fbpx Skip to main content

Για τις προσπάθειες στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μίλησε στο Κανάλι Ένα 90,4 και στους δημοσιογράφους Βελίκα Καραβάλτσιου και Γιώργο Σαραντάκο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι το ΕΣΠΑ, οι εθνικοί πόροι, και το Ταμείο Ανάκαμψης, υπηρετούν τη καθημερινότητα, τη κοινωνία τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν προγράμματα που τρέχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν σχέση με την αναβάθμιση των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας, τους διαδραστικούς πίνακες και ταυτόχρονα άλλα έργα τα οποία έχουν σχέση με ενεργειακή αναβάθμιση, με έργα κοινωνικής φύσης, υποδομών. 

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι παντού στη καθημερινότητα μας από το νερό, την εκπαίδευση, το οδικό δίκτυο, την Υγεία. Και ο τρόπος που τα διαχειρίζεται και τα διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βελτιώνουν τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε.

Για τους τρόπους και τα εργαλεία που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πρόγραμμα που αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επειδή περάσαμε αυτή τη κρίση και οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, για αυτό τον λόγο ερχόμαστε με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, το οποίο είναι τελείως διαφορετικό από το προηγούμενο. Και λέμε ότι αν θέλει κάποιος δάνειο 100 χιλιάδων ευρώ εμείς μπαίνουμε ως εγγυητές του δανείου έως και 80%, προκειμένου να μην χρειάζεται μεγάλες εγγυήσεις ο δανειολήπτης. Και ταυτόχρονα επιδοτούμε με 3 εκατοστιαίες μονάδες το επιτόκιο για τα δύο πρώτα χρόνια. Εάν δεν χρειάζεται την εγγύηση ερχόμαστε με ένα άλλο πρόγραμμα όπου το 40% του δανείου θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο 60% θα επιδοτηθεί με 3 μονάδες επίσης για τα πρώτα δύο χρόνια. Επομένως υπάρχουν τα εργαλεία για να υπάρξει πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες γιατί θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση. Είναι πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το ΕΣΠΑ, αλλά έχουμε και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που όχι μόνο έχει το δανειακό πρόγραμμα όπου δίνει επιτόκιο στις μικρές επιχειρήσεις 0,35% και στις μεσαίες-μεγάλες 1%, έρχεται και ένα νέο πρόγραμμα που θα τρέχει παράλληλα με τα προαναφερθέντα που θα δίνει εγγυήσεις για δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας που τρέχει τα προγράμματα προς τις συστημικές τράπεζες και τις υπόλοιπες».

Για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: «Αυτή τη στιγμή αξιολογούμε δύο προγράμματα γενικής επιχειρηματικότητας και τουριστικών καταλυμμάτων. Έκλεισαν κάποια άλλα, τα οποία είχαν σχέση με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Προετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ένα νέο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο που θα έχει σχέση με υφιστάμενες επιχειρήσεις και με προσανατολισμό κυρίως εξαγωγικό. Θέλουμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις που επιθυμούν να ανοιχτούν στο εξωτερικό, επειδή έχουμε ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών».

Για την επιλογή των μεγάλων εταιρειών να επενδύσουν στη χώρα, ο κ. Παπαθανάσης είπε: «Είναι κάτι που θέλουμε, προσφέρουν θέσεις εργασίας, οι οποίες φέρνουν Έλληνες του εξωτερικού πίσω στη πατρίδα, δημιουργούμε καλές δουλειές. Ο νέος αναζητά την προοπτική. Δυστυχώς η αντιπολίτευση δαιμονοποιεί τις μεγάλες εταιρείες, αυτές δίνουν δουλειές, είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας».

Για τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας: «Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο που θα δώσει ελπίδα στις νέες και τους νέους, θέσεις εργασίας και να επαναφέρει αυτούς που έφυγαν στο εξωτερικό. Έχουμε υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ. Αυτό δεν γίνεται με φιρμάνι αλλά μέσα από την ανάπτυξη της χώρας».

Ακούστε ολόκληρη την ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παπαθανάση εδώ.