Skip to main content

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, το Σάββατο 2 Μαΐου 2020, παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα Παρασκήνιο και στον Δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη.

Γιατί επιλέξατε να υπάρχουν διαφορετικές φάσεις ακόμα και για τα καταστήματα του λιανεμπορίου;

H επανεκκίνηση της οικονομίας αποφασίστηκε να γίνει στο σύνολο της σταδιακά για να μπορούν οι ειδικοί επιστήμονες και η πολιτεία να αξιολογούν κάθε βήμα. Έπρεπε λοιπόν να ξεκινήσουμε με το 10% των εταιρειών που είχαν τεθεί σε αναστολή με σωστή αναλογία μεταξύ υπηρεσιών και λιανικού εμπορίου. Επελέγησαν επομένως οικονομικές δραστηριότητες που ήταν πιο άμεσες στις ανάγκες των πολιτών.

Η άρση των περιορισμών γίνεται σε στάδια, σύμφωνα πάντα με τις κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών επιστημόνων. Είναι αναγκαίο να μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο να γίνεται αξιολόγηση των επιπτώσεων.

Καταφέραμε να περάσουμε με επιτυχία την κρίσιμη φάση του μένουμε σπίτι και τα αποτελέσματά της, μας οδηγούν στην επόμενη φάση. Σε αυτά τα επτά στάδια επανεκκίνησης που ορίσαμε, θα αξιολογούμε τα αποτελέσματα του κάθε σταδίου και θα προχωράμε, έτσι ώστε αν απαιτηθεί να γίνουν  διορθωτικές κινήσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που υπάρχουν διαφορετικές φάσεις.

Πώς θα ελέγχεται η τήρηση των μέτρων, πέραν της ατομικής ευθύνης πολιτών/εργοδοτών/εργαζομένων; Τι ύψους θα είναι τα πρόστιμα;

Δεν αποτελεί βούληση της Πολιτείας η επιβολή προστίμων. Είναι απαραίτητο όμως να γίνει κατανοητό ότι όπως είμαστε υποχρεωμένοι να φοράμε ζώνη στο αυτοκίνητο και κράνος πάνω στη μηχανή, κι αν δεν το κάνουμε αυτό επιβάλλεται πρόστιμο, έτσι απαιτείται να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τη δημόσια υγεία. Αυτό το οποίο θέλουμε να πετύχουμε είναι να πάμε με ασφάλεια όσο πιο γρήγορα μπορούμε στην επόμενη μέρα, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουμε τη δημόσια υγεία και να αποφύγουμε  περαιτέρω τη διασπορά του ιού. Τα πρόστιμα εκκινούν από χαμηλά ποσά αλλά ανάλογα με τη βαρύτητα δύνανται να φτάσουν και σε υψηλά ποσά, τα οποία έχουν τεθεί, προκειμένου όλοι ανεξαιρέτως να συμμορφωθούν σε αυτούς τους πολύ σημαντικούς κανόνες.

Γιατί το σχέδιο για τον Ιούνιο παρουσιάστηκε λιγότερο λεπτομερώς; Υπάρχει περίπτωση επιβράδυνσης του σχεδίου που εφαρμόζουμε;

Το σχέδιο για τον Ιούνιο παρουσιάστηκε λεπτομερώς ως προς τα στάδια επανεκκίνησης χωρίς συγκεκριμένες  ημερομηνίες, με εξαίρεση αυτή της 1ης Ιουνίου. Τα σχετικά βήματα είναι συγκεκριμένα. Οι ημερομηνίες όμως θα προσδιοριστούν αφού αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων σταδίων. Ο Ιούνιος είναι πολύ κρίσιμος μήνας. Μεσολαβούν τα τρία στάδια του Μαΐου. Σαφώς και υπάρχει περίπτωση είτε επιτάχυνσης είτε επιβράδυνσης ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα μετράμε σε κάθε βήμα. Αν όλα πάνε καλά και τηρούμε τους κανόνες, μπορεί να επιταχύνουμε. Αν όμως προκύψει ανάγκη να λάβουν χώρα διορθωτικές κινήσεις τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο να επιβραδύνουμε.

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες από επαγγελματίες της εστίασης. Πώς θα αντέξουν αυτές οι επιχειρήσεις να λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητας τους, χωρίς απολύσεις ή μειώσεις μισθών;

Οι επιχειρήσεις εστίασης θα επανεκκινήσουν την 1η Ιουνίου. Κατά την έναρξη λειτουργίας τους, η οποία θα είναι μόνο  σε εξωτερικούς χώρους σαφώς και μεταπίπτουν στο καθεστώς της πληττόμενης επιχείρησης και συνεπώς θα εφαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε πολύ καθαρά ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με χαμηλότερα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα σταθούμε στο πλευρό των επιχειρήσεων όπως και το κάναμε από την αρχή αυτής της κρίσης για να μπορέσουν να μείνουν όρθιες και σταδιακά να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Υπάρχει σχέδιο στήριξης των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που δεν ανοίγουν αμέσως ή θα ανοίξουν πιο «βαθιά» μέσα στον Ιούνιο;

Βεβαίως και υπάρχει σχέδιο στήριξης αυτών των εργαζομένων. Οι επιχειρήσεις, που δεν θα ανοίξουν εντός του Μαΐου, θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τα μέτρα προστασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Το ίδιο θα γίνει και για όσες δεν ανοίξουν τον Ιούνιο. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πολλά μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Έχουμε σχεδιάσει πολλά εργαλεία και είμαστε συνεχώς δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για την πραγματική οικονομία. Θα αντέξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το χτύπημα, πάνω που ορθοποδούσαν;

Είναι κάτι που σαφώς απασχολεί έντονα την Κυβέρνηση γι αυτό το λόγο έχουν ανακοινωθεί τόσα μέτρα στήριξης.  Τα οποία στοχεύουν πρωτίστως στη στήριξη της οικονομίας και φυσικά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης. Στεκόμαστε δίπλα τους, ώστε να ορθοποδήσουν. Επίσης, με τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης και ταχύτατης πλέον πρόσβασης σε κεφάλαια κίνησης από τα Τραπεζικά Ιδρύματα.

Νίκος Παπαθανάσης στο «Π»: Το πώς θα πάμε τον Μάιο «κλειδί» για τον Ιούνιο