Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, παραχώρησε συνέντευξη στο mononews.gr και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.
Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για παροχές χωρίς αντίκρισμα για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ. Τι απαντάτε;
Στις δημοκρατίες, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα και υποχρέωση να ασκεί κριτική. Εξάλλου, για την ορθότητα αυτής της κριτικής, αλλά και για το υλοποιήσιμο της εναλλακτικής πρότασής της κρίνεται και η ίδια από τους πολίτες. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει ανάγκη η χώρα, πολύ περισσότερο στη συγκεκριμένη συγκυρία, είναι ο μηδενισμός, η τοξικότητα και ο ανέξοδος δημαγωγικός λαϊκισμός.
Αυτοί που μιλούν για «παροχές χωρίς αντίκρισμα» και τάζουν, εκ νέου, απλόχερα περισσότερα σε όλους, ας αφήσουν λοιπόν, τους αφορισμούς και ας προσγειωθούν, επιτέλους, στην πραγματικότητα. Οφείλουν να πουν στους πολίτες πώς δεν θα παραβιάσουμε ως χώρα, τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, πώς δεν θα ξαναμπούμε σε εποπτεία, ποιες δαπάνες θα περικόψουν, ποιους νέους φόρους θα επιβάλουν, αν υποτεθεί ότι θα κληθούν να υλοποιήσουν τα ακοστολόγητα προγράμματά τους.
Εμείς, αντίθετα, καταθέσαμε και υλοποιούμε, από τον πρώτο μήνα, ένα κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο, με δημοσιονομική πειθαρχία και στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή…
…Δηλαδή, όλα όσα σας καταλογίζουν δεν ισχύουν;
Ποτέ δεν είπαμε ότι μετατρέψαμε την Ελλάδα σε παράδεισο, μέσα σε πέντε χρόνια. Ποτέ δεν πανηγυρίσαμε, ούτε κρύψαμε προβλήματα «κάτω από το χαλί».
Όμως, αλήθεια, είναι «παροχές χωρίς αντίκρισμα», η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, αντί του 0,5% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός; Η αύξηση από 2,2% έως 2,5% σε περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις; Τα 200 ευρώ που θα λάβουν το Δεκέμβριο, 670 χιλιάδες συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά; Η επιπλέον δόση που θα λάβουν, επίσης τον Δεκέμβριο, οι 767 χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού; Η αύξηση κατά 50% που θα πάρουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος; Η αύξηση έως 100 ευρώ το μήνα που θα δουν από την Άνοιξη, σχεδόν 700 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι; Η αύξηση 130 ευρώ το μήνα στους γιατρούς του ΕΣΥ, μετά από την αλλαγή του τρόπου φορολογίας των εφημεριών; Τα κίνητρα έως 7 χιλιάδες ευρώ σε γιατρούς προκειμένου να στελεχωθούν δομές υγείας σε παραμεθόριες και δυσπρόσιτες περιοχές;
Αυτά τα ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα, αποτέλεσμα του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργεί η ακολουθούμενη πειθαρχημένη οικονομική πολιτική, έρχονται σε συνέχεια των όσων πετύχαμε από το 2019. Αναφέρομαι στο μετρήσιμο αποτέλεσμα με τους πολλαπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, στην αύξηση του μέσου μισθού κατά 20% και του κατώτατου μισθού κατά 27,7%, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στην Ε.Ε στον όγκο των επενδύσεων, στον ταχύτερο ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους στους «27», και βεβαίως στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά, υλοποιούνται ταυτόχρονα με δράσεις στήριξης της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37 χιλιάδες συμπολίτες μας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση εκατοντάδων σχολείων, ύψους 250 εκ. ευρώ, με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων- του μεγαλύτερου των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2, δις ευρώ μόνο για το 2024, που εντός του μηνός θα αυξηθεί κατά 900 εκατ. ευρώ- τις δεκάδες πρωτοβουλίες για την ευρύτερη ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής. Δράσεις που υλοποιούνται χάρη και στους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε και διοχετεύουμε στην οικονομία και την κοινωνία, με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.
Τελικά, πόσο κοστίζουν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τα εισοδήματα και τη φορολογία;
Το συνολικό ύψος των νέων παρεμβάσεων για ενίσχυση εισοδημάτων και μείωση φόρων – διότι συνεχίζουμε με υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και σε αυτό το επίπεδο, με 12 νέες μειώσεις φόρων, ύψους 900 εκ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στις πάνω από 50 μειώσεις που έγιναν πράξη από το 2019- για το 2025 αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και των επιτυχιών στο μέτωπο του περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Αφήνω στην κρίση των πολιτών αν όλα αυτά αποτελούν «παροχές χωρίς αντίκρισμα». Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι το συναίσθημα της ιστορικής ευθύνης που μας διακατέχει: η πατρίδα να μην ξαναγυρίσει πίσω, να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε επίπεδο εισοδημάτων, όσο και αναφορικά με το αναπτυξιακό αποτύπωμα μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. Αυτή είναι η εντολή των συμπολιτών μας. Αυτή την εντολή θα φέρουμε εις πέρας, κάνοντας πράξη τις δεσμεύσεις μας, με την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η αντιμετώπιση του δημογραφικού-στεγαστικού. Μεταξύ άλλων ανακοινώσατε ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου», που πλέον αφορά και πολίτες ηλικίας έως 50 ετών. Πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις;
Θίγετε δύο φλέγοντα -και αλληλένδετα- ζητήματα. Είναι προβλήματα με τα οποία ασχολείται προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, όχι μόνο πρωτοστάτησε- και εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή- ώστε να μπει το στεγαστικό στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά επέβλεψε τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους μας,καθ΄ όλη την πεντάμηνη διάρκειά της, με στόχο την ανακατεύθυνση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να χρηματοδοτηθεί το «Σπίτι μου» ΙΙ.
Μετά από επίπονες και επίμονες συζητήσεις, καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί το νέο πρόγραμμα με 2 δις. ευρώ – 1 δις από το ΤΑΑ και 1 δις από τραπεζικά κεφάλαια- διπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό του έναντι του «Σπίτι μου» Ι. Και, με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να επωφεληθούν πάνω από 20 χιλιάδες συμπολίτες μας, μετά από την εισοδηματική και την ηλικιακή διεύρυνση του προγράμματος. Μιλώ για την αύξηση του ορίου στα 50 έτη-από 39 στο «Σπίτι μου» 1- για τους δικαιούχους. Αναφέρομαι στην αύξηση από 16 στις 20 χιλιάδες για το εισόδημα άγαμου που θέλει να κάνει την αίτηση, στις 28 χιλιάδες για το ζευγάρια, συν 4 χιλιάδες για κάθε παιδί, και στις 31 χιλιάδες για μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5 χιλιάδες για κάθε επιπλέον παιδί. Τονίζω επίσης, ότι το 50%, του δανείου θα είναι άτοκο και θα καλύπτεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, και το αντίστοιχο ποσοστό για τρίτεκνους και πολύτεκνους θα ανεβαίνει στο 75%. Η υλοποίηση του νέου προγράμματος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2025.
Οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρούν;
Το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιείται σύμφωνα με τους στόχους που έχουμε θέσει. Η πρόσφατη νέα θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ελληνικού αιτήματος πληρωμής για την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επίτευξης των προαπαιτούμενων οροσήμων, μετά από συνεχή και αποφασιστική δουλειά κάθε εμπλεκόμενου φορέα. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος, η Ελλάδα θα έχει εκταμιεύσει το 50,5% των συνολικών πόρων του προγράμματος.
Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Με την ίδια σοβαρότητα και πειθαρχία στους μεταρρυθμιστικούς στόχους, με την ίδια προσήλωση στις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας, συνεχίζουμε να κρατούμε την Ελλάδα στις πρώτες χώρες ως προς τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να αποτελέσουν καταλύτες για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Με την ίδια συνέπεια δημιουργούμε νέες και περισσότερες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα για όλους.
Υπάρχουν δράσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν να κάνουν με την στήριξη της επιχειρηματικότητας;
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στο DNA των κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Υπάρχουν δεκάδες δράσεις που ήδη υλοποιήθηκαν, αλλά και δράσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, στο σύνολο των χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η επιχειρηματικότητα ενισχύεται τόσο μέσα από τα προγράμματα επιδότησης από το σκέλος των επιχορηγήσεων, όσο και μέσα από το δανειακό σκέλος. Στην πρώτη περίπτωση, μέχρι τον περασμένο μήνα, πάνω από 347 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδότησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό να υπερβαίνει το 1 δις ευρώ.
Τα προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν έχουν απορροφηθεί; Συζητάτε ήδη για τα προγράμματα που αφορούν την περίοδο 2028-2034; Αν ναι σε ποια κατεύθυνση;
Μετά από την απορρόφηση σε ποσοστό 100% των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση η υλοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 26,5 δις ευρώ. Έχουν, ήδη, εξειδικευτεί από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Προγραμμάτων δράσεις ύψους 20 δις ευρώ. Μέχρι σήμερα, οι προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί από τα Προγράμματα ανέρχονται σε περίπου 15,4 δις ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 58% του συνολικού προϋπολογισμού που σας προανέφερα.
Οι πληρωμές, που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, φέρνουν τη χώρα στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τα δημόσια δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας της απορρόφησης πόρων για την Ελλάδα είναι και το ότι από τις 27 χώρες της ΕΕ,μόνο οι 16 έχουν πραγματοποιήσει ως τώρα καθαρές ενδιάμεσες πληρωμές.
Όσον αφορά την περίοδο 2028-2034, η χώρα μας θέλει να πρωτοστατήσει στις διαβουλεύσεις, όπως έκανε συνεχώς από το 2019, προς όφελος των εθνικών συμφερόντων, προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας, της περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής. Το σημαντικό είναι ότι η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική και της Ε.Ε, με στόχο τη σύγκλιση των περιφερειών της Ένωσης και τον οικονομικό εκσυγχρονισμό τους. Η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα και το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Γι΄ αυτό και, σε εθνικό επίπεδο, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προτάσσουν ως το διακύβευμα της επόμενης μέρας, τη διπλή σύγκλιση, αφενός αυτή των εισοδημάτων των συμπολιτών μας με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου τη σύγκλιση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, ως προς το αναπτυξιακό αποτύπωμα τους.