fbpx Skip to main content

*Άρθρο του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση στον “Ελεύθερο Τύπο” της Κυριακής 22/12/2019.

“Είναι πλέον γεγονός ότι η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά στις ράγες της ανάπτυξης και εκμηδενίζεται η οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό αποδεικνύεται από τις αποδόσεις των ομολόγων, τον θετικό ρυθμό μεταβολής των καταθέσεων, τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, την σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

   Το 2020 είναι η χρονιά όπου οι μεγάλες υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογία καθώς και ο κατασκευαστικός κλάδος θα αναπτυχθούν δυναμικά στη χώρα μας. Στοχεύουμε στην ενίσχυση του φιλοεπενδυτικού κλίματος μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της απλούστευσης των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, της ψηφιοποίησης και άλλων αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

   Στηρίζουμε τη βιομηχανία μας και συγκροτούμε “Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιομηχανία” με εκπόνηση της “Εθνικής Στρατηγικής για την Βιομηχανία”. Xτίζουμε την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό των επενδύσεων προς το ΑΕΠ, που σήμερα είναι στο 11%, ώστε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που αγγίζει το 21%.

   Έχουμε δρόμο να διανύσουμε και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε να βελτιώσουμε όλους τους δείκτες της ανταγωνιστικότητας που μας παρουσιάζουν σε χαμηλές θέσεις και στερούν την δυναμική μας.

   Επιτυγχάνουμε την επιστροφή στην αξιοπιστία. Η λέξη-κλειδί για κάθε επενδυτή είναι η λέξη «εμπιστοσύνη». Εμπιστοσύνη στη συνάφεια λόγων και πράξεων της Κυβέρνησης, ούτως ώστε να μην έρχεται αντιμέτωπος με δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία της επένδυσης. Η επιτυχής μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή είναι γεγονός, η στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο και η δημιουργία επιχειρηματικών και βιομηχανικών πάρκων προχωρά δυναμικά.

  Δυναμική επανεκκίνηση, λοιπόν, με νέες ευκαιρίες. Αναβαθμίζουμε την ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτεί νέες επενδύσεις, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το θέμα των “μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

  Εμβληματικά έργα όπως το “Ελληνικό” ξεκινούν, η Hellenic Steel στη Θεσσαλονίκη επαναλειτουργεί, το κολλημένο για χρόνια έργο της “Κασσιόπης” στην Κέρκυρα παίρνει ζωή και η ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά ετοιμάζονται για μια νέα αρχή. Πολλά έργα “ξεμπλοκάρουν” και έργα στρατηγικής σημασίας ύψους 1 δις € εγκρίνονται από την Διυπουργική επιτροπή, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στην προοπτική της Ελλάδας.

    Η Κυβέρνησή μας, από την πρώτη μέρα έθεσε ψηλά τον πήχη της μακρόχρονης βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Μιας ανάπτυξης που θα πηγάζει και θα στηρίζεται από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.Μιας ανάπτυξης που δεν θα έχει ως βάση τον λαϊκισμό αλλά την υγιή, καινοτόμα και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα. Μιας ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας και των παιδιών μας.”