fbpx Skip to main content

Να βελτιώσουμε την κατάσταση των αδυνάτων και μέσω μιας κοινής προσπάθειας Πολιτείας και κοινωνίας να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή σε όλους τους τομείς.

ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ χρόνια της διακυβέρνησής μας, όταν η πανδημία καθήλωσε κοινωνίες και οικονομίες παγκοσμίως, το αφήγημα της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο ότι η χώρα καταρρέει. Αφήγημα που καταρρίφθηκε από τους δείκτες που επισφράγιζαν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρά την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.

ΣΤΑ ΠΡΩΙΜΑ στάδια της εκλογικής αναμέτρησης και δεδομένης της πληθωριστικής κρίσης που χτύπησε και τη χώρα μας μετά την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, το αφήγημα τροποποιήθηκε και η υποτιθέμενη αυτή κατάρρευση μετακινήθηκε στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. «Πλουτίζουν οι λίγοι και φτωχαίνουν οι πολλοί», «η ανάπτυξη δεν φτάνει στις τσέπες των πολιτών» ήταν μόνο μερικά από τα τσιτάτα που χρησιμοποιήθηκαν για να σχηματίσουν ακόμα μια στρεβλή εικόνα.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ, βέβαια, ήρθαν οι αριθμοί να γκρεμίσουν την εικονική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η σημαντική αύξηση του μέσου όρου των απολαβών των εργαζομένων και η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% μέσα σε μια τετραετία, η κάθετη αποκλιμάκωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019 έως το 2023 και η σημαντική επιβράδυνση του πληθωρισμού, από το +10,2% από τον Απρίλιο 2021 μέχρι τον Απρίλιο του 2022 στο +3% από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι σήμερα, μαρτυρούν ότι η φτώχεια μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται.

ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, την αναπτυξιακή δυναμική και τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσαν πρόσφατα και οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η χώρα μας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την αυξημένη αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, θα συνεχίσει να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τριετία 2022- 2024. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβαθμίζει αισθητά τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία φέτος, εκτιμώντας ότι θα αναπτυχθεί με υπερδιπλάσιο ρυθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,4% το 2023 και 1,9% το 2024, έναντι 1% το 2023 και 1,7% το 2024 στην Ε.Ε.).

Η ΕΛΛΑΔΑ εμφανίζεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια της Ευρώπης στον τομέα των επενδύσεων για την τριετία 2022-2024, με την έκθεση να εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα αύξησης του ΑΕΠ της χώρας και τα επόμενα χρόνια.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας, μετά και τη σημαντική συρρίκνωσή της τα τελευταία έτη, χάρη στη σταθερή βελτίωση της αγοράς εργασίας και της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης.

ΤΕΛΟΣ, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωσή του σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου τόσο το 2023 όσο και το 2024 (4,2% το 2023 και 2,4% το 2024, έναντι 6,7% το 2023 και στο 3,1% το 2024 στην Ε.Ε.). Αποκλιμάκωση που θα συνοδευτεί από αυξήσεις μισθών στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αν ο λαός την εμπιστευτεί και την επόμενη τετραετία. Γεγονός που με τη σειρά του θα υποστηρίξει την καταναλωτική δαπάνη και θα αυξήσει τα πραγματικά εισοδήματα.

ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ, λοιπόν, με τη μη κοστολογημένη παροχολογία του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της οποίας βιώσαμε την τετραετία 2015-2019, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να μειώσουμε τις ανισότητες προς τα πάνω κι όχι προς τα κάτω. Να βελτιώσουμε δηλαδή την κατάσταση των αδυνάτων και μέσω μιας κοινής προσπάθειας Πολιτείας και κοινωνίας να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή σε όλους τους τομείς.

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποψήφιου Βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία κ. Νίκου Παπαθανάση στην Ναυτεμπορική.