Skip to main content

Νομοσχέδιο το οποίο θα «κατεβάζει» την ολοκλήρωση της έγκρισης του ελέγχου ενός επενδυτικού σχεδίου στις 60-70 ημέρες  ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος εκτιμά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα έχει καταστεί νόμος του κράτους μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ παράλληλα θα προβλέπει outsourcing σε υπηρεσίες του υπουργείου για την επιτέλεση του ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «όταν ένας επενδυτής φτάνει στο τέλος, πρέπει γρήγορα να πάρει την απόφαση ολοκλήρωσης γιατί έχει… πίσω του την εγγυητική επιστολή που του κοστίζει λεφτά πολλά. Πλέον, τα 15 βήματα που θα πέρναγαν οι ορκωτοί γίνονται 1», ενώ δε θα υπάρχει η υποχρέωση ύπαρξης υπηρεσιακού, ούως ώστε να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις.

Από εκεί και πέρα, το κράτος θα διενεργεί ελέγχους μόνο σε χαμηλού προϋπολογισμού επενδυτικά σχέδιο, ενώ στα μεγάλα η επίβλεψη θα γίνεται μόνο από ορκωτούς.

Επίσης, σε περίπτωση που μέσα σε 45 ημέρες μία υπαγωγή δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου περνάει αυτόματα στους πιστοποιημένους φορείς.

Αναφορικά με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι θα είναι έτοιμος εντός Ιουνίου, ενώ η εφαρμογή του θα ξεκινήσει από 1/1/2022.

Παράλληλα, θα συνδυάζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις, οι οποίες θα συνδυάζονται και με τα κονδύλια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι τα όριά του θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε απόδοση παρατάσεων, είτε σε ό,τι αφορά τον προηγούμενο, είτε τον καινούριο, προσθέτοντας ότι ανά τρεις σνεχόμενος μήνες, ο επόμενος τέταρος «θα είναι off».

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε πως , στο νέο Αναπτυξιακό, θα αλλάξει ο χάρτης των περιφερειών και δοθούν αυξημένα ποσά σε Δυτική Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Κρήτη,  Βόρειο και  Νότιο Αιγαίο.

Τέλος, δήλωσε ότι οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση θα ανοίξουν μόλις φτάσουμε στο 50% του εμβολιασμού των ενηλίκων.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

– Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας για την προσέλκυση επενδύσεων;

Τώρα λοιπόν έχουμε δύο νόμους στα σκαριά. Ο ένας αφορά την επίσπευση όλων των διαδικασιών υπαγωγής και αξιολόγησης των διαδικασιών ελέγχου της ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων και ο άλλος είναι ο νέος Αναπτυξιακός. Καθότι θεωρούμε ότι επί σειρά ετών ίσως και δεκαετιών ταλαιπωρείται ο κάθε επενδυτής με μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής. Αυτά, πηγαίνοντας σε βάθος και βλέποντας τις αιτίες για αυτές τις καθυστερήσεις, είδαμε ότι είναι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες κατά κάποιο τρόπο δημιουργούσαν πολλά διαδικαστικά βήματα, τα οποία καθυστερούσαν την ολοκλήρωσή της έγκρισης ενός επενδυτικού σχεδίου και της ολοκλήρωσης -αν θέλετε- της έγκρισης του ελέγχου. Είδαμε λοιπόν ότι αυτό μπορούσε να φτάνει και τις 670 μέρες μεσοσταθμικά. Με το νέο νομοσχέδιο θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο όπου την ώρα που κλείνει ένας κύκλος επενδυτικός ή όταν κάποιος φέρνει μια αίτηση και λέει ότι ολοκλήρωσε το έργο του, μέσα σε 60-70 ημέρες να έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Εκτιμώ ότι είναι ένα πολύ καλό διάστημα.

