fbpx Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής και στη Δημοσιογράφο κα Ειρήνη Μπέλλα.

«Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διατήρηση των υπαρχουσών αλλά και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας», σημειώνει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως προαναγγέλλει, έχει εκπονηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία e-shops στα καταστήματα λιανικής πώλησης, της τάξης των 80 εκατ. €, μέσω ΕΣΠΑ. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μίας επιχείρησης λιανεμπορίου που θέλει να επενδύσει στη δημιουργία e-shop μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 5.000 €. Επίσης, τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου που έχουν υπογραφεί, 525 εκατ. €. θα δώσουν ρευστότητα σε μικρές επιχειρήσεις.

Υπογράψατε τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου πριν από λίγες ημέρες. Πώς θα ενισχυθούν οι μικρές επιχειρήσεις με αυτές;

«Η στήριξη της επιχειρηματικότητας, η διατήρηση των υπαρχουσών, αλλά και η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητά μας. Αυτό κάναμε και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, στον τομέα της Οικονομίας, από την έναρξη της μεγάλης αυτής περιπέτειας. Όσον αφορά στις τρεις νέες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόμου, ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 525 εκατ. €. Από αυτά, τα 270 εκατ. ευρώ προωθούνται σε ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, και τα υπόλοιπα 255 εκατ. ευρώ αφορούν σε φοροαπαλλαγές. Πρόκειται για τα Καθεστώτα Ενισχύσεων “Γενική Επιχειρηματικότητα”, “Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις”, και “Μηχανολογικός Εξοπλισμός:”. Όσον αφορά στη Γενική Επιχειρηματικότητα ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 170 εκατ. €. Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 205 εκατ. €, και αναφορικά με το μηχανολογικό εξοπλισμό ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. €. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τις διαδικασίες στον ιστότοπο ependyseis.gr. Τα χρήματα που θα διατεθούν συνολικά, στοχεύουν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, της αγοράς και της ελληνικής Oικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας».

Στην περίοδο της καραντίνας οι μεγάλοι χαμένοι ήταν τα καταστήματα λιανικής, τα οποία δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που διαθέτουν e-shop. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ενίσχυση των καταστημάτων της λιανικής για τη δημιουργία e-shops. Με τι ποσό θα μπορούν να επιχορηγηθούν;

«Το πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία e-shops που έχουμε εκπονήσει αφορά στα καταστήματα λιανικής πώλησης και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι της τάξης των 80 εκατ. €, μέσω ΕΣΠΑ. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μίας επιχείρησης λιανεμπορίου που θέλει να επενδύσει στη δημιουργία e-shop μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 5.000 €. Παράλληλα, η στήριξη του λιανεμπορίου με στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων ψηφιακών αναγκών της σημερινής εποχής, και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν σταματά εδώ. Συνεργαζόμαστε με την Google στο πλαίσιο της παροχής δωρεάν σεμιναρίων προς τους επαγγελματίες που επιθυμούν να σχεδιάσουν ιστοσελίδες ώστε να προβάλλουν τις υπηρεσίες τους, να εκπαιδευτούν στις βασικές αρχές δημιουργίας και λειτουργίας μίας διαδικτυακής επιχείρησης, και ενός e-shop, στο ψηφιακό μάρκετινγκ και άλλα».

Ετοιμάζεται και 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής;

«Μόνο στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχουν καταβληθεί 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 419.000 επιχειρήσεις. Οι δράσεις αυτές είχαν και έχουν έναν και μόνο στόχο: Να κρατήσουν όρθια την ελληνική κοινωνία και ετοιμοπόλεμη την εθνική Οικονομία την επόμενη μέρα του Covid-19. Εντός του Ιανουαρίου του 2021 θα συνεχιστεί ο 5ος κατά σειρά κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και 6ος κύκλος εντός του 2021».

Στο μέτωπο των επενδύσεων ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα; Πώς έχουν εξελιχθεί μέχρι τώρα;

«Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για δημιουργία σοβαρού επενδυτικού κλίματος στη χώρα και η απαλλαγή του από τα γραφειοκρατικά βάρη υλοποιούνται, πλέον, με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Ο ρόλος των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Οι επενδύσεις είναι αυτές που θα μεταφέρουν την ελληνική Οικονομία στη νέα εποχή. Και, φυσικά, δεν έχουμε την πολυτέλεια αλλά ούτε και το δικαίωμα να χάσουμε περισσότερο πολύτιμο χρόνο. Όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, δεν πατάμε φρένο, πατάμε γκάζι, και μάλιστα γρηγορότερα, για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Αναμφίβολα, κυρίαρχο έργο είναι αυτό της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους προβλέπεται να απασχολούνται στον ψηφιακό κόμβο της μεγάλης αυτής φαρμακοβιομηχανίας 200 εργαζόμενοι, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει στο πρώτο στάδιο άλλες 350 θέσεις εργασίας. Η επένδυση της Microsoft, επίσης, είναι γεγονός που αναδεικνύει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και στον τομέα των νέων τεχνολογιών, της Έρευνας και της Καινοτομίας. Όπως και το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Volkswagen AG, για την πράσινη επένδυση “Smart & Sustainable Island” της εταιρίας στην Αστυπάλαια. Στόχος της κυβέρνησής μας δεν είναι μόνο η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας, αλλά να ανέλθει στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Σε αυτόν τον τομέα, προστίθενται και άλλες εξαιρετικά σημαντικές επενδύσεις μεγάλων εταιριών, όπως η Cisco, η Team Viewer, η P&I, η Beat, η Sparkle, η Profile Software. Επίσης, πριν από περίπου έναν μήνα, ο αμερικανικός κολοσσός Digital Realty ανακοίνωσε την εξαγορά της ελληνικής εταιρίας Lamda Hellix, εταιρίας που εξειδικεύεται στον τομέα των κέντρων αποθήκευσης δεδομένων».

Πριν από λίγες ημέρες, υπογράψατε μία συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ. Πού στοχεύει αυτή η συμφωνία;

«Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, συγκροτείται στην EBRD ένας νέος μηχανισμός υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου μας. Βασική επιδίωξη είναι η υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμανση, δημοπράτηση και παρακολούθηση της υλοποίησης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στις οποίες η κυβέρνησή μας επενδύει σημαντικά».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

https://www.vradini.gr/n-papathanasis-epidotisi-os-5-000-evro-gia-e-shop-stous-katastimatarches-lianikis/