Αξιολόγηση-ομόλογο-νέα μέτρα στήριξης: Στον δρόμο της κανονικότητας
Ενώ η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει με ένταση τις οικονομίες των χωρών όλου του κόσμου, τρεις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την αισιόδοξη προοπτική της χώρας μας. Αποτελούν δε, ακόμα έναν αδιάψευστο μάρτυρα της αποτελεσματικής διαχείρισης των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα της 9ης αξιολόγησης, η έκδοση του 30ετούς ομολόγου και το πράσινο φως του Eurogroup για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης, είναι τρεις παράγοντες που επαληθεύουν τόσο την παραπάνω εκτίμηση όσο και το κλίμα εμπιστοσύνης που απολαμβάνει πλέον η Ελλάδα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Είναι δεδομένο και αναγνωρίζεται από έγκυρους παρατηρητές -τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- ότι η ελληνική οικονομία κατά το 2020, παρά τις δοκιμασίες στις οποίες υποβλήθηκε, αποδείχτηκε ανθεκτική. Οι θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και τα νοικοκυριά προστατεύθηκαν και εξακολουθούν να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό εξάγεται μεταξύ άλλων, ως συμπέρασμα από την 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Η Έκθεση αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, από την επόμενη κιόλας ημέρα της πανδημίας. Η συνολική αξία των μέτρων ανήλθε στα 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων τα 15,3 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που συγκριτικά ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και φυσικά, τα μέτρα αναπροσαρμόζονται διαρκώς και διευρύνονται. Γεγονός που πιστοποιεί στο ακέραιο τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη όλων όσοι πλήττονται μέχρι να διαφανεί η έξοδος από την υγειονομική κρίση.
Συμπερασματικά, η 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, επικρότησε την αντιμετώπιση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, επαίνεσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο επίπεδο μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και επεσήμανε τις σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Παράλληλα, το Eurogroup θέτει ως βασική βασική προτεραιότητα τη συνέχιση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα αναμένεται σε χρονικό σημείο προς το τέλος του επόμενου έτους. Οι σχετικές αποφάσεις του Eurogroup οδηγούν στο ακόλουθο διπλό αισιόδοξο συμπέρασμα: Πρώτον, ότι ούτε και για το 2022 απαιτείται η παραγωγή υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και δεύτερον, επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η ορθότητα της άποψης της ελληνικής κυβέρνησης καθώς επιτρέπεται η συνέχιση της εφαρμογής μέτρων στήριξης για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να επιτραπεί το άνοιγμα της αγοράς.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα στήριξης, όπως η επιδότηση Παγίων Δαπανών που ξεκινούν τον Μάιο, η συνέχιση του προγράμματος των Αναστολών Συμβάσεων Εργασίας, τα στοχευμένα μέτρα για την εστίαση και τον τουρισμό. Μέτρα που θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους.
Ιδιαιτέρως θετική για τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν και η έκδοση του 30ετούς ομολόγου η οποία προσέλκυσε προσφορές 26 δισ. ευρώ, υπερδεκαπλάσιες από αυτές που ζητούσε η Ελλάδα ώστε να μπορέσει να δανειστεί. Είναι η πρώτη ελληνική 30ετής έκδοση ομολόγου από το 2008 και μάλιστα με κόστος μόλις 1,93%. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό αποκλεισμένη από την αγορά ομολόγων, ακόμα και όταν οι αποδόσεις άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 30%. Αναμφίβολα, λοιπόν, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο και δύσκολο δρόμο και η έκδοση του ομολόγου, οπως τόνιζε και η πλευρά των αναδόχων, είναι ένδειξη επιστροφής στην κανονικότητα και ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τη χώρα μας. Δημιουργούμε ένα αξιόπιστο και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον ώστε την επόμενη ημέρα της πανδημίας η ελληνική οικονομία να μπει απρόσκοπτα σε τροχιά ανάπτυξης.