– Πρακτικά τι θα κάνετε για να μειωθεί ο χρόνος;

Είναι μία «ομπρέλα» πραγμάτων που έχει σχέση με υπουργικές αποφάσεις, διατάξεις νόμου και με outsourcing, χωρίς όμως να χάνει την επιτελική αξία του το δημόσιο. Άλλωστε αυτό είναι το πνεύμα. Ξεκινήσαμε λοιπόν σταδιακά – από πέρυσι- να απλοποιούμε κάποια πράγματα. Παραδείγματος χάριν, πλέον στις περιφέρειες, το πληροφοριακό σύστημα που υφίσταται είναι «βαρύ». Τώρα βρισκομάστε σε μια φάση, όπου θα γίνει ένας διαγωνισμός, ούτως ώστε να αντικατασταθεί από ένα πιο σύγχρονο. Μέχρι τώρα καθυστερούσε πολύ να συγκροτηθεί η ομάδα που θα κάνει έναν έλεγχο. Εμείς τι κάναμε λοιπόν. Λόγω του ότι μπορούσε να έπαιρνε και 5 – 6 μήνες για να συγκροτηθεί μια τριμελής ομάδα, εκδόσαμε έναν πίνακα ελεγκτών από το μητρώο, επιλέγοντας 20 ανθρώπους με τυχαίο τρόπο. Ως εκ τούτου, πλέον το θέμα των επιτροπών λύνεται μέσα σε μία μέρα. Επίσης ένα άλλο ζήτημα, το οποίο προκαλούσε καθυστερήσεις ήταν το γεγονός ότι δε μπορούσε να συγκροτηθεί μία επιτροπή εάν δεν υπήρχε ένα υπηρεσιακό στέλεχος. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι αυτό προκαλούσε μεγάλη καθυστέρηση γιατί μία επιτροπή έπρεπε να αξιολογήσει ακόμη και 170 έργα! Επίσης, σε κάποιες περιφέρειες, όπως για παράδειγμα στο Νότιο Αιγαίο δεν υπήρχε καν υπηρεσιακός για να εισαχθεί στην επιτροπή. Την ίδια ώρα, δίνουμε τη δυνατότητα να δημιουργούνται περισσότερες επιτροπές και όχι μόνο μία. Μόνο αυτή η κίνηση δημιουγεί μια επίσπευση της τάξεως των πέντε μηνών πάλι έξι μηνών. Θέλω να σας περιγράψω τι συνεπάγονται οι ρίζες της γραφειοκρατίας. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πολύ απλά τα πράγματα για τους επενδυτές.

-Είπατε επίσης ότι θα υπάρξει ένα outsourcing. Σε ποιους τομείς και με ποιο τρόπο;

Το σημείο αυτό αφορά τους ορκωτούς ελεγκτές. Απλοποιούνται οι διαδικασίες γιατί υπήρχαν πολλά βήματα ακόμη και για τους ορκωτούς ελεγκτές, ούτως ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν μία διαδικασία ελέγχου της πραγματοποίησης μιας επένδυσης. Όταν ένας επενδυτής φτάνει στο τέλος, πρέπει γρήγορα να πάρει την απόφαση ολοκλήρωσης γιατί έχει…πίσω του την εγγυητική επιστολή που του κοστίζει λεφτά πολλά. Πλέον, τα 15 βήματα που θα «πέρναγαν» οι ορκωτοί γίνονται 1. Όταν μπαίνει μέσα ο ορκωτός θα υποβάλλει την έκθεση ολόκληρωσης. Αυτό θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία. Επομένως, είναι πολλά τα πράγματα τα οποία κάνουμε. Επίσης αλλάζουμε τα όρια με το νόμο που φέρνουμε και  δε θα έχουμε εμείς δικαίωμα να κάνουμε τους ελέγχους, αλλά οι ορκωτοί. Θα κρατήσουμε μόνο τα πολύ χαμηλά έργα προϋπολογισμού για να μην επιβαρύνουμε τους πολύ μικρούς επενδυτές . Πάνω από ένα ποσό θα τα δίνουμε υποχρεωτικά έξω.

-Πάνω από ποιο ποσό;

Δε μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που θα προκύψει από το νόμο. Επίσης «ανεβάζουμε» τα όρια της ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, βάζουμε όριο στο δικαίωμα  της υπηρεσίας να κρατά μια υπαγωγή. Σε περίπτωση που μέσα σε 45 ημέρες μία υπαγωγή δεν έχει ολοκληρωθεί, τότε η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου περνάει αυτόματα στους πιστοποιημένους φορείς. Είναι λοιπόν πάρα πολλά τα πράγματα που κάνουμε ώστε να γίνουμε μια χώρα που θα εγκρίνει επενδύσεις σε πολύ γρήγορο χρόνο, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

–  Θεωρείτε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα αυξηθούν οι επενδύσεις;

Ναι. Από το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να έχει ψηφιστεί ο νόμος από τη Βουλή, τα επενδυτικά σχέδια θα είναι πλέον απαλλαγμένα από καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

– Τι θα γίνει με τον Αναπτυξιακό νόμο που βρίσκεται στα «σκαριά»;

Ο νέος νόμος θα εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της εποχής και το Ταμείο Ανάκαμψης, συμπεριλαμβάνοντας επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν σχέση με την καινοτομία. Ο νόμος θα ισχύσει από 1/1/22 και θα τον έχουμε έτοιμο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.  Θα είμαστε έτοιμοι να τον στείλουμε για έγκριση και στην ευρωπαϊκή επιτροπή αλλά και να τον προτείνουμε στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε να πάρει σύντομα το δρόμο του. Τα όριά του θα είναι αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο του 2016.

–   Ποιες θα είναι οι αλλαγές σε σχέση με το νόμο του 2016;

Σημαντική αλλαγή θα είναι ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων, όπου αυξάνονται τα ποσοστά που θα κατευθυνθούν στις Περιφέρειες. Θα υπάρχει μείωση στο Νομό Αττικής εκτός από μερικές περιοχές. Σε αυτή τη φάση, επεξεργαζόμαστε τα όρια , ενώ η αλλαγή στο χάρτη των Περιφερειών συνεπάγεται ότι θα γίνουν πολύ πιο ελκυστικές. Να σημειώσω ότι έχουμε και τα νέα στοιχεία από την απόλιγνιτοποίηση που δείχνουν ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στην Δυτική Μακεδονία, την Μεγαλόπολη αλλά δίνουν αυξημένα ποσοστά και στην Κρήτη, το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

–   Έχετε κάποια εκτίμηση για το πόσες επιχειρήσεις θα αφορά;

Δε μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή το πόσες θα αφορά ο κάθε κύκλος. Το σίγουρο είναι ότι δε δίνουμε παρατάσεις ούτε για 1 ημέρα, κάτι το οποίο το έχει αντιληφθεί πλέον η αγορά.

Είπαμε ότι θα υπάρχουν τρεις κύκλοι ετησίως. Αυτό θα γίνεται για τρεις συνεχόμενους μήνες (παράδειγμα Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος) και ο επόμενος (πχ. Απρίλιος) θα είναι…off. Ανοίξαμε τώρα τον δεύτερο κύκλο του έτους ο οποίος θα κλείσει 30 Ιουλίου. Δε θα δοθεί καμία παράταση, διότι μέχρι τέλος του έτους κλείνει ο συγκεκριμένος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων. Δεν μπορεί να κρατήσουμε έργα που δε θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπαγωγές τους ως 31/12 . Κλείνει το κεφάλαιο αυτό και ανοίγει νέο. Είμαστε στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ παλαιού και νέου χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων που είναι ακριβώς το τέλος του 2021.

–   Ο νόμος του 2016 περιελαμβάνε κυρίως φοροαπαλλαγές. Ο νέος Θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση;

Θα υπάρχουν και επιδοτήσεις σε κάποιες κατηγορίες. Επίσης, θα έχουμε πάρει κάποια λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν σχέση με τις εμβληματικές επενδύσεις ιδιαίτερης σημασίας. Προσέξτε! Όχι εμβληματικές επενδύσεις από πλευράς μεγέθους, αλλά ιδιαίτερης αξίας. Τι σημαίνει αυτό; Ιδιαίτερη αξία σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι των 150 εκατομμυρίων αλλά κάτω των 30 εκατομμυρίων. Αν για παράδειγμα πρόκειται για ένα κέντρο ευφυίας, ένα κέντρο ερευνητικό ή μια εταιρεία άκρως ερευνητική, η οποία πραγματοποιεί καινοτόμα λειτουργία και κάνει πρωταθλητισμό σε παγκόσμιο ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα δεσμεύουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τις συμπεριλάβουμε. Θα πάρουμε την επιδότηση αυτή που θα προβλέπει ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων και ταυτόχρονα θα διαχειριστούμε τη δανειοδότηση, όπου απαιτείται σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η διαφορά μεταξύ του μηδενικού σχεδόν επιτοκίου και του επιτοκίου αναφοράς το οποίο θα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού έξω, θα δίνει ένα ποσό επιδότησης που θα μπαίνει στο σύνολο της επιτρεπόμενης.

-Δηλαδή;

Αν κάποιος έχει δικαίωμα να πάρει επιδότηση μέσω του επιχειρηματικού του σχεδίου και η δραστηριότητα αυτή συναρτάται με τους άξονες του Ταμείου τότε: Θα πάρει το δάνειο, θα γίνει ένας υπολογισμός από την τράπεζα του πόσα λεφτά λαμβάνει αυτός σαν επιδότηση λόγω του μηδενικού επιτοκίου. Έπειτα, θα έρθει σε εμάς και θα του αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα, ώστε να του δοθούν τα υπόλοιπα είτε σε μορφή επιδότησης είτε φορολογικής απαλλαγής. Θα λειτουργήσει δηλαδή συνδυαστικά.

–   Υπάρχουν σχετικές εκθέσεις (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΕΑ, ΕΚΤ) για τον κίνδυνο λουκέτων σε χιλιάδες επιχειρήσεις, όταν συμβεί η λεγόμενη «αποσωλήνωση» της οικονομίας. Σας ανησυχούν αυτά τα σενάρια;

Κατ’ αρχάς οι διεκδικήσεις των κλάδων ικανοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό. Αλλά για να μπορούμε να μιλάμε θα πρέπει να μιλάμε με στοιχεία. Τα στοιχεία λοιπόν που έχουμε στα χέρια μας είναι του 2020. Ούτε αύξηση της ανεργίας είχαμε μέχρι στιγμής, ούτε λουκέτα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχουν κατηγορίες στο λιανικό εμπόριο αλλά και σε άλλους κλάδους όπως στην εστίαση που είναι ψηλότερα από το 2019. Και άλλες βέβαια κατηγορίες κλειστών εστιατορίων που είναι χαμηλότερα από το 2019. Επομένως βλέπουμε ότι η αγορά έχει αλλάξει. Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κι αυτό αλλάξει την αγορά. Γι αυτό και μέσα σε κάθε κλάδο θα βρούμε ένα κομμάτι το οποίο μπορεί να έχει πάει καλύτερα πέρυσι από ό,τι πρόπερσι. Έχω δώσει παραδείγματα όπως τα ντελίβερι όπου έχουμε αύξηση 200%, τα σούπερ μάρκετ και άλλα. Σήμερα παρατηρούμε ότι ο κλαδος των παιδικών ρούχων είναι στο επίπεδο του 2019 και πιο πάνω, αλλά άλλες κατηγορίες από τα ενδύματα-υποδήματα είναι χαμηλότερα γενικά. Την ίδια ώρα, η αγορά και το λιανικό εμπόριο αρχίζει και χτίζεται σιγά σιγά. Παράλληλα, η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ ικανοποιητική. Σαφώς τους κλειστούς χώρους δεν λειτουργεί.

–   Πότε θα λειτουργήσει;

Όταν φτάσουμε στο 50% των εμβολιασμών των ενηλίκων.

https://www.ot.gr/2021/05/31/plus/interviews/n-papathanasis-oi-esoterikoi-xoroi-stin-estiasi-tha-anoiksoun-molis-ftasoume-sto-50-tou-emvoliasmou-ton-enilikon/