Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, συστήνεται ειδικό πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 10,7 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προβλέπει τη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση που κυμαίνεται από 830 ευρώ έως 1.185 ευρώ τον μήνα.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη καθώς και τους όμορους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες και προβλέπει:
-επιχορήγηση του μισθού και των εισφορών για κοινούς ανέργους με 829,50 ευρώ τον μήνα, συνολικά 9.954 ευρώ ετησίως.
-επιχορήγηση 100% για τους ανέργους που εμπίπτουν στον ορισμό του ΔΑΜ, δηλαδή για όσους είχαν απασχοληθεί σε μετασχηματιζόμενους τομείς όπως για παράδειγμα βασικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης λιγνίτη, δραστηριότητες διανομής και εμπορίας ηλεκτρικές ενεργείας κ.α. Στην περίπτωση αυτή η επιχορήγηση ανέρχεται σε 1.185 ευρώ μηνιαίως, 14.220 ευρώ συνολικά. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) https://app.opske.gr.
Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε: « Η Δυτική Μακεδονία είναι μία νευραλγική περιοχή για την οικονομία της χώρας μας. Για πρώτη φορά από το 2008 η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από 9% – συγκεκριμένα στο 8,7% – σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Στη Δυτική Μακεδονία από το 2019 μέχρι το τέλος του 2024 η ανεργία έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 12,5 μονάδες , από το 23,8% στο 11,1%. Με στοχευμένες κινήσεις, σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ στηρίζουμε τους συμπολίτες μας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης, στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Σε συνέχεια δράσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και των ευρύτερων κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφια προ κρίσης ποσοστά, με την υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης, ενισχύουμε τις παρεμβάσεις για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν από την απολιγνιτοποίηση. Ο στόχος παραμένει σταθερός: Μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, μέσα από τη χρησιμοποίηση κάθε διαθέσιμου ευρωπαϊκού και εθνικού πόρου προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, οι συμπολίτες μας, κυρίως οι νέες και οι νέοι, να παραμείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους».