Skip to main content

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη η απόφαση ένταξης της Α’ Φάσης του έργου «Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων» της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκο Παπαθανάση.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την πρώτη φάση ίδρυσης ενός Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός της Πανεπιστημιούπολης στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης. Χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027 και στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Η απόφαση ένταξης του Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων της Ζώνης Καινοτομίας (Τεχνολογικό Πάρκο), αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, ευρύτερα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο πραγματικό νόημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Όταν μάλιστα, ανάλογες δράσεις δρομολογούνται σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, όπως και εμείς, έχει στον πυρήνα της δραστηριότητας του το όραμα να καταστεί το ίδιο, η περιοχή και η χώρα πρωταγωνιστής στο τετράπτυχο γνώση- έρευνα- πράσινη καινοτομία-προσφορά στην κοινωνία για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, τότε οι προοπτικές και η δυναμική που διανοίγονται μόνο αισιόδοξους μπορούν να μας καθιστούν.»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, δήλωσε: «Η ένταξη του έργου αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη σύνδεση της πανεπιστημιακής δραστηριότητας με τις αναπτυξιακές ανάγκες και προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Θύλακας Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων είναι μια υποδομή στρατηγικής σημασίας, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας με διεθνή προσανατολισμό, εστιάζοντας σε τομείς όπως η καθαρή ενέργεια, η αγροδιατροφή, το περιβάλλον και η ψηφιακή μετάβαση. Μέσω της κατασκευής σύγχρονων κτιρίων και της αξιοποίησης έξυπνων τεχνολογικών υποδομών, δημιουργούνται οι συνθήκες για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, την υποστήριξη της έρευνας και την επιμόρφωση. Με έμφαση στη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίου, κοινωνίας, επιχειρήσεων και κράτους, το έργο συνεισφέρει ουσιαστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και δυναμικό αναπτυξιακό μοντέλο

Η Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας και ο ρόλος του Πανεπιστημίου

Η Ζώνη Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί στρατηγική πρωτοβουλία για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Ενώνει το Πανεπιστήμιο με την επιχειρηματικότητα, την έρευνα και την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας το κατάλληλο οικοσύστημα για την ανάπτυξη καινοτόμων συνεργασιών, την αξιοποίηση της γνώσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ένταξη της Α’ Φάσης του έργου, που συνδέεται με τον Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, σηματοδοτεί την έναρξη μιας πολυδιάστατης αναπτυξιακής προσπάθειας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και ουσιαστικό αποτύπωμα για την περιοχή.