fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020, παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής και στον Δημοσιογράφο κ. Βαγγέλη Γιακουμή.

Κύριε υπουργέ, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου γενικού lockdown, και το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ποια είναι τα βασικά μέτρα στήριξης που εξασφαλίζει η κυβέρνηση προς όλους όσοι πλήττονται;

«Μετά και την ανακοίνωση του lockdown το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, βασικό μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα αφορούν μόνο το διάστημα του Νοεμβρίου. Όμως, ομάδες συμπολιτών μας έχουν πληγεί ήδη από την πρώτη φάση της πανδημίας. Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό όλων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και φροντίζουμε να είμαστε συνέχεια δίπλα σε όλους όσοι έχουν ήδη πληγεί ή πρόκειται να πληγούν στο διάστημα που ακολουθεί. Για αυτό και, σχεδόν ταυτόχρονα, με την ανακοίνωση των λεπτομερειών του νέου γενικευμένου lockdown, ανακοινώθηκαν και νέα μέτρα στήριξης για εργοδότες και εργαζόμενους, ύψους 3,3 δισ. €

 Ενδεικτικά:

  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή οι συμβάσεις εργαζομένων, ενώ θα ισχύει η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για όλους όσοι μπαίνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
  • Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και τις 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά το μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή. Η εφάπαξ αυτή οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους είναι επιπλέον της κάλυψης του Δώρου Χριστουγέννων, όπως ήδη έχει εξαγγελθεί και θα εφαρμοστεί. 
  • Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ μέχρι τις 30 Απριλίου 2021
  • Επέκταση επιδομάτων ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.
  • Συνέχιση της αναστολής πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, έως το τέλος του έτους.

– Ενισχυμένη Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 το μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου των μηνών Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 το μήνα Δεκέμβριο. Το συνολικό ύψος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 και 5 είναι 1,65 δισ. €».

Το νέο lockdown είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει εκ νέου την Οικονομία, ενώ η κριτική που ασκείται είναι πως τελικά η πανδημία ξέφυγε από τα χέρια της κυβέρνησης. Τι απαντάτε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης; 

«Η Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παραμένει ανάμεσα στις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα στην Ευρώπη. Ύστερα, όμως, από μία μακρά περίοδο σταθερότητας, τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος κλονισμού των αντοχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν επαναπαυόμαστε στη συγκριτικά καλύτερη εικόνα της χώρας μας. Επομένως, είχαμε την υποχρέωση να κινηθούμε γρήγορα, καθώς, όπως είπε, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ήταν εξαιρετικά ανησυχητική και έπρεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες ανεξάρτητα από τα πιθανά αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων. Ο στόχος, όπως ειπώθηκε, είναι το νέα αυτά, πράγματι δύσκολα και σκληρά μέτρα για όλη τη χώρα, να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα και ο Δεκέμβριος να μας βρει σε καλύτερες συνθήκες και να μπορέσει να κινηθεί και η αγορά εν όψει των Χριστουγέννων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία ραγδαία εξελισσόμενη κατάσταση και τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα χειρισμών μας έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών και να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης τους».

Στις 30 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία για την ένταξη των μικρών επιχειρήσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Είπατε ότι δεν θα δώσετε χρονική παράταση για να υπάρξει γρήγορη αξιολόγηση, ο νέος κύκλος προγραμμάτων πότε προβλέπεται να ξεκινήσει;

«Οργανώνουμε τον αναπτυξιακό νόμο, έτσι ώστε να έχουμε τέσσερις σταθερούς κύκλους κάθε έτος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δώσαμε παράταση στον κύκλο που έκλεισε στις 30/10, ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία των υπαγωγών. Την 1η Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει νέος κύκλος, με χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Θέλουμε να δομήσουμε το σύστημα των προκηρύξεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε όλους το πότε μπορούν να υποβάλουν αίτηση και να ολοκληρώνουμε πολύ γρήγορα τις υπαγωγές. Ήδη, υπερδιπλασιάσαμε τις επιτροπές αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων και προχωράμε σε ανασχεδιασμό των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη ταχύτητα».

Ποια έργα προγραμματίζονται ενταγμένα στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ και ποια ακολουθούν στη συνέχεια; 

«“Τρέχουμε” με γρήγορους ρυθμούς όλες τις διαδικασίες, είτε πρόκειται για νέα σχέδια είτε για σχέδια που είχαν κολλήσει. Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ ενέκρινε δύο νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 640 εκατομμυρίων ευρώ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Συγκεκριμένα, μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα Αθηνών στην περιοχή της Φυλής και μία Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων στην περιοχή του Σχιστού. Σε εξέλιξη βρίσκονται 20 έργα ΣΔΙΤ, ενώ στους 2 τελευταίους μήνες εγκρίθηκαν έργα 770 εκατ. €. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Έργα Πολιτικής Προστασίας, από τα οποία θα γίνεται η διαχείριση του συνόλου των συμβάντων αρμοδιότητας Πολιτικής Προστασίας που εξελίσσονται στις Περιφέρειες. Οι συγκεκριμένες δομές είναι κρίσιμης σημασίας για την επιχειρησιακή αναβάθμιση της Ελλάδας στον τομέα της αντιμετώπισης κινδύνων και της διαχείρισης κρίσεων.

Στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης Εθνικής Στρατηγικής για τα ΣΔΙΤ, έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την ένταξη σημαντικών έργων αναβάθμισης των υποδομών Υγείας, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Επίσης, ξεκινήσαμε συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την υλοποίηση έργων αγροτικών υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα».

Πρόσφατα, είδαμε τη Microsoft να «ψηφίζει» Ελλάδα και να επενδύει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων της στη χώρα, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες. Μετά την επένδυση αυτή, τι άλλο έρχεται, κ. υπουργέ; 

«Η ίδια η επένδυση της Microsoft καθιστά τη χώρα μας επενδυτικό προορισμό και στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε αυτόν τον τομέα, προστίθενται και άλλες σημαντικότατες επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις μεγάλων εταιριών, όπως η Cisco, η Pfizer, η TeamViewer, η P&I, η Beat, η Sparkle και η Profile Software. Στα τέλη της εβδομάδας που διανύσαμε, ο αμερικανικός κολοσσός Digital Realty ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής εταιρίας Lamda Hellix, εταιρίας που εξειδικεύεται στον τομέα των κέντρων αποθήκευσης δεδομένων, και την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Όλα τα παραπάνω καθιστούν τη χώρα μας στρατηγικό κόμβο των πολυεθνικών εταιριών στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, τη μετατρέπουν σε διεθνές κέντρο αναφοράς R&D (Research & Development) για τις παραπάνω περιοχές».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

https://www.vradini.gr/n-papathanasis-stochos-mas-na-doulepsei-i-agora-tis-giortes/