Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και τις ελληνικές προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, αναλύει στο «Π» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης,
Υπάρχει σχέδιο για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία;
Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση με δέσμες μέτρων στήριξε, στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρείχαμε εργαλεία ρευστότητας και αναστείλαμε την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, κίνηση ζωτικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα με συνεκτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Συγκροτήσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα στήριξης, που περιλάμβανε 14 δισεκατομμύρια σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισεκατομμύρια σε εγγυήσεις. Αυτό ήταν το πρώτο μας βήμα. Ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε στα εργαλεία που του προσέφερε η Πολιτεία.
Το επόμενο βήμα και επίσης καθοριστικό είναι οι δύο πρόσφατες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, που δημοσιεύθηκαν στις 31 Αυγούστου. Η πρώτη, με τίτλο «Γενική Επιχειρηματικότητα» είναι προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από ενισχύσεις των φορολογικών απαλλαγών. Η δεύτερη με τίτλο «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» είναι προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικό ότι απευθύνονται σε επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους και από 10 εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτών των δύο προκηρύξεων, καλούμε όλους τους επιχειρηματίες που πληρούν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που στηρίζει τις επιχειρήσεις και ενισχύει τη δυναμική της ανάπτυξής τους.
Επίσης, ετοιμάζεται ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει καταλυτικά πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως αυτές του τουριστικού κλάδου που επλήγησαν ιδιαιτέρως. Στο πλαίσιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινείται και ο νέος κύκλος ΤΕΠΙΧ ΙΙ που σύντομα αναμένεται καθώς και άλλα «εργαλεία» στήριξης, όπως το ταμείο εγγυοδοσίας με επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ, η συνέχιση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων για πληττόμενους κλάδους, η δυνατότητα συναινετικής μείωσης του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30% με στήριξη των ιδιοκτητών για τμήμα της απώλειας των εσόδων τους, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αλλά και το πολύ σημαντικό πρόγραμμα «Γέφυρα».
Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού και ολόκληρης της κυβέρνησης στοχεύουν στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν από τον ίδιο πολύ σημαντικές ανακοινώσεις.
Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τον κλάδο της βιομηχανίας;
Η διαδικασία κατάρτισης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αυτή θα υπηρετεί την πρόκληση της ανάπτυξης μιας σύγχρονης, διεθνώς ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς βιομηχανίας που θα αποτελέσει βασικό μοχλό οικονομικής επιτάχυνσης και ενίσχυσης της απασχόλησης της χώρας. Η εθνική βιομηχανική στρατηγική θα στηριχθεί σε χρηματοδοτικα εργαλεία όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και σε οργανισμούς όπως οι τράπεζες EIB, EBRD και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ είναι 9,5% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο 12% σε βάθος τετραετίας. Πώς; Με μια στροφή προς ένα μακροχρόνια βιώσιμο και εξωστρεφές αναπτυξιακό μοντέλο. Με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» απλοποιήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις βιομηχανίες.
Με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργήθηκε κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική αγορά και την κοινωνία.
Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ που μας αναλογούν και πότε θα είναι έτοιμο το υπουργείο να καταθέσει τις τελικές του προτάσεις;
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε καταθέσει το πρώτο μας σχέδιο. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και τα τέλη Απριλίου 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η σχετική συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Σε αυτά τα χρήματα θα προστεθούν και τα προβλεπόμενα ποσά του ΕΣΠΑ 2021-2027, άρα μιλάμε για 72 δις. ευρώ. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 θα πρέπει να έχει δεσμευθεί το 70% των πόρων, ενώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 το σύνολο αυτών. Γίνεται αντιληπτός ο αγώνας ταχύτητας που έχουμε μπροστά μας, καθώς η διαδικασία αυτή απαιτεί την ωρίμανση των υπό εκτέλεση έργων σε χρόνο-ρεκόρ. Άλλωστε γι’ αυτό φέρνουμε και την αναμόρφωση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις, ακριβώς για να επιταχύνουμε με μεταρρυθμίσεις τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Ταυτόχρονα, «τρέχει» και η συζήτηση για τους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα ολοκληρωθεί εντός του 2021, όπου ξεκινά και η προγραμματική περίοδος.
Θέλουμε να πετύχουμε την επιτάχυνση των σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου που έχουν υποβληθεί και έχουν καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους και θα το πετύχουμε με πολλές αλλαγές στις διαδικασίες.
Επεξεργαζόμαστε διαρκώς τρόπους και απομειώνουμε μη αναγκαία έγγραφα ώστε να επιταχύνουμε τις υπαγωγές των σχεδίων αποδυναμώνοντας τον θανάσιμο εναγκαλισμό της γραφειοκρατίας με την ανάπτυξη.
Σκοπός μας είναι να έχουμε στα χέρια μας τις αξιολογήσεις και τους ελέγχους πολύ πιο γρήγορα από όσο πριν. Έτσι, νομοθετήσαμε και πλέον κάποιες από τις εργασίες που μέχρι τώρα τις αναλάμβανε το Δημόσιο να τις κάνουν ορκωτοί ελεγκτές. Και αυτό το σύστημα λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Συνεχίζουμε τις αλλαγές και θα το επεκτείνουμε και σε άλλες πολλές διαδικασίες για να απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν, γιατί η εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό είναι να επιστρέψουμε όσο πιο γρήγορα στην ανάπτυξη, μετά από αυτή την πανδημία που γκρέμισε οικονομίες πολύ πιο ισχυρές από αυτήν της πατρίδας μας. Αυτήν την εντολή έχουμε και θα συνεχίσουμε με σκληρή δουλειά να το κάνουμε πράξη.
Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη