Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής: Στο πέρασμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης παρά τις περιπέτειες των δύο τελευταίων ετών. Όπως διαπιστώνει κανείς, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εικόνα επιστροφής στην κανονικότητα ενώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ 2021-2027, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και της δίκαιης Αναπτυξιακής μετάβασης ενσωματώνονται στα κυβερνητικά σχέδια για την είσοδο της χώρας σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης.
Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται και στον τρόπο με τον οποίο οι θεσμικοί επενδυτές και οι ξένοι οίκοι εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν. Το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζεται διαρκώς η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ενώ η πρόσφατη, ταυτόχρονη, έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και ενός τριακονταετούς με επιτόκιο μικρότερο του 1,7%, σηματοδοτεί αυτό που επιδιώκαμε από την αρχή της διακυβέρνησης: Την ισχυρή ανάπτυξη και την μετατροπή της χώρας σε έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και νέα επιχειρηματικά σχέδια.
Σε αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο κινούνται και τα τρία σχέδια νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τις στρατηγικές και ιδιωτικές εν γένει επενδύσεις. Το πρώτο κατά κύριο λόγο αφορά στις στρατηγικές επενδύσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών, το δεύτερο αφορά στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο και συγκεκριμένα τα 12 +1 Θεματικά Καθεστώτα. Το (+1) αναφέρεται στο τρίτο σχέδιο νόμου, το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που αφορά στην απολιγνιτοποίηση και τη στήριξη των περιοχών όπου αυτή θα λάβει χώρα.
Ως προς το σχέδιο νόμου «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», σημειώνεται ότι ο στόχος είναι διπλός. Από τη μία πλευρά, επιδιώκεται η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν την επιτάχυνση και την ευελιξία των διαδικασιών. Και από την άλλη πλευρά, επιδιώκεται η ασφάλεια δικαίου προς τους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου χωρίς συγχύσεις και αλληλοεπικαλύψεις.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου, που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, κινείται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος είναι η δημιουργία ενός ενιαίου νόμου που, κατά έναν τρόπο, θα αποτελεί τη Βίβλο των Στρατηγικών Επενδύσεων. Ξένοι αλλά και εγχώριοι επενδυτές θα έχουν έναν νόμο-σημείο αναφοράς ενώ, παράλληλα, εισάγουμε και κλάδους της οικονομίας οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπαχθούν στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Ο δεύτερος άξονας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση των καθυστερήσεων, φερ’ ειπείν στις διαδικασίες αδειοδότησης. Ο τρίτος, αφορά στην επιτάχυνση των αξιολογήσεων και των ελέγχων των επενδυτικών σχεδίων προς υπαγωγή στον Αναπτυξιακό Νόμο. Και ο τέταρτος άξονας είναι η όσο το δυνατόν συντομότερη διαδικασία έναρξης δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και των ξένων επιχειρήσεων, κάτι που έχουμε κατορθώσει με τις ελληνικές.
Με τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που θα αποτυπώνει τους νέους στόχους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εισάγουμε 12 σύγχρονα θεματικά καθεστώτα ενίσχυσης που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία, την αγροδιατροφή και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Όσον αφορά στο Νομοσχέδιο για τη “ Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, Θέματα Απολιγνιτοποίησης και Άλλες Ρυθμίσεις”, σημειώνεται ότι εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με την υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που αγγίζουν πέντε Περιφέρειες της χώρας. Με το Νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται οι συνέπειες, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αυτής της μετάβασης κυρίως σε περιοχές εξόρυξης λιγνίτη αλλά και σε νησιά που καλύπτουν τις ανάγκες τους από αυτόνομους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Είμαστε βέβαιοι ότι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο ένα μήνυμα αισιοδοξίας ως προς τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τη θεμελίωση ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα.