fbpx Skip to main content

Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνα Αρσένη, με θέμα: «Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αποσύρει τον φάκελο του έργου ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου»:

«Μας δίνεται η ευκαιρία σήμερα με την ερώτηση του κ. Αρσένη, πρώτα απ’ όλα, να απαντήσουμε στα δύο τμήματα της επίκαιρης ερώτησης και, δεύτερον, ίσως να αναφερθούμε πολύ γρήγορα στο πού βρίσκεται η χώρα. Επειδή στον τίτλο αναφέρετε ότι διασύρεται η χώρα, θα ήθελα να σας παρουσιάσω δύο στοιχεία μόνο για τους λόγους που διασύρεται η χώρα.

Σήμερα λοιπόν αυτή η Κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει να σας πω, κύριε Αρσένη, ότι ο πρόεδρος του κόμματός σας ήταν μέλος αυτής της κυβέρνησης και επειδή έχετε περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ίσως θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί έφτασε η χώρα μετά από τόσα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την κατάσταση, να βρισκόμαστε εικοστοί τέταρτοι στην Ευρώπη από τις είκοσι επτά χώρες στην ανακύκλωση, να βρισκόμαστε δεύτεροι στην Ευρώπη στην ταφή απορριμμάτων, να λειτουργούν ακόμη όταν παραλάβαμε πενήντα τρεις χωματερές, εκ των οποίων είκοσι μία χωματερές να βρίσκονται στην Πελοπόννησο,εκεί ακριβώς που γίνεται και πρόκειται να εκτελεστεί αυτό το έργο, και ως προς την υπόθεση των στερεών αποβλήτων να ανακυκλώνουμε μόλις το 15% έναντι του υπερδιπλάσιου στόχου που θα έπρεπε να έχουμε πετύχει, του 37%. Αυτά παραλάβαμε ως Κυβέρνηση.

Επειδή οι ερωτήσεις σας είναι σημαντικές και θέλω να αναφερθώ σε καθεμία ξεχωριστά, θα ήθελα πολύ γρήγορα να σας πω ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ανατεθεί με τη διαδικασία των έργων ΣΔΙΤ,κι εδώ όταν μιλάμε για έργα ΣΔΙΤ έχετε μία ιδεοληψία, κάτι που σας ηλεκτρίζει μόλις ακούτε το έργο ΣΔΙΤ,δηλαδή μόλις ακούτε ότι υπάρχει η εμπλοκή της τεχνογνωσίας και της ικανότητας του ιδιωτικού τομέα, κάτι παθαίνετε.

Οι συμπράξεις λοιπόν αυτές υπόκεινται σε ένα ολοκληρωμένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο υλοποίησης έργων, αξιοποιώντας παράλληλα τη σημαντική τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, με πλήρη όμως έλεγχο του δημοσίου –προσέξτε, με πλήρη έλεγχο του δημοσίου.Τα έργα ΣΔΙΤ εγκρίνονται από διυπουργική επιτροπή,κατόπιν έγκρισης των τευχών από τους φορείς υλοποίησης του έργου.

Έτσι, λοιπόν, πολύ γρήγορα –θα έχω την ευκαιρία στην δευτερολογία μου να σας απαντήσω- για το πρώτο θέμα θα ήθελα να πω ότι η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011. Τον Ιούλιο του 2013 ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, ενώ η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2018. Αναθέτουσα, λοιπόν, αρχή του έργου είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για το πρώτο σκέλος, λοιπόν, της ερώτησή σας, όσον αφορά το κατασκευαστικό μέρος του έργου, προβλέπεται επιχορήγηση από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η χώρα μας υπέβαλε αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση του έργου με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 102 του Κανονισμού 1303.

Ο φάκελος -επειδή αναφερθήκατε- πρόκειται να αναμορφωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, εξειδικευμένου συμβούλου και της ομάδας JASPERS, η οποία είναι μια ομάδα υποστήριξης  των έργων. Ήδη γίνεται σχετική επικοινωνία. Δεν έχει τεθεί από την επιτροπή ζήτημα επανελέγχου της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο ή επανεξέτασης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Το λέω, επειδή αναφερθήκατε σε αυτό. Η σύμπραξη του έργου έχει ήδη υπογραφεί και αναμένετε να τεθεί σε ισχύ με την ολοκλήρωση των προβλεπομένων διαδικασιών.

Τώρα ως προς το δεύτερο ερώτημα: Το έργο είναι εγγεγραμμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επομένως έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση χρηματοδότησή του. Μάλιστα ένα μεγάλο τμήμα αυτού προκύπτει από το ΕΤΠΑ. Η σχετική δημόσια δαπάνη έχει διασφαλιστεί. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα, κύριε Αρσένη, σχετικά με τη χρηματοδότηση και την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Τώρα ως προς την έναρξη υλοποίησης των συμβατικών εργασιών, όποιες καθυστερήσεις σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το έργο. Το εν λόγω έργο είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που υπογράφηκε στη χώρα και αναμένετε να ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, έτσι ώστε να πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο, που είναι η διαχείριση των απορριμμάτων με τον καλύτερο τρόπο, με την εμπλοκή του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Θέλουμε τελικά να πετύχουμε και εμείς τον βασικό στόχο της Ευρώπης, που πολλές χώρες τον έχουν πετύχει, δηλαδή αυτόν της αποτελεσματικής κυκλικής οικονομίας με σεβασμό στο περιβάλλον».

Στη δευτερολογία του ο κ. Παπαθανάσης είπε:

«Θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ για την σχετική επίκαιρη ερώτηση, καθώς επίσης και της αναθέτουσας αρχής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου.

(Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νικόλαος Παπαθανάσης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θα ήθελα, επειδή αναφερθήκατε σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, να επανέλθω στο θέμα και να σας πω γιατί σήμερα εμείς είμαστε τελευταίοι. Γιατί ενώ θα έπρεπε να είμαστε περίπου στο 15% με 20% στην ταφή των απορριμμάτων, σήμερα θάβουμε το 80% των απορριμμάτων μας.Τόσο πολύ έχουμε καθυστερήσει στο να τρέξουμε αυτά τα έργα.

Και ξέρετε πόσο είναι τελικά στην Ευρώπη μετά το 20%, αν υπάρχει επεξεργασία ενεργειακή;Αυτό πέφτει στο 5%. Είμαστε, δηλαδή, ουραγοί και αυτό είναι που κληροδότησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, αυτήν τη θέση και αυτός είναι ο αγώνας που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτόν τον αγώνα και θα προωθήσουμε πολύ περισσότερα ΣΔΙΤ, διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι πολύ σημαντικές και λειτουργούν πολύ καλά για την οικονομία.

Είπατε σαφώς αποσύραμε τον φάκελο και σας είπα και στην πρωτολογία μου ότι με την ομάδα JASPERS δουλεύουμε έτσι ώστε να καταθέσουμε τεκμηριωμένο τον φάκελο και είμαστε σίγουροι ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι πειστικές.

Τώρα, για να αναφερθώ πάλι σε ένα θέμα το οποίο θίξατε σχετικά με καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις, θέλω να σας πω ότι η έναρξη του έργου δεν επηρεάζεται διότι στην ουσία δεν επηρεάζεται η χρηματοροή.Σας είπα τι θα συμβεί σε μια εναλλακτική περίπτωση.Τόσο η έναρξη υλοποίησης των συμβατικών εργασιών, όσο και τυχόν καθυστερήσεις κατά την υλοποίησή τους, δεν συνδέονται με τις διαδικασίες υποβολής και διαβούλευσης αίτησης μεγάλου έργου με την Κομισιόν.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε,επίσης, είναι ότι στο κομμάτι του ΕΣΠΑ με τις γνωστές καθυστερήσεις βρισκόμαστε σε απορρόφηση μόλις 170 εκατομμυρίων με συμβασιοποιήσεις έργων για τα απορρίμματα από τον Ιούλιο του 2019, έναντι 940 εκατομμυρίων που υπήρξε η αρχική πρόβλεψη για αυτό το θέμα.

Επειδή έχετε μια ανησυχία περιβαλλοντική, σας λέω ότι δεν έχει τεθεί θέμα αναθεώρησης της περιβαλλοντικής μελέτης και ως αρχή ισχύος της σύμβασης είναι ο χρόνος κατά τον οποίο θα ολοκληρωθεί η απόκτηση των απαιτούμενων εκτάσεων γης.Λάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες.

Θα ήθελα να σας πω ότι αυτή η Κυβέρνηση και αυτός ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε θέματα περιβαλλοντικών ζητημάτων και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην πράσινη ανάπτυξη και στην κυκλική οικονομία. Άλλωστε είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι επιταγή της Ευρώπης, επιταγή της κοινωνίας και είναι και η βούληση να πάμε σε ένα περιβάλλον το οποίο θα σέβεται τον άνθρωπο ως το επίκεντρο της προσοχής μας».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο βίντεο: