Skip to main content

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, γράφει στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής».

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο:

Τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου χάρη στην αναπτυξιακή οικονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο που πιστά και αποφασιστικά ακολουθούν οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη διαχρονικές παθογένειες που δεν έχουν διορθωθεί σε όλο το εύρος τους, παρά τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο εισοδημάτων όσο και σε επίπεδο ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, η χώρα, από το 2019,  έχει γίνει πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. 

Μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας, σε αντίθεση με τους αντίθετους ανέμους και τις αναταράξεις που προκαλούν οι πρωτόγνωρες, παρατεταμένες διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις, ακόμα και σε χώρες κατά πολύ ισχυρότερες από τη δική μας, η Πατρίδα καταφέρνει να αντιμετωπίζει τις πολυεπίπεδες προκλήσεις από θέση ανθεκτικότητας, και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους μακροπρόθεσμους στόχους της. Εξακολουθεί να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καταφέρνει να επιστρέφει στην κοινωνία το μέρισμα αυτής της ανάπτυξης, δημιουργεί πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2008, με αξιοσημείωτα ποσοστά μείωσης στους νέους και στις γυναίκες.    

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δημοσιονομικής στοχοθεσίας, με απόλυτο σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στα όρια δαπανών που έχουν τεθεί στην Ε.Ε., η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής χάρη στη χρήση της τεχνολογίας, η κάλυψη σε μεγάλο βαθμό του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας- αν και παραμένει υψηλό, είναι το μισό σε σχέση με το 2019 έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου- το ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, το συνολικό ποσό των οποίων την πενταετία 2019-2024 είναι μεγαλύτερο από το σύνολο αυτών κατά την περίοδο 2002-2018, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελούν μόνο μερικά από τα εφαλτήρια ανάπτυξης που ενισχύουν τη δυναμική της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.     

Σημαντικός σε αυτή την κατεύθυνση, είναι ο ρόλος του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνολικά και των παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα που χρηματοδοτούνται με πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικότερα. 

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από τη νέα αύξηση των 500 εκατ. ευρώ στον αρχικό προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 14,6 δισ. ευρώ για το 2025. Ενώ, συνολικά, την περίοδο 2025-2026, θα φτάσει στα 31, 5 δισ. ευρώ, έναντι 5,4 δισ. ευρώ όταν αναλάβαμε το 2019. 

Στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 28,6 δισ. ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρώτες έξι χώρες σε καθαρές ενδιάμεσες πληρωμές μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης, με την τάση απορρόφησης να προδιαγράφεται αυξητική για τα επόμενα έτη και έως το 2029. Παράλληλα, η χώρα συμμετέχει δυναμικά στον εν εξελίξει ευρωπαϊκό διάλογο, με στόχο τη διασφάλιση μιας δίκαιης ανάπτυξης για όλους, την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής βάσης, την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των Περιφερειών, την άμβλυνση των επιπτώσεων από το στεγαστικό πρόβλημα.

Ανάλογη είναι η πορεία υλοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει 21,3 δις. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το 59% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.  Με το έκτο αίτημα θα ανέλθουμε στο 70% και με το έβδομο στο 80% των συνολικών κονδυλίων, εντός του 2025. Σημειώνεται ότι και στο Ταμείο Ανάκαμψης οι ρυθμοί απορρόφησης βαίνουν με εκθετικούς ρυθμούς λόγω της ωρίμανσης επενδυτικών σχεδίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ελληνική πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που ήδη έλαβε τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε εντάξει νέα έργα που αφορούν την κοινωνία και την οικονομία, όπως: την ολοκληρωμένη αναβάθμιση της υποδομής ασφαλείας των δέκα μεγαλύτερων σιδηροδρομικών τούνελ του ΟΣΕ με τη χρήση έξυπνων συστημάτων, την δημιουργία έξυπνων διαβάσεων σε σχολικές μονάδες και την ανάπτυξη αυτόνομων έξυπνων δικτύων φωτισμού στους οδικούς άξονες, την προμήθεια επιπλέον 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, περιλαμβάνονται νέα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης (επιπλέον 2900 διαδραστικοί πίνακες στα δημόσια σχολεία), της δημόσιας Υγείας και του πολεοδομικού σχεδιασμού με το σύστημα εντοπισμού της αυθαίρετης δόμησης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία, καθώς και νέο πολυμεσικό σύστημα επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον δημόσιο τομέα.  

Παράλληλα, ανακοινώσαμε το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την περίοδο 2026-2030, ύψους 8 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση τριών νέων ευρωπαϊκών ταμείων (Κοινωνικό Κλιµατικό Ταµείο,  Ταµείο Εκσυγχρονισµού και το Ταµείο Απανθρακοποίησης Νήσων) και πόρους που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η εξοικονόμηση ενέργειας, η στήριξη των αστικών συγκοινωνιών, το στεγαστικό, η κοινωνική συνοχή με έμφαση σε δράσεις για τα άτομα με αναπηρία.

Με σχέδιο, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια, υπευθυνότητα κρατάμε σταθερό το τιμόνι της χώρας σε μια εποχή που οι σελίδες της Ιστορίας αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Επομένως, επιταχύνουμε τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις παντού,  με στόχο τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων για μια πιο ισχυρή και δυναμική οικονομία, μια πιο σύγχρονη Ελλάδα.