Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: «Θέλουμε να σώσουμε, όχι να τιμωρήσουμε»
Για ένα μέτρο «προτροπής και προστασίας και όχι καταστολής ή τιμωρίας» κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο «Π», για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών. Διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown τα Χριστούγεννα. Απαντά, επίσης, για το σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, τονίζοντας ότι «ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης θα ωφελήσει τις ζωές των ανθρώπων και των οικογενειών τους». Τέλος, επεξηγεί τις βασικές παραμέτρους του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις που κυρώθηκε προ ημερών, λέγοντας ότι λειτουργεί ως «ομπρέλα» για νέες επενδύσεις στη χώρα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών από τον Ιανουάριο και μετά. Δεν είναι ένα εξαιρετικά σκληρό μέτρο;
Είναι μέτρο προτροπής και προστασίας και όχι καταστολής ή τιμωρίας. Αυτό πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο και να προσεγγίζεται χωρίς λαϊκισμό και αντιπολιτευτικές κορόνες, όπως αυτές που χαρακτήριζαν «χαρτζιλίκι και εξαγορά» το κίνητρο των 150 ευρώ για τον εμβολιασμό των νέων, ενώ τώρα ζητούν οικονομικά κίνητρα για τον εμβολιασμό των συμπολιτών μας 60 ετών και άνω. Η κατάσταση, όμως, με την πανδημία και την πορεία του εμβολιασμού στις συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ακόμα σε τέτοια επίπεδα που να μας επιτρέπουν να μιλάμε για ικανοποιητική πορεία στο χτίσιμο της ανοσίας. Η κυβέρνησή μας κοιτάζει την πραγματικότητα που ισχύει, όχι αυτήν που θα επιθυμούσε να ισχύει. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα και αμείλικτα. Εννέα στους δέκα θανάτους από Covid αφορούν σε πολίτες άνω των 60 ετών. Επτά στους δέκα διασωληνωμένους ασθενείς είναι άνω των 60. Και οκτώ στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. Το παράδειγμα και άλλων χωρών, όπως η Πορτογαλία και η Δανία, δείχνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60, τόσο μικρότερη είναι η πίεση στα συστήματα της υγείας. Ως εκ τούτου, σε αυτήν τη φάση, η ανάγκη για την προστασία της ζωής των συμπολιτών μας 60 ετών και άνω είναι απόλυτη προτεραιότητα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, του οποίου τις υπηρεσίες πρέπει να απολαμβάνουν όλοι, μα όλοι, οι συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη. Και επειδή, όπως σας είπα, θέλουμε να βλέπουμε την πραγματικότητα και μάλιστα με αριθμούς, από την ανακοίνωση του μέτρου την Τρίτη και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, είχαν κλειστεί σχεδόν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμό συμπολιτών αυτών των ηλικιών, αριθμός σχεδόν δεκαπλάσιος. Ο στόχος μας δεν είναι ούτε να διχάσουμε ούτε να τιμωρήσουμε. Στόχος μας είναι να προλάβουμε.
Η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι ένας παγκόσμιος αστάθμητος παράγοντας. Υπό αυτό το πρίσμα, πώς αποκλείεται διαρρήδην το lockdown; Επίσης, εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι φέτος θα κάνουμε Χριστούγεννα με την αγορά ανοιχτή, χωρίς τη μέθοδο του click away που… εφευρέθηκε πέρυσι;
Η κυβέρνηση έχει εκφράσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown. Οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν και αναλύουν τα σημερινά δεδομένα, ενώ με τα κατάλληλα μοντέλα καταρτίζουν και τις σχετικές προβλέψεις. Βάσει αυτών, όπως συμβαίνει από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, λαμβάνονται οι ανάλογες πολιτικές αποφάσεις. Η κυβέρνησή μας με τα μέτρα που λαμβάνει σε αυτό ακριβώς στοχεύει: Να αυξάνει διαρκώς με όλους τους τρόπους τα ποσοστά του εμβολιασμού, να προστατεύει την υγεία των εμβολιασμένων αλλά και των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας και να διατηρεί την αγορά ανοιχτή και την οικονομία ζωντανή, ακόμα και αν ισχύουν περιορισμοί και διαδικασίες ελέγχου, όπως και γίνεται. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς ακριβώς θα επιδράσει την εξέλιξη της πανδημίας η μετάλλαξη «Όμικρον». Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανεπίτρεπτο στην εποχή μας να χάνονται ζωές και να βυθίζονται οικογένειες στο πένθος επειδή δεν έχουν κατανοήσει το αυτονόητο, το δώρο, δηλαδή, της επιστήμης ή παρασύρονται από απίθανες και παρανοϊκές θεωρίες συνωμοσίας.
Βρεθήκατε προ ημερών στην Κοζάνη με τον πρωθυπουργό για το σχέδιο της Δίκαιης Μετάβασης. Θα έχετε τελικά την κοινωνία μαζί σας στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης;
Η Ελλάδα εισέρχεται πολύ οργανωμένα στην εποχή της απολιγνιτοποίησης. Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο με συνεκτικό σχέδιο που περιλαμβάνει πολλά επενδυτικά πλάνα για την ανασυγκρότηση των οικονομιών των περιοχών μετάβασης και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Επενδύσεις σε τομείς όπως η «καθαρή» ενέργεια, η βιομηχανία και το εμπόριο, η «έξυπνη» αγροτική παραγωγή, ο βιώσιμος τουρισμός, η τεχνολογία και η εκπαίδευση θα συμβάλουν προς αυτόν τον σκοπό. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συγκροτείται ένα ισχυρό πλαίσιο διακυβέρνησης και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων που θα καλύπτει τα επίπεδα του σχεδιασμού, του προγραμματισμού, της διαχείρισης και της υλοποίησης του εθνικού Σχεδίου για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αντικατάσταση του άνθρακα από βιώσιμες κι ανταγωνιστικότερες μεθόδους ηλεκτροπαραγωγής, ενώ όλες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμμορφώνονται με τις σχετικές επιταγές των ενωσιακών πολιτικών στο πλαίσιο του «Green Deal» για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση. Θέλουμε να προχωρήσουμε χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, διότι η απολιγνιτοποίηση είναι μια μεγάλη πρόκληση, μία μεγάλη ευκαιρία. Ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης θα ωφελήσει τις ζωές των ανθρώπων και των οικογενειών τους.
Είχατε πυκνό νομοθετικό έργο το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Τι αλλάζει για τους δυνάμει επενδυτές και θα υπάρχει έτσι ασφάλεια δικαίου για μια επένδυση;
Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις μειώνει τη γραφειοκρατία, ενοποιεί τις διαφορετικές διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων σε ένα ενιαίο κείμενο, ενώ περιλαμβάνει νέες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων, εισάγει κεφαλαιακά κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων και επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης με πιστοποιημένους ελεγκτές προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα. Η έμφαση δίνεται σε κλάδους που γενικώς θεωρούνται υψηλής προστιθέμενης αξίας αλλά και σε κλάδους που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. H αγροδιατροφή, η έρευνα και η καινοτομία, η βιοτεχνολογία, η πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη, ο ιατρικός τουρισμός, η διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων καθώς και οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, όπως η μικροηλεκτρονική, οι μπαταρίες, συνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, η «έξυπνη» υγεία, η Κυβερνοασφάλεια, η βιομηχανία χαμηλού άνθρακα, το υδρογόνο και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things). Αυτοί είναι οι τομείς στους οποίους εκτείνεται η βασική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησής μας, όπως περιγράφεται και στο Σχέδιο Πισσαρίδη καθώς και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η κεντρική ιδέα του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, αυτό που λειτουργεί ως «ομπρέλα» για όλα τα επενδυτικά σχέδια, είναι η δημιουργία ενός απόλυτα φιλικού περιβάλλοντος, ώστε οι επενδύσεις να παραμένουν στην Ελλάδα. Και, όπως γνωρίζετε, επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη και ανάπτυξη σημαίνει καλύτερο μέλλον για όλους.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο