fbpx Skip to main content

Την αισιοδοξία ότι δραστηριότητες που ανοίγουν δεν θα ξανακλείσουν, καθώς «τα στοιχεία δείχνουν πως έχουμε μπει σε μια φάση σταθερότητας», εκφράζει, μιλώντας στο «Π», ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Υπογραμμίζει ότι οι πρώτες μέρες λειτουργίας της εστίασης πήγαν πολύ καλά από όλες τις απόψεις, αλλά ξεκαθαρίζει ότι αναμένεται η εισήγηση των ειδικών για την προοπτική επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και την επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.

Είναι ασφαλές, πλέον, να πούμε κ. υπουργέ πως ό,τι ανοίγει δεν πρόκειται να ξανακλείσει και ότι αφήνουμε τον κύκλο των περιορισμών πίσω μας;

Είναι ασφαλές να πούμε ότι με, βάση τα σημερινά δεδομένα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε μπει σε μια φάση σταθερότητας. Τα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παράλληλα, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά εξαιρετικά. Μόνο μέσα στον Μάιο αναμένονται 2,5 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ ήδη ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς μέσα σε μόνο μία ημέρα. Η διαδικασία των self tests βοηθά, επίσης, στην ανίχνευση αλλά και στην ασφαλή συνύπαρξη σε όλους τους χώρους. Έχουμε εμπιστοσύνη στους συμπολίτες μας, που τηρούν τα μέτρα, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τώρα που μπορούμε να ασκούμε κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πορεία αυτή δεν θα ανατραπεί και ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών θα συνεχιστεί κανονικά προς την αποκατάσταση της κανονικότητας. Αισιοδοξούμε, δεν εφησυχάζουμε. Η ατομική και συλλογική ευθύνη είναι ο πολυτιμότερος και αποτελεσματικότερος σύμμαχος.

Πότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν νέο κύκλο απελευθέρωσης δραστηριοτήτων, όπως π.χ. την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και τη μουσική στην εστίαση; Μετά τις 15 Μαΐου;

Σίγουρα η 15η Μαΐου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε αναμένεται να ανοίξει ο τουρισμός. Οι οργανωμένες παραλίες θα είναι ανοικτές από τις 8 Μαΐου, υπό τις προϋποθέσεις που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Παράλληλα, αποφασίστηκε να ανοίξουν και άλλες δραστηριότητες, όπως τα δικαστήρια και τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που προετοιμάζουν για εξετάσεις όπως οι Πανελλήνιες.

Από την πρώτη στιγμή της διαχείρισης αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, η στρατηγική λήψης των αποφάσεων είναι συγκεκριμένη. Οι τελικές αποφάσεις παίρνονται κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων που παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και γι’ αυτό βαδίζουμε βήμα-βήμα, εβδομάδα την εβδομάδα. Οι πρώτες ημέρες του ανοίγματος της εστίασης πήγαν πολύ καλά, από όλες τις απόψεις. Και η αγορά κινήθηκε και οι συμπολίτες μας πήραν ανάσες ελευθερίας και κανονικότητας. Όμως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και θα πρέπει να περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών όσον αφορά το ωράριο λειτουργίας αλλά και τη μουσική. Η ασφάλεια και η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν και εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα όλων μας.

Τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού μετά τις 15 Μαΐου και την κατάργηση του sms ή περνάμε σε καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης;

Η κυβέρνηση βρίσκεται διαρκώς σε διάλογο με όλους τους φορείς της αγοράς. Είναι απολύτως ενημερωμένη για τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου και έπειτα. Η κατάσταση επανεκτιμάται διαρκώς και, αναλόγως, λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Επεξεργάζεστε και άλλα εξειδικευμένα πακέτα στήριξης για κλάδους, όπως π.χ. τα γυμναστήρια, στο μοντέλο της εστίασης; Και υπάρχει περίπτωση τα μέτρα στήριξης να επεκταθούν και πέραν του Μαΐου;

Γνωρίζουμε ότι τα γυμναστήρια –όπως και άλλοι κλάδοι– έχουν υποστεί σημαντική οικονομική ζημιά λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό είναι ενταγμένα σε σχεδιασμό μέτρων ενίσχυσης μέσω ΕΣΠΑ, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για έναν κλάδο που λειτουργεί κατεξοχήν κατά τους χειμερινούς μήνες. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά για όσο διάστημα αυτό είναι αναγκαίο. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί η ανακοίνωση των μέτρων για τη στήριξη της εστίασης αλλά και όσα μέτρα σχεδιάζονται για τη στήριξη του τουρισμού, των παιδοτόπων και των άλλων κλάδων, όπως σας προανέφερα. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, τα οποία θα είναι μόνιμα και θα συμβάλουν καθοριστικά στη ρευστότητα στην οικονομία, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ταχύτερη ανάκαμψη της χώρας στη μετα-Covid εποχή. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Αν υπάρξουν επιπλέον δυσκολίες, θα αντιμετωπιστούν και αυτές με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Η στήριξη θα είναι αδιάλειπτη, μέχρι να ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να μπούμε ξανά σε δρόμο κανονικότητας.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα μείωσης των μέτρων αλλά συνέχισης των προσπαθειών όλων μας για να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από την περιπέτεια της πανδημίας και να περάσουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας αντέχουν και, σε συνδυασμό με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργούν τις συνθήκες της σταδιακής «αποσωλήνωσής» της, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τις προηγούμενες μέρες τον στόχο η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2023. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Περιμένουμε και άλλες επενδυτικές εκπλήξεις;

Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν ξένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί στην Ελλάδα είναι πλέον έκδηλη και έμπρακτη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ανέβει εννέα θέσεις στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και κατέχει, πλέον, μία από τις καλύτερες θέσεις που είχε ποτέ στην ιστορία της. Ακόμα μία ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί και η επιτυχής έκδοση του πενταετούς ομολόγου στις 5 Μαΐου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα άντλησε από την έκδοση 3 δισ. ευρώ με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο, 0,2%.

Εκτός από τις ξένες επενδύσεις, οι εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να μπουν σε τροχιά κατακόρυφης ανόδου. Πολύ σύντομα θα προκηρυχθεί ο επόμενος κύκλος ένταξης στα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες σε όλο τον κύκλο ζωής ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Βασικό εργαλείο ορθής διαχείρισης των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσουν οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Πόροι που σε συνδυασμό με το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα δώσουν τεράστια ώθηση στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Είμαστε μια κυβέρνηση που όχι μόνο πιστεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα, αλλά εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε εμπράκτως τους Έλληνες επιχειρηματίες με συνεχείς μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές που εισαγάγαμε με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα», την αναμόρφωση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων και την απλοποίηση άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι να βελτιστοποιήσουμε με τις καλύτερες πρακτικές το σύνολο του ρυθμιστικού πλαισίου που επηρεάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία στη ρίζα της, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα επενδυτικά σχέδια. Διαλειτουργικότητα, ψηφιοποίηση και απλούστευση είναι τρία από τα κεντρικότερα σημεία των προσπαθειών μας. Μέσα από σύγχρονα εργαλεία γνωστοποίησης δείχνουμε και εμπράκτως την εμπιστοσύνη μας στην επιχειρηματική κοινότητα και της εξασφαλίζουμε την άμεση έναρξη των οικονομικών της δραστηριοτήτων, χωρίς το Δημόσιο να απεμπολεί τα δικαιώματά του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

https://www.paraskhnio.gr/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%80-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D/