Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιστροφή στην ανάπτυξη, στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, στη σημασία των ιδιωτικών στρατηγικών επενδύσεων για την οικονομία, αλλά και στο πώς κατάφερε η Ελλάδα να αποτελέσει το καλό παράδειγμα μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRtimes.gr και τη δημοσιογράφο κα Μαρία Σαμολαδά.
Σε μια εκ βαθέων συζήτηση μιλά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος –όπως τονίζει ο κ. Παπαθανάσης- ήταν «σπουδαίος άνδρας με μεγάλη σοφία» και «αν η Ελλάδα τον είχε ακούσει δεν θα είχαμε περάσει μνημόνια», τα οποία «πλήρωσαν κυρίως οι ευάλωτοι και ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες».
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλά ακόμη για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας μετά την άρση του lockdown και εξηγεί πώς ο ίδιος πήρε τη… μεζούρα και βγήκε στα εστιατόρια και μπαρ για να μετρήσει τις αποστάσεις των τραπεζιών, να τραβήξει φωτογραφίες και να τις δείξει στους επιστήμονες όταν συζητούσαν μέσω τηλεδιασκέψεων τον τρόπο με τον οποίο θα άνοιγε η εστίαση.
«Η επανεκκίνηση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά για να μην υπάρχει αστοχία και πισωγύρισμα. Και πήγε καλά», σημειώνει ο κ. Παπαθανάσης προσθέτοντας ωστόσο ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίση η οποία δεν έχει τελειώσει». Πλην όμως, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν «συνεκτικό πρόγραμμα με Plan B και Plan C, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε στην απέναντι όχθη». Καθοριστικό ρόλο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, προσθέτει, θα διαδραματίσουν οι ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις ΣΔΙΤ» που συνιστούν τη «δύναμη ανάπτυξης της χώρας».
Μιλά ακόμη για τη στενή και αγαστή συνεργασία που έχει με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και για την επιτάχυνση των διαδικασιών που υπηρετούν τον στόχο τον οποίο έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν είναι άλλος από το να γίνει η Ελλάδα μια φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις χώρα.
Ο κ. Παπαθανάσης δεν απογοητεύεται από τα στοιχεία εξαμήνου για την ύφεση. Αντίθετα, θεωρεί πως η ελληνική οικονομία επέδειξε καλύτερες αντοχές σε σχέση με βιομηχανικές δυνάμεις της ΕΕ, ενώ υπογραμμίζει πως η ύφεση διαμορφώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στόχος της κυβέρνησης, όπως λέει, είναι το 2020 να κλείσει με την χαμηλότερη ύφεση και διαβεβαιώνει πως το 2021 θα είναι χρονιά «μεγάλης επιτάχυνσης», καθώς παρότι ο κορωνοϊός «φρέναρε» την οικονομία οι επενδυτές δεν σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για τη χώρα μας.
Η βιομηχανία σε πρώτο πλάνο
Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στη μεταποίηση, καθώς η κρίση ανέδειξε τη σημασία της βιομηχανίας η οποία επλήγη λιγότερο σε σχέση με τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη για τη συμβολή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στο 12% σε τέσσερα χρόνια και σε 15% (σ.σ. που είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος) σε μια δεκαετία από 9,5% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Παπαπαθανάση, η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε 600.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης τονίζει και τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο «θα στοχεύει στην επόμενη μέρα» κα θα έχει στο επίκεντρο την κυκλική οικονομία, την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και ξεκαθαρίζει πως «θα μοιραστούν χρήματα δεξιά και αριστερά» αλόγιστα και χωρίς πρόγραμμα.
Όπως το ταγκό…
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρεται και στον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν η ΝΔ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επενδύσεις και την οικονομία. «Η επιτυχία των επενδύσεων είναι σαν το ταγκό», λέει χαρακτηριστικά ο Ν. Παπαθανάσης υπογραμμίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ενιαία στρατηγική σε αυτό το ζήτημα, καθώς κάποια μέλη της –από ιδεοληψία έναντι της επιχειρηματικότητας- δεν ήθελαν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως «τα λεφτά φυτρώνουν κάπου», ενώ «εμείς έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο και δουλεύουμε μεθοδικά πάνω σε αυτόν για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».
Αναφερόμενος στις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση κατά την περίοδο του κορωνοϊού σημειώνει πως «δεν βάλαμε στη ‘’ζυγαριά’’ την υγεία και την οικονομία», ωστόσο υπογραμμίζει πως ήδη πολλές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ –όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών- υλοποιήθηκαν νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, ενώ τους τελευταίους μήνες δόθηκε προτεραιότητα στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και στη στήριξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων για να μη γίνουν απολύσεις.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη των κρουσμάτων ο κ. Παπαθανάσης επισημαίνει πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο για γενικό lockdown αλλά μόνο για τοπικούς περιορισμούς, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες να έχει υπό έλεγχο τον αριθμό των κρουσμάτων και να υπάρχει δυνατότητα ιχνηλάτησης.
Μιλά ακόμη για το άνοιγμα των σχολείων και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται για τη χρήση της μάσκας από τους μαθητές και τονίζει πως τέτοιες ακραίες φωνές πρέπει «να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και διάλογο».
Από την Αεροναυπηγική στην πολιτική
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρεται επίσης στα τρία του παιδιά, στις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αεροναυπηγική και στα χρόνια που εργαζόταν στον Καναδά. Αποκαλύπτει γιατί επέστρεψε στην Ελλάδα και δηλώνει πως δεν είναι σίγουρος αν έχει «το μικρόβιο» της πολιτικής.
Μέσα από την συζήτηση ξεδιπλώνονται οι κοινωνικές ευαισθησίες του τεχνοκράτη υπουργού ο οποίος πιστεύει στις ικανότητες των γυναικών, στην κατάργηση των διακρίσεων, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. «Δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία που δεν έχει να δώσει ένα ευρώ στο παιδί για να μπει στο τραμ», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.
Δίπλα σε δυο πρωθυπουργούς
Η πορεία του Νίκου Παπαθανάσης στη Νέα Δημοκρατία είναι μακρά ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, εργάστηκε δίπλα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ότι σημερινός πρωθυπουργός – ο οποίος είναι «πανέξυπνο μυαλό, μεθοδικός, ξέρει να ακούει και μπορεί να παίρνει τις σωστές αποφάσεις τη σωστή στιγμή»- τον ήθελε μαζί του όταν διεκδικούσε στις εσωκομματικές εκλογές την ηγεσία του κόμματος . Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2016 του ανέθεσε τη γενική διεύθυνση του κόμματος για να προχωρήσει στην εξυγίανση των οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο ίδιος ο κ. Παπαθανάσης ασχολήθηκε ακόμη και με το ζήτημα της μετεγκατάστασης των γραφείων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη που είχε ως αποτέλεσμα την τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων.
Δείτε το βίντεο: