Mε στόχο την απεμπλοκή περίπου 2.000 επενδυτικών σχεδίων, το συνολικό ύψος των οποίων κινείται στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ σχεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση Υπουργική Απόφαση η οποία επιτρέπει τη σύσταση επιτροπών αξιολόγησης αποκλειστικά από μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Αξιολογητών (ΕΜΠΑ).
Μέχρι πρόσφατα, η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων «κολλούσε» στις Επιτροπές Ελέγχου Αξιολόγησης αφού η σχετική νομοθεσία επέβαλε την υποχρεωτική συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων του φορέα εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της κάθε Επιτροπής Ελέγχου Αξιολόγησης έπρεπε να προέρχεται από τον φορέα εφαρμογής π.χ. την Περιφέρεια που υπάγεται η επένδυση. Η υποχρέωση αυτή συχνά δημιουργούσε εμπόδια καθώς είτε δεν υπήρχαν διαθέσιμοι υπάλληλοι, είτε δεν θέλανε να αναλάβουν μια τέτοια υποχρέωση. Έτσι μπλόκαρε η αξιολόγηση του σχεδίου και εν τέλει η επένδυση.
Με την νέα υπουργική απόφαση, η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει από μια επιτροπή απαρτιζόμενη από μέλη του ΕΜΠΑ, που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Επιπλέον με την ίδια απόφαση, ένα μέλος του ΕΜΠΑ μπορεί να συμμετέχει σε περισσότερες από μια Επιτροπές Ελέγχου Αξιολόγησης. Μέχρι πριν με το υφιστάμενο πλαίσιο κάθε μέλος του ΕΜΠΑ μπορούσε να συμμετέχει μόλις σε μια Επιτροπή Ελέγχου Αξιολόγησης, προκαλώντας έτσι εκ νέου συνωστισμό επενδυτικών σχεδίων στην διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου.
Παράλληλα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, κάλεσε εν νέου ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο ΕΜΠΑ. Η πρόσκληση έχει καταληκτική ημερομηνία 2 Απριλίου καθώς σήμερα 31 Μαρτίου λήγει ο τρέχον κύκλος υποβολής επενδυτικών σχεδίων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαθανάση σήμερα εκκρεμεί η υπαγωγή στο αναπτυξιακό νόμο περίπου 2.000 επενδυτικών σχεδίων. Εξ’ αυτών τα 800 είναι άνω των 3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 1.200 κάτω του προαναφερόμενου ορίου. Το συνολικό ύψος των προαναφερόμενων επενδυτικών σχεδίων σίγουρα ξεπερνά το 1 δισ.. ευρώ και στόχος είναι μέχρι το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο, τουλάχιστον εκείνων των σχεδίων που έχουν υποβληθεί στον τελευταίο κύκλο υποβολής που έληξε στις 30 Οκτωβρίου 2020.
Για τον κύκλο που λήγει σήμερα 31 Μαρτίου, ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση. Επιπλέον αναφέρει ότι στόχος των υπηρεσιών του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η υπαγωγή και των νέων σχεδίων που υποβάλλονται στο σημερινό ανοικτό κύκλο πολύ σύντομα.
«Μεσοσταθμικά κάθε υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου απαιτούσε 670 ημέρες και τώρα θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο αυτό σε 70 ημέρες», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα έρθουν σε λίγο. «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στηρίζει έμπρακτα την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών. Στόχος μας είναι η δραστική μείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της εθνικής οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.
Του Βαγγέλη Μανδραβέλη στο https://www.powergame.gr/ikonomia/49476/apebloki-2-000-ependytikon-schedion-pou-limnazoun-ston-anaptyxiako/?fbclid=IwAR2g_XDDhWAS0W4H9WgO758Vn_R09yAjz69pNtJGoUa93T15e-gD7PdSyGo