Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αρμένη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Πριν από μερικές ημέρες είχαμε μία ακόμη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P. Αναμφισβήτητα αποτελεί αναγνώριση της προσπάθειας που έχουμε κάνει αλλά πότε αυτές οι αναβαθμίσεις θα έχουν αισθητό αποτύπωμα στις τσέπες των πολιτών;
Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s, όπως και αυτές που προηγήθηκαν και οδήγησαν στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, μετά από μια ολόκληρη δεκαπενταετία, δεν έτυχε, πέτυχε. Αποτελεί μια ακόμα αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγεται από τη συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια ακόμα απόδειξη εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, και μάλιστα εν μέσω παρατεταμένων, πρωτόγνωρων αναταράξεων.
Η απάντηση στο ερώτημα αν αυτές οι αναβαθμίσεις -πέρα από το ισχυρό σήμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι η χώρα είναι δημοσιονομικά αξιόπιστη και πολιτικά σταθερή- έχουν αποτύπωμα στην τσέπη των πολιτών, είναι σαφώς θετική. Όπως αναγνωρίζεται, και από τους οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει αναπτυξιακή και δημοσιονομική υπεραπόδοση έναντι των «27», συνεχίζει να μειώνει το δημόσιο χρέος της, δημιουργεί ακόμα ευνοϊκότερες συνθήκες δανεισμού για κράτος και ιδιώτες. Τι σημαίνουν στην πράξη όλα αυτά; Περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί, λιγότεροι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους, μείωση επιτοκίων στα ομόλογα, φθηνότερο χρήμα για την τσέπη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περισσότερη ευελιξία για περαιτέρω στήριξη οικονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προ ημερών, ακόμα περισσότεροι πόροι για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ανέρχεται στα 14,6 δισ. το 2025 και θα φτάσει στα 16,9 δισ. το 2026.
Λέτε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σχετικά με την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας πείτε ποια σημαντικά έργα έχουν υλοποιηθεί και ποια έπονται;
Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με την απορρόφηση ενωσιακών πόρων, όχι επειδή το λέμε εμείς, αλλά βάσει των επίσημων στοιχείων της Ε.Ε. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες, η χώρα βρέθηκε και στη δεύτερη θέση των «27» ως προς την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ, και μάλιστα για πρώτη φορά στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Ειδικότερα, με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που εξασφάλισαν την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων κατά την περίοδο 2014-2020, στην τρέχουσα περίοδο του ΕΣΠΑ, έχουν ήδη εξειδικευτεί δράσεις ύψους άνω των 22 δισ. ευρώ, επί συνολικού προϋπολογισμού 26,3 δισ. ευρώ. Ενώ, έχουν εκδοθεί συνολικές προσκλήσεις που ανέρχονται στα 18,9 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 72% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με την επικείμενη εκταμίευση των 3,1 δισ. ευρώ, βάσει του 5ου αιτήματος που υπέβαλε η Ελλάδα έχοντας εκπληρώσει συγκεκριμένα ορόσημα και μεταρρυθμίσεις, οι συνολικές εκταμιεύσεις θα ανέλθουν στα 21,3 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 59% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Ακολουθεί στις αρχές του καλοκαιριού η υποβολή του 6ου αιτήματος ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Στα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου θα υποβληθεί το 7ο αίτημα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Τα έργα που έχουν υλοποιηθεί είναι δεκάδες και σχετίζονται άμεσα με την στήριξη των υποδομών, την πριμοδότηση της ανάπτυξης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αντιμετώπιση υπαρχόντων παραγωγικών και επενδυτικών κενών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας, την καθημερινότητα του πολίτη.
