Χωρίς περιστροφές μίλησε στην εφημερίδα «Ροδιακή» ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Για την ολοκλήρωση του νέου αναπτυξιακού νόμου και πόσο αυτός θα ευνοήσει την περιφέρεια και τα νησιά μας, για τον προσεκτικό σχεδιασμό που έγινε έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν πραγματικό όφελος, αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται να παταχθεί κάθε γραφειοκρατική ή άλλη παθογένεια που θέτει περιορισμούς και εμπόδια σε επενδυτικά σχέδια στα νησιά μας.
Κύριε υπουργέ, τι αλλάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος για την περιφέρεια και ειδικά μια νησιωτική περιφέρεια, όπως τη δική μας, στο Νότιο Αιγαίο; Ποια διαφορά θα έχει αυτός ο αναπτυξιακός νόμος, σε σχέση με αντίστοιχους σχεδιασμούς που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες;
Καταρχάς, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν είναι απλώς ένας ακόμα αναπτυξιακός νόμος. Είναι ο νόμος – εργαλείο για το πέρασμα στη νέα εποχή της επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη την Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στις Περιφέρειες της χώρας. Είναι ο νόμος που -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- είναι tailor made στις ανάγκες των σύγχρονων επενδυτικών σχεδίων, ενσωματώνει τις διαρκείς εξελίξεις στο ευρύτερο περιβάλλον της οικονομίας και των αγορών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και παράλληλα αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες όλων των μέχρι τώρα αναπτυξιακών νόμων. Αυτές οι ανάγκες και το νέο πλαίσιο της επιχειρηματικότητας ορίζουν τις βασικές αρχές που διέπουν τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της χώρας ανακάμπτει και όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη και την πορεία των επενδύσεων είναι περισσότερο από αισιόδοξες.
Στο ιδιαίτερο ερώτημά σας, τώρα, θα πρέπει να σας πω ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο ανοίγονται ισχυρές προοπτικές για τα νησιά μας και συγκεκριμένα το Νότιο Αιγαίο. Ο νέος νόμος αξιοποιεί τον, επίσης, νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ‘22-’27 και ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους μας για το ΕΣΠΑ 21-27. Αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων όλου του επιχειρηματικού εύρους – 30% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 40% για τις μεσαίες μεσαίες και 50% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον προηγούμενο Χάρτη, τα ανάλογα ποσοστά ενίσχυσης ήταν μειωμένα κατά 10% σε κάθε κατηγορία.
Μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικές αλλαγές που θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων της περιφέρειας σε ό,τι αφορά την οικονομική στήριξή τους;
Με βάση τα 13 νέα καθεστώτα ενισχύσεων που περιλαμβάνει ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες αναμένεται να οδηγήσει το 97% των πόρων στις Περιφέρειες της χώρας. Όπως σας είπα και προηγουμένως, ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων δίνει αυξημένα ποσοστά στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων της περιφέρειας και ευνοεί κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Σε κανέναν άλλον αναπτυξιακό νόμο δεν ενισχύονταν ούτε το νέο επιχειρείν ούτε και οι start up επιχειρήσεις, όπως γίνεται με αυτόν τον νόμο.
Είναι σαφές -και όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας- ότι μετατρέπουμε την Ελλάδα σε μία από τις περισσότερο φιλοεπενδυτικές χώρες στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στατιστικά και οι προβλέψεις διεθνών φορέων για τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ενώ, παράλληλα, ρυθμό ανάπτυξης 4,5%-5% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2022, στην πιο πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή του. Να σας αναφέρω, επίσης, ότι και σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις επενδύσεις κατά τη διετία 2020-2021 μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Σε αυτήν την τάση έρχονται να προστεθούν και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αντιλαμβάνεστε, ότι από τη διαμορφούμενη κατάσταση, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία πρωτόγνωρου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, οι επιχειρήσεις και ο υγιής ανταγωνισμός θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.
Ξέρετε, όταν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, διαβάζουν νέες εξαγγελίες, εκ των πραγμάτων κρατούν και… μικρό καλάθι. Τι θα λέγατε σε αυτή την κατηγορία των πολιτών;
Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ την επιφυλακτικότητα των επιχειρηματιών. Έχει τις βάσεις της σε χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες του συστήματος τις οποίες, όμως, καταπολεμούμε στην πλειονότητά τους. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην αγορά, στηρίξαμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας με 43,3 δισ. ευρώ. Είναι πάγια η θέση μας ότι όποτε και αν υπάρχει σχετική ανάγκη θα στηρίζουμε -με σύνεση και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας- τον κόσμο των επιχειρήσεων και της αγοράς. Η κυβέρνησή μας αποδεικνύει καθημερινά ότι παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζει, δεν ανακόπτει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Στόχος της είναι μια διαφορετική Ελλάδα, μια Ελλάδα της ισχυρής ανάπτυξης, μια Ελλάδα που θα διευκολύνει με κάθε τρόπο και δεν θα φέρνει εμπόδια στα επενδυτικά σχέδια, πάντα υπό τον επιτελικό ρόλο της Πολιτείας.
Με τη γραφειοκρατία τι γίνεται, κύριε Υπουργέ; Χρόνια και δεκαετίες ακούμε ότι θα απλουστευτούν οι διαδικασίες και θα μπορεί κάποιος να επενδύει και να επιχειρεί χωρίς να μπλέκει στον γνωστό κυκεώνα. Αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις αυτές στο νέο νομοσχέδιο;
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος «χτυπάει» τη γραφειοκρατία όσο κανείς άλλος προηγούμενος νόμος. Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα επενδυτικά σχέδια υπάγονταν κατά μέσο όρο σε ένα διάστημα 670 ημερών ενώ η διαδικασία του ελέγχου ολοκλήρωσης ενός επενδυτικού σχεδίου απαιτούσε 1,5 με 2 χρόνια. Με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο καταργούμε πολλά χρονοβόρα βήματα και δίνουμε σε εξωτερικούς ορκωτούς ελεγκτές σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας. Από τις 670 ημέρες που σας προανέφερα «κατεβαίνουμε» στις 60.
Το πλήγμα που δέχθηκε και η κοινωνία μας και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που «γονάτισαν» στο σύνολό τους από την πανδημία, θα αναπληρωθεί άραγε και πότε;
Είμαι βέβαιος ότι, λόγω της εμπειρίας σας, γνωρίζετε ότι μια σωστή και αποτελεσματική κυβέρνηση σε περιόδους κρίσης δεν προβλέπει το μέλλον. Το προετοιμάζει. Και, φυσικά, αντιμετωπίζει το παρόν. Και αυτό ακριβώς κάνει και η δική μας κυβέρνηση. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και βάζει καθημερινά βάσεις για την επόμενη ημέρα. Οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στον κόσμο των επιχειρήσεων μπορούν να επουλωθούν. Αλλά αυτό δεν θα γίνει μόνο του. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι η εξασφάλιση πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας, συναίνεση και συνεργασία υπό τη δημιουργική έννοια στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, θετικό επενδυτικό κλίμα και να βλέπουμε καθημερινά ότι η Ελλάδα είναι κομμάτι του κόσμου και όχι το αντίθετο.