Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
Είστε αισιόδοξος ότι θα προκύψει μία αμοιβαία επωφελής λύση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόφαση Ουάσιγκτον και Βρυξελλών για «πάγωμα» των εκατέρωθεν δασμών; Πως θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση για να προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα και κατ΄ επέκταση την ελληνική οικονομία; Υπάρχει περιθώριο διμερούς προσέγγισης, όπως αφήνει να εννοηθεί στις δηλώσεις του ο Αμερικάνος πρόεδρος; Ανησυχείτε για τυχόν επιπτώσεις και στη χώρα μας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας;
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής στο παγκόσμιο εμπόριο, στις διεθνείς και διμερείς σχέσεις συνολικά. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί και αναλύει με ψυχραιμία, όλες τις πτυχές των εξελίξεων, και εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι πρέπει να καταβληθεί άμεσα, κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να αποκατασταθεί η ομαλότητα διεθνώς. Κανένας δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από έναν οικονομικό «πόλεμο». Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας καλής και συμφέρουσας λύσης στο εμπόριο, μιας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής. Και, ταυτόχρονα, μιας λύσης που θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν θα ΄θελα να μπω στην ουσία της όποιας διαπραγμάτευσης, ούτε στις επιμέρους κρίσιμες παραμέτρους που σχετίζονται με την πολυγωνική σχέση Η.Π.Α. –Ευρώπης- Κίνας. Βλέπετε τι γίνεται με τις καθημερινές ανακοινώσεις, βλέπετε τι γίνεται στις αγορές, «η σκόνη δεν έχει καθίσει ακόμα». Αυτό που, σε αυτή τη φάση θα ήθελα να τονίσω είναι το αυτονόητο, που είναι και το ζητούμενο: Η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι σημαντικές για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτή την αρχή-πλαίσιο πρέπει να βρούμε μια λύση.
Εάν δεν ανακληθεί η απόφαση της Ουάσιγκτον για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ποιες εκτιμάτε πως θα είναι οι συνέπειες στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία;
Ας μην μιλήσουμε σε αυτή τη φάση για τις συνέπειες και για τα σενάρια που εξετάζονται. Όχι γιατί θέλω να κρύψω κάτι, αλλά γιατί δεν είμαστε εκεί. Αυτό που θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους πάντες, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι πως πρωταρχικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας και της καθημερινότητας των πολιτών.
Σε συνεννόηση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, αλλά και με τον στρατηγικό μας σύμμαχο τις Η.Π.Α., με αποτελεσματικότητα και πραγματισμό, δρομολογούμε κάθε πρωτοβουλία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση και την ενίσχυση ενός ευνοϊκού για τις επενδύσεις, το εμπόριο και τις ελληνικές εξαγωγές περιβάλλοντος, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Στη συνέχιση με άλλα λόγια, της ανάπτυξης με ρυθμούς πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και με κοινωνικό πρόσημο που πετύχαμε με τόσο κόπο, από το 2019, και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά, τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση των εισοδημάτων των συμπολιτών μας.
Όπως αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλες τις κρίσεις των τελευταίων ετών, μέσα από την εξασφαλισμένη πολιτική σταθερότητα και την εσωτερική συνοχή, με πίστη στη δημοσιονομική συνέπεια και στοχοθεσία, αλλά και με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, στη χώρα μας αλλά και στην Ε.Ε., θα ανταπεξέλθουμε και στις ισχυρές αναταράξεις που προκαλούν οι πρόσφατες αποφάσεις, συνεχίζοντας να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες.
Πως εξελίσσεται η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»; Θα προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Διατυπώνεται η άποψη ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται στους «λίγους». Τι απαντάτε;
Η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνεχίζεται εντατικά και με σεβασμό στους στόχους και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχουμε θέσει.
Αδιάψευστος μάρτυρας της αποτελεσματικότητας αυτής της συνεχούς και συντονισμένης προσπάθειας, είναι, αφενός οι θετικές ευρωπαϊκές αξιολογήσεις για το σύνολο των αιτημάτων πληρωμής που έχουμε υποβάλει, και που οδηγούν στην εκταμίευση 21,3 δις. ευρώ, δηλαδή σχεδόν του 60% του συνολικού προϋπολογισμού των πόρων που μας αναλογούν. Αφετέρου, οι δεκάδες παρεμβάσεις που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα.
Μιλώ για παράδειγμα, για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ 2025», η Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Βρεφικών, Βρεφονηπιακών- Παιδικών Σταθμών και δημοτικών σχολείων, τους διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία, τις εξετάσεις στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω», την ανακαίνιση 80 Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, το «Σπίτι μου ΙΙ», την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, τα 85 έργα επεξεργασίας και καθαρισμού αστικών λυμάτων.
Σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο, όπως αυτές, και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της διεύρυνσης της περιμέτρου πρόσβασης των ΜμΕ στα τραπεζικά ιδρύματα κατευθύνονται οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, και όχι στους «λίγους» όπως κάποιοι ισχυρίζονται.
Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι για το 6ο αίτημα πληρωμής, ύψους 3,9 δισ. ευρώ το Μάϊο- Ιούνιο, και το 7ο αίτημα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και όλοι οι πόροι να μπουν στην οικονομία, να κατευθυνθούν στην κοινωνία.
Πολλοί σας κατηγορούν ότι η κυβέρνηση στερείται οράματος στη δεύτερη θητεία της Τι απαντάτε; Ποιες θα ιεραρχούσατε ως κεντρικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου έως τις επόμενες εκλογές;
Αν η βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και η αύξηση του εισοδήματος για όλους, με βιώσιμη ανάπτυξη και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με μείωση της ανεργίας, δεν είναι όραμα, τότε, πράγματι, στερούμαστε οράματος.
Η Κυβέρνηση, όπως έπραξε από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης, οπότε είχε ήδη υλοποιηθεί το 50% των οικονομικών προεκλογικών δεσμεύσεών μας, μακριά από ανέξοδους λαϊκισμούς, συνεχίζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς και με την ίδια δημοσιονομική σοβαρότητα, την μεταρρυθμιστική προσπάθεια για μείωση των φόρων με παράλληλη μείωση της φοροδιαφυγής, στήριξη της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας -πρωτίστως της μικρομεσαίας και της γυναικείας- της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, ακόμα περισσότερες επενδύσεις, απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μείωση των διοικητικών βαρών, κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, κατάρτιση και επανακατάρτιση των εργαζομένων.
Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα, είναι πλέον παράδειγμα επιτυχίας, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς. Κι αυτό, δεν έτυχε, πέτυχε.
Σας ανησυχεί η σημαντική άνοδος, που καταγράφουν αντιστυστημικά κόμματα, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου;
Η χώρα χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη συγκυρία. Η διαμαρτυρία από μόνη της, δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή. Οι πολίτες, στις εκλογές, καλούνται να κρίνουν στη βάση υλοποιήσιμων και κοστολογημένων προγραμμάτων. Διλήμματα όπως «νόμισμα ή δημοκρατία» που ακούστηκαν από το Βήμα της Βουλής, δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των πολιτών, είναι, επιτρέψτε μου, εκτός τόπου και χρόνου. Η πρόσκαιρη δημοσκοπική ανέλιξη, όταν μάλιστα «πατά» πάνω στον πόνο και τον θυμό, στην εργαλειοποίηση μιας εθνικής τραγωδίας, μόνο σε λαϊκισμό παραπέμπει. Και τον λαϊκισμό, αυτός ο τόπος τον πλήρωσε πανάκριβα.
