fbpx Skip to main content

Σε θέματα ανάπτυξης, επενδύσεων και επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή Update με τον Χρήστο Παγώνη.

Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σε πλήρη εξέλιξη, ήδη, έχουμε αιτηθεί την 4η δόση. Αναμένουμε να λάβουμε τα χρήματα. Ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε για την 5η δόση. Είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρωζώνης. Η τέταρτη δόση είναι 2 δισ. 300 εκατομμύρια στο δανειακό σκέλος και 1 δισεκατομμύριο στο σκέλος των επιχορηγήσεων. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους όρους.

Το Ταμείο Ανάκαμψης υποστηρίζει την Υγεία, υποστηρίζει την καθημερινότητα, προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, τα νοσοκομεία μας, τις ανακαινίσεις των Κέντρων Υγείας, τους διαδραστικούς πίνακες, αφορά την καθημερινότητα του καθενός και της καθεμιάς, από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι το τέλος της ημέρας.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα υπερβαίνει τα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισεκατομμύρια θα είναι η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ως προς τους εθνικούς πόρους, επειδή υπάρχει ένας προγραμματισμός των πληρωμών, προφανώς κάθε μήνα αποδεσμεύουμε πόρους έτσι ώστε να πληρώνονται σύμφωνα με αυτά τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την κάθε Περιφέρεια και το κάθε υπουργείο».

Για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανέφερε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και όχι μόνο, πρωταθλητές σε παγκόσμιο επίπεδο, να έρχονται και να επενδύουν στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, η Phfizer, η Amazon, η Google, εταιρείες οι οποίες πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, επιλέγουν την πατρίδα μας, γιατί ακριβώς βλέπουν ότι εδώ υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Και αυτό είναι που κάναμε από την αρχή, από το 2019. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το περιβάλλον, να το κάνουμε πιο φιλικό στην επιχειρηματικότητα. Προφανώς υπάρχουν και επενδύσεις στα ακίνητα, αλλά έχουμε και μεταποίηση, έχουμε και τουρισμό, έχουμε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, είναι πρωτοπόρος στο ενεργειακό μείγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όλα αυτά είναι και επενδύσεις που έρχονται από το εξωτερικό».

O κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως: «Έχουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και έχουμε και τους πόρους του ΕΣΠΑ 21-27, διότι τελείωσε το ΕΣΠΑ 14-20. Το ΕΣΠΑ 21-27, 26 δισεκατομμύρια ευρώ αφορά μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Όμως, έχουμε εξειδικευμένα εργαλεία για μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορούν μόνο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και εκεί μάλιστα με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, δίνουμε σε δύο σκέλη, είτε εγγύηση ως έως 80% για μία μικρή επιχείρηση, να πάρει δάνειο, και ταυτόχρονη επιδότηση του επιτοκίου. Ή αν δεν χρειάζεται εγγύηση μία εταιρεία, τότε επιδοτούμε το 40%, αφαιρούμε όλο το επιτόκιο. Δηλαδή, έχει μηδενικό επιτόκιο το 40% του δανείου και το υπόλοιπο 60% το επιδοτούμε με τρεις εκατοστιαίες μονάδες. Προφανώς, η αντιπολίτευση ξεχνάει να αναφέρει ότι το 75% των δανείων που προέρχονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αφορούν εταιρείες που έχουν λιγότερα από δέκα άτομα προσωπικό και το 81% αφορούν εταιρείες με χαμηλότερο από δύο εκατομμύρια τζίρο.

Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε ότι έχει σχέση με τις εκταμιεύσεις. Σημαίνει ότι κάτι κάνουμε σωστά και νομίζω ότι αποτελούμε και παράδειγμα και για το ΕΣΠΑ και στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, είμαστε πάλι από τις πρώτες χώρες. Είμαστε λοιπόν, ακριβώς όπως έχουμε σχεδιάσει τους στόχους μας, για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους πόρους. Είμαστε σε συνεννόηση με όλα τα υπουργεία, γιατί ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε και να αποδείξουμε σε όλους, σε όλη την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, μιας χώρας η οποία έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θέλει να επαναλάβει τα ίδια. Και ταυτόχρονα, δεν έχουμε δικαίωμα να απωλέσουμε ούτε ένα ευρώ στο όνομα όλων των συμπολιτών μας».

Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης: