fbpx Skip to main content

Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στο pagenews.gr

Η Ελλάδα κατά το 2021 κατάφερε να ανακτήσει, σχεδόν στο σύνολό τους, τις απώλειες του 2020 και ήδη έχει μπει σε ρυθμό ανάπτυξης. Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμπνέουν διάρκεια και αισιοδοξία ενώ η χώρα μας αναμένεται να επιτύχει, σωρευτικά, τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη εντός της τριετίας ‘21-’23.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποίαν η ελληνική, όπως και οι υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, δοκιμάζονται από την ασταθή γεωπολιτική κατάσταση, τις συνέπειες της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση, τις πρωτόγνωρες, για τις τελευταίες δεκαετίες, πληθωριστικές πιέσεις. Παρόλη αυτήν τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, η συνετή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς και η ορθή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών σε συνδυασμό με τις δομικές μεταρρυθμίσεις, επέτρεψαν και επιτρέπουν:

  • Να αυξηθεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν λόγω κυρίως των αυξημένων ποσοστών των επενδύσεων και των εξαγωγών. Επιχειρηματικοί κολοσσοί επενδύουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ισχυρό δεδομένο, ενισχύοντας διαρκώς τον ρόλο της χώρας ως έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς.
  • Να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ελληνική οικονομία στο σύνολό της, δηλαδή, με 43,3 δισ. κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
  • Να μειωθεί η ανεργία η οποία  τον Δεκέμβριο του 2021 υποχώρησε στο 12,8% από 17,2% που ήταν το Καλοκαίρι του 2019.
  • Να στηρίζονται, αυτήν την περίοδο, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις με στοχευμένα μέτρα που έχουν φτάσει τα 2 δισ. για την αντιμετώπιση μέρους των πληθωριστικών πιέσεων στην ενέργεια και άλλους κρίσιμους τομείς της αγοράς, στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Βάσει και του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται  στην επιχειρηματικότητα παγκοσμίως, η κυβέρνηση προχωρά σε διαρκείς μεταρρυθμίσεις. Σκοπός είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχεδίων τόσο όσον αφορά στην προσαρμογή τους σε νέους και σύγχρονους τομείς όσο και στην υλοποίησή τους με ευελιξία, ταχύτητα και εκατέρωθεν εμπιστοσύνη. Βασική αρχή τής αναπτυξιακής πολιτικής τής κυβέρνησής μας είναι ότι το κράτος πρέπει να πάψει να αποτελεί τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας. Πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό κάνουμε. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος το αποδεικνύει. Στηρίζει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, χτυπά τη γραφειοκρατία, προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, ενισχύει τα δίκτυα και τις συνέργειες των επιχειρήσεων, στηρίζει τον υγιή ανταγωνισμό σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και εντάσεως γνώσης, διαμορφώνει μιας νέα εξωστρεφή εθνική ταυτότητα (branding), ενισχύει τη δημιουργία αλυσίδων αξίας.

Στις σύγχρονες πολύπλοκες και αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες, όπως είναι η ελληνική, η επιτυχία βρίσκεται στην προετοιμασία όλων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν στο νέο τοπίο της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού. Αυτό ακριβώς κάνει η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.