Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, παρέθεσε συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political και στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Δαυλό.
Το καλάθι της ΔΕΘ -παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση τόνισε ότι έφτασε στο ταβάνι του «στενού κορσέ» της αύξησης των δαπανών που επιτρέπει η Κομισιόν- αντιπολίτευση και επιχειρηματίες το χαρακτήρισαν «πενιχρό». Τι τους απαντάτε;
Η απάντηση είναι μια και απολύτως σαφής: Θα συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας δημοσιονομική πολιτική εντός των επιτρεπόμενων ορίων της οικονομίας μας, χωρίς να επιτρέψουμε σε κανέναν να ξαναβάλει την πατρίδα σε καθεστώς εποπτείας λόγω υπέρβασης δαπανών, όπως, να σημειώσω, συμβαίνει ήδη με ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η γαλλική ή η ιταλική.
Οι πολίτες έχουν δίκαιο να περιμένουν περισσότερα. Αλλά, όλοι αυτοί που μιλούν για «παροχές χωρίς αντίκρισμα» και τάζουν, εκ νέου, απλόχερα περισσότερα σε όλους, οφείλουν να αποδείξουν πως δεν θα παραβιάσουμε ως χώρα τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ποιες δαπάνες θα περικόψουν, ποιους νέους φόρους θα επιβάλουν, αν καλούνταν να εφαρμόσουν τα ακοστολόγητα προγράμματά τους.
Η χώρα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Είναι ιστορική ευθύνη μας να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων, όσο και αναφορικά με το ισοσκελές αναπτυξιακό αποτύπωμα ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Αυτή είναι η εντολή των συμπολιτών μας. Και, σε ότι μας αφορά, αυτή την εντολή θα τη φέρουμε εις πέρας, έως το τέλος της τετραετίας, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Πρόσφατα προαναγγείλατε την δημιουργία ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ποιους αφορά και με ποιο τρόπο θα στηρίξουν αυτά τα χρήματα την επιχειρηματικότητα;
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και των εξαγωγών ευρύτερα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω προστιθέμενη αξία στη μεταποίηση και στη βιομηχανία, και βεβαίως νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αποτελούν προτεραιότητες των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με στόχο την έμπρακτη υλοποίηση αυτής της στρατηγικής επιλογής, δρομολογούμε ένα ακόμα πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 –δίπλα σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στο πλαίσιο του συνόλου των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας- προκειμένου να ενισχύσουμε υφιστάμενες καινοτόμες επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και δραστηριότητα.
Με τον τρόπο αυτό, η χώρα θα έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ –ποσοστό που να σημειώσω, ήδη υπερβαίνει το 50%- αλλάζοντας έτσι στην πράξη το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλάβει το μέγεθος του στεγαστικού προβλήματος και την σημασία του στην αντιμετώπιση του δημογραφικού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοινώσατε τα νέα προγράμματα στέγης. Τί καινούργιο φέρνουν;
Μετά από επίπονες και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους μας, στις οποίες πρωτοστάτησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καταφέραμε να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός έναντι του πρώτου επιτυχημένου προγράμματος, και το νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ, να χρηματοδοτηθεί με 2 δις. ευρώ, μέσα από την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με τον τρόπο αυτό, πρόκειται να επωφεληθούν πάνω από 20 χιλιάδες συμπολίτες μας, μέσω της εισοδηματικής και της ηλικιακής διεύρυνσης που προβλέπεται. Μιλώ για την αύξηση του ορίου ηλικίας για τους δικαιούχους στα 50 έτη-από 39 στο «Σπίτι μου» Ι. Μιλώ για την αύξηση από 16 στις 20 χιλιάδες αναφορικά με το εισόδημα κάποιου που θέλει να κάνει την αίτηση και στις 28 χιλιάδες για το ζευγάρι, συν 4 χιλιάδες για κάθε παιδί. Μιλώ για τη μείωση του επιτοκίου κατά 50%, καθώς και για την κάλυψη από την Πολιτεία, του 75% του επιτοκίου για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Αν θα έπρεπε να βάλετε ένα στοίχημα, ένα κεντρικό διακύβευμα, για το τέλος της τετραετίας, ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν μου αρέσει να βάζω στοιχήματα αλλά η δική μας στόχευση είναι η επιτάχυνση και η ισόρροπη αναδιανομή της βιώσιμης ανάπτυξης. Η δική μας πολιτική θέλει τον μέσο μισθό να είναι στα 1500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας. Την ανεργία κάτω από το 8%. Το δημόσιο να είναι πιο ψηφιοποιημένο. Η καθημερινότητα να είναι ακόμα καλύτερη για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Πάντως, με αφορμή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια, θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Όπως και η ανάπτυξη. Ούτε αυτή ήρθε τυχαία, και βεβαίως, δεν ήρθε με δανεικά. Όλα όσα κατέκτησε η χώρα από το 2019, είναι προϊόν μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, συστηματικής υλοποίησης στοχο-χρονοδιαγραμμάτων, δημοσιονομικής πειθαρχίας και καθημερινής σκληρής δουλειάς σε πολλά επίπεδα, με βασικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, εκατό χιλιάδων μεσοσταθμικά, σε ετήσια βάση.
Με αυτή την πολιτική κατακτήθηκε ο 2ος υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ε.Ε. για το 2ο τρίμηνο του 2024. Με τη συνέπεια, τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, η συλλογική ευημερία μετατρέπεται σε ατομική προκοπή και σε ελπίδα για τις νέες και τους νέους, που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.
Τί προβλέπει το πρόγραμμα «Διατηρώ»;
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Διατηρώ», στο οποίο δύνανται να ενταχθούν πράξεις προϋπολογισμού 70.000.000 ευρώ, προβλέπονται έργα ανακαίνισης και λειτουργικής επανένταξης κτιρίων του Δημοσίου, ή/και μνημεία ή ιστορικά κτίρια εντός ιστορικών τόπων και παραδοσιακών οικισμών, με μεγάλη αρχιτεκτονική αξία, που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, αλλά έχουν ταυτόχρονα, υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν σε ανακαίνιση τουλάχιστον μεσαίας κλίμακας ή/ και τουλάχιστον 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά, καθαρισμό προσόψεων για την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την προστασία από βανδαλισμούς, λήψη άμεσων σωστικών μέτρων για το κέλυφος των κτιρίων για την αποφυγή μερικής ή ολικής κατάρρευσης, στατική ενίσχυση των κτιρίων, ενσωμάτωση νέων χρήσεων για την ανάδειξη, αφενός του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα των ίδιων των κτιρίων και του πολιτιστικού κεφαλαίου των φορέων-ιδιοκτητών τους και, αφετέρου, την αύξηση της συμβολής στο εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, και φυσικά ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αυτών.
Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον Σύριζα; Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έχει αντιπολίτευση;
Δεν θέλω να σχολιάσω τις εξελίξεις στα εσωκομματικά της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά. Δική μας δουλειά είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεών μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Για την μετατροπή αυτών των κοστολογημένων δεσμεύσεων σε πράξη, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε ισχυρή εντολή στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023. Για την αντιστοίχιση λόγων και έργων θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Πάντως, το βέβαιον είναι ότι στις δημοκρατίες, στο πολιτικό μας σύστημα, πρέπει να υπάρχει υλοποιήσιμη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, κάτι που, καταφανώς, σήμερα, απουσιάζει δραματικά.