fbpx Skip to main content

Συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή (ΦΕΚ Β 902/17/03/20)  για τη σύνταξη σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τους (ΟΥΜΕΔ) Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (βιομηχανικά – επιχειρηματικά πάρκα), προκειμένου να καταστούν πιο ελκυστικά για τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.

Η επιτροπή συνήλθε σε πρώτη διαδικτυακή συνεδρίαση την 09/04/2020 ώστε να οργανωθεί η εργασία της σε πρώτη φάση αναφορικά με :

  • την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης , 
  • την επισκόπηση υφιστάμενης κείμενης νομοθεσίας, 
  • τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται εκτός επικράτειας 

Ειδικοί εμπειρογνώμονες, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι των Φορέων Ανάπτυξης των ΟΥΜΕΔ, εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και όποιον δύναται να συνδράμει το έργο της επιτροπής θα κληθούν σε επόμενη φάση.

Με δεδομένη τη νέα βιομηχανική πολιτική της ΕΕ, οι ΟΥΜΕΔ μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά τόσο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών ευρωπαϊκών και εθνικών στόχων όσο και στην μεσο/μακροπρόθεσμη μετατροπή των σχετικών προκλήσεων της ενίσχυσης της βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, σε ευκαιρίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. 


Η ανάπτυξη ΟΥΜΕΔ αποσκοπεί: 

1. στην περιφερειακή ανάπτυξη και προστασία περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης

2. στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης 

3. στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πλησίον των ανωτέρω περιοχών. Η παρουσία ΟΥΜΕΔ συμβάλλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε:

«Εργαζόμαστε, τόσο στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και συνολικά στην κυβέρνηση, ώστε να δημιουργήσουμε μια φιλοεπενδυτική χώρα με σεβασμό στην επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και τα κοινωνικά κεκτημένα. Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, ότι διευκολύνει και αναζητά επενδύσεις, ενώ θα είναι η αναπτυξιακή έκπληξη της Ευρώπης. Στηρίζουμε τη βιομηχανία καθότι αποτελεί τον πλέον σίγουρο πυλώνα δημιουργίας περισσοτέρων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και αυτό αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονα με την υγειονομική κρίση του COVID 19»