Ενδεικτικά παραδείγματα προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- τα οποία αποδομούν το έωλο επιχείρημα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το οποίο οι πόροι του Τ.Α.Α. κατευθύνονται μόνο στους «λίγους» και στους «μεγάλους»- αποτελούν: το Εθνικό Πρόγραμμα Προληπτικών Εξετάσεων «Προλαμβάνω», τα προγράμματα για τη στέγαση («Σπίτι μου ΙΙ» και «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»), τα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ενέργειας (όπως τα «Εξοικονομώ 2025», «Αλλάζω σύστημα θέρμανσης και θερμοσίφωνα», «Αλλάζω συσκευή», η Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών «Φοίβος» και η αντίστοιχη αναβάθμιση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων), η ενίσχυση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Smart readiness και Gigabit voucher, τα προγράμματα Κατάρτισης και Απασχόλησης. Και φυσικά, τα προγράμματα για επενδυτικά κεφάλαια με χαμηλό επιτόκιο, μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, κυρίως ΜμΕ.
Εντός του 2025, έχουν προγραμματιστεί και χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μεταρρυθμίσεις όπως: Η ανακαίνιση 80 Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Η επέκταση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού. Η ολοκλήρωση της Ψηφιακής Δικαιοσύνης και η ανανέωση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών της. Η ανάπλαση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και του Βοτανικού. Το Βόρειο Τμήμα του Ε-65 Τρίκαλα- Εγνατία Οδός. Η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου. 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων. Το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε 750 δημοτικές ενότητες της χώρας.
Ενόψει της ΔΕΘ, πότε θα έχετε σαφή εικόνα για τα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων που αναμένονται;
Τα μέτρα που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αφορούν το 2026, βασιζόμενα στην πορεία της οικονομίας το 2025. Οι πρώτοι μήνες του τρέχοντος έτους έχουν θετικό πρόσημο, οι δείκτες πηγαίνουν καλά, όμως, ασφαλέστερη εικόνα θα έχουμε μετά από τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου. Βάσει αυτών, και βεβαίως με τα δεδομένα που θα επικρατούν τότε στην παγκόσμια οικονομία, ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει για τις τελικές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, επιλέγοντας από μια «βεντάλια» κοστολογημένων εισηγήσεων. Ανακοινώσεις που, και πάλι, πρόκειται να μετουσιώνουν τη συλλογική πρόοδο σε ατομική ευημερία, το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε κοινωνικό κεφάλαιο και αναπτυξιακή ώθηση, χωρίς ρίσκο για τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας.
Ισχύουν όσα ακούμε για μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 έως 50.000 ευρώ;
Το πλαίσιο που μόλις σας περιέγραψα καθιστά σαφές ότι, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω συγκεκριμένες εξαγγελίες, πόσο μάλλον από μένα. Το βέβαιον είναι ότι η στοχευμένη μείωση της φορολογίας και η στήριξη της μεσαίας τάξης, μαζί με την ενίσχυση των επενδύσεων και των εισοδημάτων, εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης.
Να θεωρούμε δεδομένο ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια; Και επίσης πιστεύετε ότι είναι εφικτό να βρεθεί ξανά η ΝΔ σε τροχιά αυτοδυναμίας;
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι πρόγραμμα τετραετίας. Από την πρώτη μέρα δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας. Έτσι προέκυψαν τα μετρήσιμα αποτελέσματα του 2024, που μετουσιώθηκαν σε μέρισμα προς την κοινωνία. Ακολουθώντας την ίδια στρατηγική της δημοσιονομικής σταθερότητας με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, θα συνεχίσει η χώρα να προοδεύει και τα δύο επόμενα χρόνια, με ενίσχυση των επενδύσεων, βελτίωση της καθημερινότητας, αύξηση των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων. Για το αποτέλεσμα του έργου μας θα κριθούμε και το 2027. Το κοστολογημένο πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία, έναντι των εναλλακτικών προτάσεων, που καλούνται να διατυπώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα συνυπολογίσουν οι πολίτες, αυτοί θα αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση και για τη σύνθεση της επόμενης Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ έχει την πάγια θέση σύμφωνα με την οποία, ο τόπος χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η θέση αυτή, εκ των πραγμάτων, δικαιώθηκε τα τελευταία χρόνια, απέναντι στις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Η θέση αυτή ταυτίζεται με την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα, με το σταθερό τιμόνι, που χρειάζεται η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις αναταράξεις που όλοι βιώνουμε και να βαδίσει στο αύριο που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.
