fbpx Skip to main content

Ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Στη μια και τέταρτο δεν έχω δικαίωμα να υπερβώ τα δέκα λεπτά. Θα είμαι σύντομος, συνοπτικός και ουσιαστικός.

Στη συζήτηση σήμερα θα πρέπει, για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να προσδιορίσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι εγώ θα συμφωνήσω με τον κ. Βίτσα. Έχουμε τον κ. Μπάρκα που είπε ότι μας χωρίζουν δύο κόσμοι.

Μας χωρίζουν δύο κόσμοι, γι’ αυτό λοιπόν θα σταθώ μόνο σε μερικά από αυτά τα οποία μας χωρίζουν και συγκεκριμένα σε λέξεις που μας χωρίζουν, γιατί αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες για το ΣΥΡΙΖΑ. Για μας είναι κανόνες αξιακοί ή κανόνες πολιτικής.

Πρώτη λέξη «συγνώμη». Δεν υπάρχει. Το είπατε όλοι εσείς, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το επαναλάβατε πολλές φορές. Ο Πρωθυπουργός το είπε. Δεν έχουμε ακούσει ποτέ τη λέξη «συγνώμη» στην ιστορία του Κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ως κράτος, ως πολιτεία, ως κοινωνία, ακόμα και σήμερα. Φεύγει ο κ. Μπάρκας. Φεύγετε; Καθίστε, θα μας πείτε τη συγνώμη σε λίγο.

Ακόμα και σήμερα που ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να πείτε ένα «συγνώμη» γι’ αυτό το διασυρμό που υπέστη, δεν είχατε το θάρρος και την τόλμη να ψελλίσετε μία κουβέντα. Δεν μπορείτε. Σας πνίγει η λέξη αυτή. Δεν μπορείτε να την πείτε, δεν μπορείτε να την αρθρώσετε, ούτε όταν κλείνατε τις τράπεζες, ούτε όταν βλέπατε τους συνταξιούχους έξω από τις τράπεζες πεσμένους κάτω, ούτε στο Μάτι, ούτε όταν κοροϊδεύατε τους πολίτες με τα ψευτο-δημοψηφίσματά σας, ούτε όταν αυξάνατε τους φόρους ή μειώνατε τις συντάξεις. Δεν μπορείτε να την πείτε τη λέξη. Σας γκρεμίζει το ότι δεν μπορείτε να την πείτε.

Δεύτερη λέξη η «αλήθεια». Τρομάζετε πάρα πολύ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα και να λέει την αλήθεια στον κόσμο. Δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια γιατί; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον οποίο αναφερθήκατε, κύριε Μπάρκα, έχει την ψυχική δύναμη, την ηθική και την πολιτική δύναμη να σηκώσει τους Έλληνες ψηλά, να τους κοιτάξει στα μάτια και να πει συγγνώμη, να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αυτή που δεν είπατε εσείς ποτέ κατά τα τεσσερισήμισι χρόνια. Τρομάζετε και προσδοκάτε οφέλη μέσα από την κλιματική κρίση, γιατί προφανώς αυτό που κάνετε σήμερα είναι διότι αισθάνεστε την αναπνοή του ΚΙΝΑΛ πολύ κοντά σας και αυτό σας φοβίζει. Τρομάζετε.

Είμαστε λοιπόν δύο κόσμοι. Δυόμιση χρόνια Κυβέρνησης, έξι χρόνια από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Σε όλες τις διαδικασίες, σε όλες τις εκλογές έχετε χάσει. Σας τρομάζει αυτό, δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε. Πρέπει να το κατανοήσετε αυτό. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις, μεταναστευτικό, απειλές από τους γείτονες, υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση. Ήμασταν κοντά στην κοινωνία. Είναι εδώ και ο συνάδελφος, ο κ. Σκυλακάκης, 43,3 δισεκατομμύρια το τρίτο μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Κρατήσαμε την αγορά ζωντανή, εκεί που άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης είχαν άδεια ράφια. Δεν έλειψε τίποτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Φέραμε εργαλεία για να μπορέσει να ενημερώνεται ο καταναλωτής. Συνεχίσαμε και μειώσαμε τους φόρους στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Τρίτη λέξη που σας στοιχειώνει και δεν μπορείτε να μην πείτε, την φοβάστε, είναι οι επενδύσεις. Οι επενδύσεις, που για μας είναι κανόνας πολιτικής, αναμένεται να αυξηθούν 21,9%. Η χώρα μας θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη το 2022. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις 112,9 μονάδες, η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2007. Δεν φαντάζομαι να αμφισβητείτε αυτά τα στατιστικά.

Άμεσες ξένες επενδύσεις αύξηση 77% στην προσέλκυση, ενώ την ίδια περίοδο στην Ευρώπη μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατά 13%. Για πρώτη φορά η Ελλάδα κατατάχθηκε μεταξύ των δέκα πιο ελκυστικών προορισμών για ξένες επενδύσεις. Δείκτης ανταγωνιστικότητας, ανεβήκαμε τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Στη διετία 2019-2020 η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρέθηκε εκεί που δεν είχε βρεθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Πιστεύουμε ότι συνεχίζοντας τη μεταρρυθμιστική πολιτική μας και αφού είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέμε και το έχουμε κάνει πράξη και το έχει αντιληφθεί η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα, θα έχουμε μία ισχυρή ανάπτυξη. Συνεχίσαμε να διαχειριζόμαστε τα δημοσιονομικά μας, με τρόπο έτσι ώστε να μας εμπιστεύονται οι αγορές για να μπορούμε να δανειζόμαστε εν μέσω της κρίσης, μιας και είχαμε ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Τέταρτη λέξη η αξιοπιστία. Αποκαταστήσαμε το κύρος της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που περάσαμε. Θέσαμε ισχυρά θεμέλια ενός εξωστρεφούς και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου οι διαδικασίες συνεχώς απλοποιούνται και επιταχύνονται.

Πέμπτη λέξη που δεν κατανοείτε -είναι άγνωστη στο λεξιλόγιό σας- είναι η εμπιστοσύνη. Δημιουργήσαμε και συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή και αυτό δίνει το μήνυμα προς την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ότι είμαστε σοβαροί, γι’ αυτό οι ξένοι έρχονται και θέλουν να αγοράσουν Ελλάδα, θέλουν να βρεθούν εδώ. Ξεμπλοκάραμε μεγάλες επενδύσεις. Φοβόσασταν να μιλήσετε με τους επενδυτές, κρυβόσασταν. Θα αναφερθώ στο Ελληνικό και πολλές άλλες.

Συνεχίσαμε να απλοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση, έτσι ώστε σήμερα το 80% των αδειοδοτήσεων της εκκίνησης των επιχειρήσεων γίνεται με απλή γνωστοποίηση. Καταφέραμε -και συνεχίζουμε- να μειώσουμε τον χρόνο υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο.

Συνεχίζουμε, λέω, με τον αναπτυξιακό, γιατί εκεί θα πάει οριζόντια και στις περιφέρειες της πατρίδας μας από μεσοσταθμικά εξακόσιες εβδομήντα ημέρες στις εκατό ημέρες.

Τα στατιστικά είναι σκληρά για εσάς, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αγροδιατροφή: Από το 2016 με την εφαρμογή του ν. 4399, είναι 381% και μιλάω για ετήσια αύξηση υπαγωγών στον αναπτυξιακό νόμο. Εφοδιαστική αλυσίδα: Είναι 688% ετήσια αύξηση, χρονιά δικιά σας με χρονιά δικιά μας. Μεταποίηση: 170%. Τουρισμός: 254%. Υπηρεσίες: 332%. Γενικά: Αύξηση 282%. Και για να μην σπαταλώ χρόνο, 284% συνολικά σε κόστος υπαγωγής επενδύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Το καταθέτω στα Πρακτικά να το δείτε.

Την επόμενη βδομάδα ξεκινά τη Δευτέρα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ένα ισχυρό εργαλείο που θα δώσει ισχυρή ανάπτυξη και θα φέρει επενδύσεις σε όλη την περιφέρεια, διότι οι περιφέρειες θα έχουν ισχυρή ποσόστωση στη στήριξή τους.

Στα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης εγκρίναμε είκοσι επτά νέες στρατηγικές επενδύσεις προϋπολογισμού 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εγκρίναμε δεκαπέντε νέες συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τρέχουν όλα τα μεγάλα οδικά έργα, τρέχει ο διαγωνισμός για τα δεκατρία Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο.

Προχωρήσαμε στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Προχώρησε για πρώτη φορά η πολιτεία, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά 52% η λιγνιτική παραγωγή ενέργειας και δεν συνέβη τίποτε, δεν στρέψατε καν την προσοχή σας εκεί. Για πρώτη φορά η Ελλάδα στρέφει την προσοχή στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Οικοδομούμε και θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα κράτος το οποίο θα δίνει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στους επενδυτές, λιγότερο κράτος στις διαδικασίες.

Λέξη άγνωστη για σας η «ανάπτυξη»: CISCO, MICROSOFT, PFIZER, AMAZON. Όταν εσείς καταθέτατε την πρόταση δυσπιστίας, οι μεγάλοι οίκοι έρχονταν εδώ στην πατρίδα μας για να επενδύσουν χρήματα. Η JP MORGAN ήταν εδώ και από την εξέλιξη, έτσι όπως φαίνεται και από την έρευνα της MARATHON VENTURE CAPITAL, θα καταγράψουμε ρεκόρ επενδύσεων των startups Ελλήνων ιδρυτών και θα συνεχίσουμε και θα είμαστε στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης.

Κυρίες και κύριοι, ποτέ δεν διεκδικήσαμε το αλάθητο. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους συμπολίτες μας.

Να συγχαρώ όλους τους εκατοντάδες εθελοντές, τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση της κρίσης που περάσαμε και να τονίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει δυνατά, θα φέρει την ανάπτυξη, θα φέρει νέες θέσεις εργασίας, θα αντιστρέψει το brain drain. Αυτός είναι o στόχος μας, αυτό είναι το όραμά μας.

Ευχαριστώ πολύ.».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: