Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων «Απλοποίηση του πεδίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης»:
«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε μία υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Έδωσε την υπόσχεση να μεταρρυθμίσει το κράτος. Μεταξύ των άλλων, στην έννοια της μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνονται οι όροι «ταχύτητα», «απλοποίηση», «ψηφιοποίηση», «διαφάνεια», που, όπως φαίνεται, δεν είναι απλά λέξεις για εμάς, αλλά έννοιες με ουσία που παίρνουν σάρκα και οστά με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουμε στη Βουλή.
Συζητάμε, λοιπόν, σήμερα ένα σχέδιο νόμου, το οποίο είναι συνώνυμο με την έννοια «επιταχύνω την Ελλάδα». Όλα αυτά ξεκίνησαν με το πρώτο σχέδιο νόμου που φέραμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης, το «Επενδύω στην Ελλάδα», συνεχίστηκαν με αυτά που ακολούθησαν και θα συνεχιστούν με αυτά που έρχονται. Και όλα αυτά αποτελούν ένα πλαίσιο το οποίο επιταχύνει όλες τις διαδικασίες και ενισχύει και στηρίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όμως, αυτή η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση των επενδύσεων -και ακούστηκαν πολλά από την αντιπολίτευση, ότι όλα αυτά έχουν σχέση με τους μεγάλους ομίλους, με τις μεγάλες επιχειρήσεις- όλα αυτά τα οποία έχουν σχέση με την ταχύτητα, με την απλοποίηση, στηρίζουν τον απλό πολίτη, τον απλό επαγγελματία, τον καθημερινό άνθρωπο, ο οποίος έχει ανάγκη να λάβει μία άδεια λειτουργίας από μία δημόσια υπηρεσία.
Καθώς διατρέχουμε το σχέδιο νόμου, θα ήθελα, πραγματικά, να ρωτήσω εάν είναι εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων το γεγονός ότι άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία, με μία απλή γνωστοποίηση, μπορεί ένας βιοπαλαιστής επαγγελματίας να λάβει μία άδεια για να λειτουργήσει το απλό συνεργείο αυτοκινήτων του ή το συνεργείο μοτοσυκλετών ή μια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης, με τη δυνατότητα του κράτους -χωρίς να έχει απολέσει καμία έννοια της δύναμης το κράτος- να μπορεί να έρθει εκ των υστέρων και να ελέγξει.
Στο υφιστάμενο, λοιπόν, σύστημα «Notify Business» και σε αυτό το οποίο έρχεται, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, το ΟΠΣ-ΑΔΕ, θα μπορεί ο κάθε ένας και η κάθε μία που θέλει να ξεκινήσει μία δραστηριότητα, να ξεκινά πολύ γρήγορα και με την έννοια της διαφάνειας, της ταχύτητας και της απλοποίησης των διαδικασιών, να γνωρίζει ακριβώς πού βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησής του.
Βεβαίως, παραμένει η έννοια της έγκρισης σε δραστηριότητες που θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Και αυτά είναι τα λούνα παρκ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Παραμένει, λοιπόν, η εγκριτική διαδικασία έτσι όπως υφίστατο, αλλά με πιο απλοποιημένη μορφή, σε αυτές τις σύνθετες και ευαίσθητες λειτουργίες.
Βάζουμε, λοιπόν, γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ του πολίτη και του κράτους. Θα έλεγα ότι ενισχύουμε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης, ότι ο πολίτης μπορεί να δηλώνει μία έναρξη δραστηριότητας και το κράτος να δέχεται αυτή τη δήλωση, αυτή τη δηλωτική πράξη και να δέχεται ότι ο πολίτης είναι ειλικρινής. Και σαφώς μετά μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο που απαιτείται για το αν πράγματι έχει ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την έναρξη της επιχείρησής του.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ένα από τα βασικά ζητήματα που απαιτεί στήριξη είναι η μεταποίηση στη βιομηχανία. Έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα. Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, όμως, είναι η λειτουργία των οργανωμένων υποδοχέων, των βιομηχανικών πάρκων δηλαδή. Και θα πρέπει να στηρίξουμε άμεσα την έναρξη των επιχειρήσεων εντός των βιομηχανικών πάρκων.
Και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τα βιομηχανικά πάρκα, εκεί που λειτουργούν, στηρίζουν τις περιοχές, διότι οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις, οι βιομηχανίες, η μεταποιητική βιομηχανία, προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να στηρίξουμε τη μεταποιητική δραστηριότητα στηρίζοντας τους οργανωμένους υποδοχείς.
Και επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την περιοχή των Οινοφύτων εδώ λοιπόν έχουμε το μεγαλύτερο βιομηχανικό πάρκο της Ελλάδας, που όμως δεν είναι βιομηχανικό πάρκο. Είναι μια άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, όπως είναι του Καλοχωρίου, το οποίο δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να οργανωθεί αν δεν προχωρούσαμε σε αυτή τη ρύθμιση της μείωσης του ποσοστού των ιδιοκτητών της γη, να συναινέσουν για να μπορέσει να οργανωθεί και να λειτουργήσει αυτό το επιχειρηματικό πάρκο. Και έρχεται και το Καλοχώρι, γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτές τις άτυπες βιομηχανικές περιοχές να τις οργανώσουμε, για καλύτερη περιβαλλοντική προστασία και κυρίως για ευκολία λειτουργίας των επιχειρήσεων και άμεση έναρξη των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί μέσα.
Κατά τη φάση όλη αυτή, λοιπόν, στο Υπουργείο Ανάπτυξης με το θέμα των σημάτων επιταχύναμε κατά πολύ και ψηφιοποιήσαμε τη διαδικασία, παραμένει όμως μια διαδικασία η οποία φαίνεται ότι δεν μπορούσε να επιταχυνθεί μέσα από τις δομές του Υπουργείου όσο απαιτούν οι διεθνείς συνθήκες ή όσο απαιτεί, αν θέλετε, η διεθνής πραγματικότητα. Εδώ, λοιπόν, τι κάνουμε; Εναρμονίζουμε ένα καθεστώς, το οποίο ούτως ή άλλως λειτουργεί στην Ευρώπη ακριβώς με αυτούς τους οργανισμούς, και μεταφέρουμε την αρμοδιότητα της έκδοσης των σημάτων. Κι εδώ θα είμαστε και θα μπορέσετε στο μέλλον, στο άμεσο μέλλον θα έλεγα, στους επόμενους πέντε έξι μήνες, να μετρήσετε με τι ταχύτητα πλέον θα εκδίδονται τα σήματα σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν. Όσοι έχουν επισκεφθεί την πλατεία Κάνιγγος θα μπορούσαν να έχουν ιδία άποψη και γνώση της δυσκολίας ακριβώς τού να επιτευχθεί ένας τέτοιος άθλος μέσα σε αυτή την εγκατάσταση.
Κι επειδή, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνήσατε επί τεσσεράμισι χρόνια νομίζω ότι κι εσείς έχετε ιδία άποψη για τις καθυστερήσεις των σημάτων και πόσο σημαντικά είναι για να μπορέσει να λειτουργήσει μια επιχείρηση και μάλιστα μια επιχείρηση η οποία πρέπει να περιμένει πολλές φορές ίσως και δύο χρόνια για να είναι σίγουρη ότι αυτό το σήμα το οποίο έχει καταθέσει έχει πάρει την έγκρισή του, όταν στον ευρωπαϊκό οργανισμό λαμβάνει την έγκριση μέσα σε δύο μήνες.
Συνεχίζουμε λοιπόν με μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνουμε στο ΓΕΜΗ και αυτή είναι η καταχώριση και των φυσικών προσώπων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον στην ολότητά της η οικονομική δραστηριότητα καταγράφεται σε ένα μητρώο και μπορούμε μέσα από αυτό το μητρώο να ξεκινάμε να μετράμε ή να υποστηρίζουμε προγράμματα τα οποία θα έχουν ως στόχο να ενισχύσουν πολύ καλύτερα τις ευάλωτες ομάδες ως προς την οικονομική δραστηριότητα. Έχουμε λοιπόν στην ολότητά τους όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και αυτομάτως αυτό διασυνδέεται με το TAXIS, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να μπορεί να κάνει την καταχώριση πολύ γρήγορα.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και προσπαθούμε να επιλύσουμε είναι η ταχύτητα της υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων αλλά και της ολοκλήρωσης αυτών. Ξέρετε, είναι πολύ σημαντικό τα επενδυτικά σχέδια, που δεκαετίες τώρα καθυστερούν να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο και ταυτόχρονα να δώσουν το έναυσμα της λειτουργίας των επιχειρήσεων, να επιταχυνθούν σε τέτοιο σημείο έτσι ώστε να μην καθυστερούν. Προσπαθούμε λοιπόν να πετύχουμε μια θεαματική μείωση του χρόνου όχι μόνο της υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων, αλλά και της ολοκλήρωσής τους και να το φέρουμε μέσα στο επίπεδο των εξήντα – εβδομήντα ημέρων. Και όποιος μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για τα χιλιάδες επενδυτικά σχέδια τα οποία υπάρχουν στην πατρίδα μας, τότε θα δει τι σημαίνει πραγματικά σε θέσεις εργασίας, αλλά και κατ’ ουσίαν τον επενδυτικό πολλαπλασιαστή που μπορεί να έχει μία τέτοια δραστηριότητα.
Έτσι λοιπόν όσον αφορά στα καλά στελέχη τα οποία κάνουν τις αξιολογήσεις, χωρίς να αυξηθεί η αμοιβή τους, απλά δίνουμε μια δυνατότητα μεγαλύτερου ποσού ανά έτος έτσι ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον στα μητρώα, να μπορούν να συνεχίσουν και να κάνουν τις αξιολογήσεις, γιατί αυτό ήταν ένα από τα θέματα τα οποία ήταν αιτία καθυστερήσεων.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Ελλάδα αλλάζει. Σαφώς είμαστε μέσα στην πανδημία, σαφώς θέλουμε πολύ γρήγορα να βρεθούμε εκεί που ήμασταν τον Φεβρουάριο του 2020 και πολύ γρήγορα να επιταχύνουμε την οικονομία μας. Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να στοχεύσουμε στο να ξεριζώσουμε όλες τις ρίζες της γραφειοκρατίας σιγά σιγά, έτσι ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό: Αυτό της γρήγορης επενδυτικής δραστηριότητας και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Ευχαριστώ πολύ».
Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: