Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλάει στην «axianews» για την προσπάθεια της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας.

Σε μία εποχή που δοκιμάζονται κράτη και κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και με την πρόσφατη επιβολή αυστηρού lockdown στη χώρα μας, βασικοί κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται στη «δίνη του κυκλώνα της πανδημίας». Όπως σημειώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης αναμένεται σύντομα να «ξεκινήσει πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου», σε μια προσπάθεια τόνωσης της ελληνικής οικονομίας.

Συνέντευξη στη Δωριλένια Λιαγουροπούλου

– Το ενδιαφέρον καταναλωτών και επιχειρηματιών είναι στραμμένο στο λιανικό εμπόριο και στον χώρο της εστίασης. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον χρονικό ορίζοντα απελευθέρωσης των δύο αυτών νευραλγικών κλάδων;

– Το θέμα αυτό είναι από τα κορυφαία που διαχειρίζεται η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, όταν οι συνέπειες της πανδημίας άρχισαν να δείχνουν τα σημάδια τους στην αγορά. Ο στόχος, εξαρχής, ήταν σαφής και αυτόν συνεχίζει να υπηρετεί ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση. Σταδιακό και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς, αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και διαρκή στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας ορίων με σχεδιασμό και κανόνες ορθής διαχείρισης. Παρατηρούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυναμική και το να προσπαθεί κάποιος να κάνει προβλέψεις όχι μόνο δεν είναι δημιουργικό, αλλά απεναντίας αποπροσανατολίζει και δημιουργεί προσδοκίες που είναι πιθανό να διαψευστούν από την ίδια την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Όπως διαπιστώνετε, η στρατηγική αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης προσαρμόζεται ανάλογα με τον επιδημιολογικό χάρτη και οι ειδικοί επιστήμονες είναι αυτοί που εισηγούνται τις επιτρεπόμενες κινητικότητες. Αυτό, όμως, που δεν αλλάζει είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίζει όλους όσοι πλήττονται μέχρι το τέλος της περιπέτειας.

Η πιο συνετή και αποτελεσματική στάση, λοιπόν, είναι αυτή που εφαρμόζει τόσο η ελληνική όσο και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που διατηρούν δυνάμεις ώστε να αναπροσαρμόζονται διαρκώς και να βοηθούν τις οικονομίες τους να στέκονται όρθιες. Στο πλαίσιο αυτής της ταχύτατης, διαρκούς και αποτελεσματικής πολιτικής στήριξης εντάσσεται και η τελευταία ανακοίνωση των μέτρων στήριξης τόσο για τις επιχειρήσεις εστίασης που βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα της πανδημίας όσο και για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

– Ποια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τις ενέσεις ρευστότητας για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας;

– Καταρχάς, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί με κρατική εντολή, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές, δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον Μάρτιο, ενώ οι ιδιοκτήτες των σχετικών ακινήτων και οι οποίοι είναι φυσικά πρόσωπα αποζημιώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνηθέντος μισθώματος. Σε όλους του υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους ισχύει η πρόβλεψη για μειωμένο ενοίκιο κατά 40% για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, όπως επίσης και για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τους βρίσκεται σε αναστολή καθώς και στις φοιτητικές κατοικίες των παιδιών τους, τα οποία είναι οικονομικά εξαρτημένα από τους ίδιους. Παράλληλα, ο μειωμένος ΦΠΑ σε προϊόντα καφέ και σε μη αλκοολούχα ποτά, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για θερμαντικά σώματα το οποίο έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη της πανδημίας και η αναστολή πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών είναι επιπλέον ισχυρά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης.

Σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα δανειοδότησης έως 50.000 € με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και το οποίο αφορά σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και η 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενώ ακολουθεί και η 7η. Βάσει αυτών, η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του εξαιρετικά επιτυχημένου μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. € μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος αυτής της περιπέτειας.

– Βασική τροχοπέδη στον τομέα των επενδύσεων αποτελεί η γραφειοκρατία. Σε ποιες κινήσεις έχει προβεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προκειμένου να καμφθούν αυτού του είδους τα εμπόδια και να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας;

– Ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης συνεχίστηκε κανονικά. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων κυρίαρχη θέση κατέχουν αυτές που αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία και διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα επιλύοντας χρόνιες δυσλειτουργίες. Μεταξύ άλλων, απλοποιούμε συνεχώς τις διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων, επιταχύνουμε την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων. Ψηφιοποιήσαμε σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα πολλές χρονοβόρες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μηδενίσουμε, σχεδόν, τη γραφειοκρατία. Χαρακτηριστική της πάταξης της γραφειοκρατίας είναι η δημιουργία και η λειτουργία ειδικής πλατφόρμας «Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης». Με τη χρήση αυτής μπορεί ο πολίτης να κάνει έναρξη επιχείρησης μόλις σε λίγα της ώρας, χωρίς να μετακινηθεί από τον υπολογιστή του και, φυσικά, δωρεάν.

Στις μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες σχετικά με τη γενική επιχειρηματικότητα εντάσσονται και οι διαδικασίες υλοποίησης και εκταμίευσης επιχορήγησης σε συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια με εργαλεία όπως, η μείωση των δικαιολογητικών για πληρωμές προς τις επιχειρήσεις από 10 σε 5, η αξιοποίηση των δεδομένων του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» ως προς το απασχολούμενο προσωπικό στις δικαιούχους επιχειρήσεις, η απλούστευση και επιτάχυνση του τρόπου και του χρόνου επίλυσης ζητημάτων, μέσω εντατικής συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων χωρίς τη συγκρότηση και γνωμοδότηση πολλαπλών συλλογικών οργάνων.

– Η ανάγκη ενίσχυσης της πράσινης ενέργειας διαφαίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ποιο είναι το σχέδιό σας για την προσέλκυση τέτοιου είδους επενδύσεων; 

– Η ανάγκη ενίσχυσης της πράσινης ενέργειας είναι επιτακτική και όχι μόνο λόγω των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή. Η απολιγνιτοποίηση, η οποία πρακτικά σημαίνει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα πρέπει να κερδίσει η Ελλάδα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, η απολιγνιτοποίηση όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και επιταχύνεται με σχέδιο και ανάλογη χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και υλοποιεί 12 επιμέρους μέτρα, μεταξύ αυτών η συμφωνία ΔΕΗ – RWE για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία, η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη από την Juwi για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ. κ.ά. Επιπλέον, η ΔΕΗ αλλάζει τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ενώ η VW μετατρέπει τέσσερα υφιστάμενα στην Ελλάδα εργοστάσιά της ώστε να παράγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία, όπως είναι λογικό, θα φορτίζονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.