«Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε το προφίλ της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Οικονομία μας», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, και τονίζει ότι για την επόμενη μέρα «η στρατηγική μας στηρίζεται στην επανεκκίνηση της Οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας». Σχετικά με την επάρκεια στην αγορά, εξηγεί ότι δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών και διευκρινίζει: «Ακόμα και να σταματούσε σήμερα η παραγωγή –κάτι το οποίο δεν συμβαίνει φυσικά – θα υπήρχε επάρκεια τριών μηνών». Όσον αφορά την επάρκεια υγειονομικού υλικού επισημαίνει ότι «πολλές βιομηχανίες στην Ελλάδα, έχουν προμηθευτεί μηχανήματα και παράγουν μάσκες. Η κατάσταση στα αντισηπτικά, στις μάσκες και στα γάντια, θα βελτιωθεί πολύ τις επόμενες ημέρες».
Από την «Βραδυνή της Κυριακής»: Νίκος Παπαθανάσης:«Δεν υπάρχουν ελλείψεις αγαθών στην αγορά»
Η σύσταση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη: «Πάσχα στις μεγάλες πόλεις και όχι στο χωριό». Εξετάζετε την περίοδο αυτή να υπάρχει απαγόρευση στις εθνικές οδούς;
«Πάσχα φέτος θα κάνουμε στην πόλη, δεν πάμε στα χωριά μας! Μένουμε στο σπίτι και χρησιμοποιηούμε τους φούρνους μας. Το σούβλισμα του αρνιού, ακόμη και στις πιλοτές των πολυκατοικιών, θα επιφέρει συνάθροιση, και αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε, καθώς είναι επικίνδυνο για τη διασπορά του κορωνοϊού. Του χρόνου να είμαστε καλά, θα συνεχίσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Αρκεί να είμαστε καλά και να μη λείψει κανείς αγαπημένος μας. Μπορούμε να βιώσουμε τη θρησκευτική κατάνυξη και στο σπίτι μας. Η πίστη είναι μέσα μας. Σε ό,τι αφορά περιορισμούς κυκλοφορίας κατά την περίοδο του Πάσχα, το αξιολογούμε μέρα με την ημέρα. Ακούμε προσεκτικά τις γνωματεύσεις των ειδικών για την πορεία του ιού και εξετάζουμε την αυστηροποίηση, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη».
Αν η κρίση διαρκέσει, θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά; Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, μέχρι πόσο χρονικό διάστημα υπάρχει επάρκεια αγαθών;
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα επάρκειας στην αγορά. Δεν υπάρχει έλλειψη αγαθών. Η παραγωγή στη χώρα μας δεν έχει σταματήσει, συνεχίζεται κανονικά. Ακόμα και να σταματούσε σήμερα η παραγωγή – κάτι το οποίο δεν συμβαίνει φυσικά – θα υπήρχε επάρκεια τριών μηνών».
-Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν κάνετε κάτι για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τι απαντάτε;
«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δίνουμε τη δυνατότητα στο υπουργείο Ανάπτυξης να επιβάλει πρόστιμα για αισχροκέρδεια έως και 1 εκατ. ευρώ. Τα συνεργεία μας επιχειρούν, έχουμε καταγράψει όλες τις ποσότητες στα συγκεκριμένα προϊόντα και ελέγχουμε όλες τις εταιρίες που τα διακινούν. Όπου υπάρχει παράβαση επιβάλλουμε πρόστιμα. Καλό θα είναι, τη δύσκολη αυτή στιγμή, να μην πετάμε αντιπολιτευτικές κορόνες, αλλά να συμπορευτούμε και να στοιχηθούμε πίσω από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτήν την υγειονομική κρίση».
Υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού στην αγορά;
«Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που φτιάξαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γνωρίζουμε ακριβώς τα αποθέματα που έχουμε και ελέγχουμε καθημερινά την επάρκεια.
Δώσαμε άμεσα τη δυνατότητα σε πολλές φαρμακευτικές βιομηχανίες και εταιρίες καλλυντικών να παράγουν αντισηπτικά. Στα γάντια, τα οποία εισάγονται κυρίως από την Κίνα, γίνονται οι εισαγωγές τους, πλέον, κανονικά. Επίσης, πολλές βιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί μηχανήματα και παράγουν μάσκες. Η κατάσταση στα αντισηπτικά, στις μάσκες και στα γάντια, θα βελτιωθεί πολύ τις επόμενες ημέρες».
