fbpx Skip to main content

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στο ειδικό ένθετο “Οι πρωταγωνιστές της Οικονομίας” στην Εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020:

Κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε ολόκληρο τον κόσμο, δοκιμάζονται σκληρά από τη  μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία. Η χώρα μας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και είναι αλήθεια ότι το 2020 θα κλείσει με ύφεση η οποία, όμως, δεν είναι η βαθύτερη στην Ευρώπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει σκόπιμα στο τρίτο τρίμηνο του έτους ενώ δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια του 9μηνου του 2020,  η ύφεση στη χώρα μας ήταν 8,5%, ενώ άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία,  κατέγραψαν ύφεση σημαντικά μεγαλύτερη, 9,4% και 11,5% αντίστοιχα. Πού οφείλεται αυτή μας η διαφοροποίηση;

Η Ελλάδα ανέκτησε και με το παραπάνω τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών για τους εξής βασικούς λόγους. Διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται μεθοδικά και αποφασιστικά την υγειονομική κρίση.  Ασκεί συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών συνεπειών αυτής της κρίσης. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την πραγματική οικονομία και την αγορά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της αντοχών, σε αντίθεση με όσα απαιτούσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η εμπιστοσύνη αυτή έχει απτές αποδείξεις. Αφενός, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας και αφετέρου, η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η επένδυση της Microsoft, η Teamviewer, η Digital Realty, η Cisco, η TeamViewer, η Beat, η Sparkle, η Pfizer και άλλα πολλά.

Από τη στιγμή που η πανδημία χτύπησε και τη χώρα μας, το πρώτο μας μέλημα ήταν και εξακολουθεί να είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής, του πολυτιμότερου αγαθού.  Παράλληλα, η στήριξη της αγοράς με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και η δημιουργία νέων ήταν –και παραμένουν- αδιαπραγμάτευτα ζητήματα για την κυβέρνησή μας. Η ταμειακή ρευστότητα που ενίσχυσε αρχικά την αγορά ήταν στα 24 δισεκατομμύρια € για το 2020 ενώ προβλέπονται άλλα 7,5 δισεκατομμύρια € από τον προϋπολογισμό για το 2021. Το πρόγραμμα με το οποίο η Πολιτεία στηρίζει δυναμικά τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 31,5 δισεκατομμυρίων €. Επίσης, στο πλαίσιο στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί 2,16 δισ. ευρώ σε συνολικά 444.000 επιχειρήσεις ενώ  επιδοτούνται από το κράτος 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Εντός του Ιανουαρίου του 2021, θα συνεχιστεί ο 5ος κατά σειρά κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και 6ος κύκλος. Στη στήριξη της αγοράς και στη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, στοχεύουν και οι τρεις νέες προκηρύξεις καθεστώτων ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου που υπογράψαμε στις 7 Δεκεμβρίου.

Το αναπτυξιακό πρόσημο που δίνουμε στην οικονομία, συνδυάζεται παράλληλα με μεταρρυθμίσεις. Ο προϋπολογισμός για το 2021 απεικονίζει τη στρατηγική μας, η οποία σχεδιάστηκε με ρεαλισμό, μεθοδικότητα, όραμα και στόχους. Επιταχύνουμε ώστε η Ελλάδα να βρει ξανά το βηματισμό της, να βγει το συντομότερο δυνατό από τη στενωπό της υγειονομικής κρίσης και να οδηγηθεί στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία.