκε. Και πολλά άλλα έργα, μεταξύ αυτών  και αρκετά που ανήκουν στην κατηγορία ΣΔΙΤ, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλα τα παραπάνω, εκτός όλων των άλλων, σημαίνουν  νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.  Η αναπτυξιακή στρατηγική που υλοποιούμε θέτει στο επίκεντρο την  άμεση ενίσχυση των επενδύσεων, την αναβίωση της βιομηχανικής πολιτικής και την ταχεία προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού μας στις  απαιτήσεις της εποχής.

Όλοι ευχόμαστε να περάσουμε αυτήν τη περιπέτεια με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται. Είμαστε βέβαιοι ότι μες τον καινούργιο χρόνο και με την έλευση του εμβολίου θα αρχίσουμε να αφήνουμε πίσω την πανδημία. Είναι εθνικό μας καθήκον να δουλέψουμε για να βρεθούμε το ταχύτερο δυνατό σε αναπτυξιακή πορεία. Μένουμε ασφαλείς, εμβολιαζόμαστε και ξαναπαίρνουμε την ζωή μας πίσω με ελπίδα και πίστη στις δυνάμεις μας.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους

Καλά Χριστούγεννα !