Ενώ στον αρχικό προϋπολογισμό υπολογίζαμε ανάπτυξη, τώρα παγκοσμίως γίνεται λόγος για ύφεση. Έχετε εξετάσει όλα τα σενάρια, ανάλογα με το πόσο θα κρατήσει η πανδημία, για την ελληνική Οικονομία;
«Είμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση. Είναι σίγουρο ότι η παγκόσμια Οικονομία στο σύνολό της θα έχει μία επιβράδυνση.
Η πατρίδα μας είναι δυνατή και θα ανταπεξέλθει. Ο ελληνικός λαός είναι ικανός και ξέρει να βγαίνει νικητής σε κάθε μάχη. Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε το προφίλ της ασφαλούς υγειονομικά χώρας, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Οικονομία μας. Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα σενάρια και υπάρχει σχέδιο δράσης για καθένα από αυτά. Αποδείξαμε ότι τα αντανακλαστικά μας είναι σε εγρήγορση, δρώντας άμεσα και παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Πρωτίστως διαφυλάττουμε το μέγιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας, και έπειτα έχουμε χρέος να χτίσουμε μια υγιή Οικονομία. Γι’ αυτό και όλα τα οικονομικά μέτρα που παίρνουμε αυτό το διάστημα, έχουν σκοπό να κρατηθεί η ελληνική Οικονομία ζωντανή. Η στρατηγική μας στηρίζεται στην επανεκκίνηση της Οικονομίας μετά το πέρας της πανδημίας».
Προβλέπετε επιδείνωση της βιωσιμότητας του δημοσίου Χρέους;
«Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όλες οι δαπάνες αντιμετώπισης του κορωνοϊού εξαιρούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιστεύω ότι το δημόσιο Χρέος είναι και θα εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμο, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας».
Έχετε λάβει μέτρα για την ανακούφιση των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Τι επεξεργάζεστε, όμως, για την επόμενη μέρα, όταν τελειώσει όλο αυτό, για να δώσετε αναπτυξιακή ώθηση;
«Σαφώς και έχουμε λάβει μέτρα, και συνεχώς λαμβάνουμε και νέα, καθώς αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο φαινόμενο. Όσο ταχύτερα κερδίσουμε τη μάχη της υγείας τόσο καλύτερα θα σταθεί στα πόδια της η ελληνική Οικονομία μετά την πανδημία. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε την αγορά. Δημιουργούμε τα χρηματοικονομικά εργαλεία τώρα, με τη δέσμη μέτρων που λαμβάνουμε για την Οικονομία, ώστε να λειτουργήσει αύριο το σύστημα με τη μέγιστη δυνατή ώθηση».
Πόσο εύκολο είναι να ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίοι με εμπορικά καταστήματα; Τι συμβουλή θα τους δίνατε;
«Οι μικρομεσαίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό τους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να τους στηρίξει και να σταθούν πάλι όρθιοι. Τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνουμε, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανεκκινήσουμε την αγορά».
Στην έκδοση ευρωομόλογου αντιδρά κυρίως η Γερμανία. Είναι ορατός ο κίνδυνος για μια νέα κρίση Χρέους στην ευρωζώνη;
«Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από την πρώτη στιγμή, ότι το πρώτο μέλημά του είναι η υγεία των πολιτών και δεν θα βάλει όριο στα χρήματα που θα χρειαστούν για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Είναι απαραίτητη από όλα τα κράτη-μέλη μια συμμαχία με αλληλεγγύη και κοινή δημοσιονομική δράση, για την επίτευξη μιας δυνατής Οικονομίας στην Ε.Ε.
Αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί συλλογικά. Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μετά από αρκετό διάλογο, τελικά βρίσκει τη λύση, και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει».
Από την έντυπη Έκδοση https://www.vradini.gr/apo-tin-vradyni-tis-kyriakis-nikos-papathanasisden-yparchoun-ellipsis-agathon-stin-agora/