Άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, φιλοξενεί η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:
Η Ελλάδα, που με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α), μέσα από την έγκαιρη κατάθεση και ακολούθως τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του συνόλου των αιτημάτων εκταμίευσης, κατάφερε ήδη να λάβει πόρους που ανέρχονται στα 18,2 δις. ευρώ, ήτοι πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ύψους 35,95 δις. ευρώ. Ενώ, μετά από την αναμενόμενη ανάλογη αξιολόγηση και του 5ου αιτήματος, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που καταθέσαμε πρόσφατα, οι συνολικές εκταμιεύσεις προς τη χώρα μας θα ανέρχονται πλέον σε 21,3 δισ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 59,2% των συνολικών πόρων που της αναλογούν.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι η εκταμίευση των πόρων αυτών γίνεται βάσει της εκπλήρωσης συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών οροσήμων, αλλά και με τη συμβασιοποίηση δανειακών πόρων. Όπως επίσης, ότι έχει θεσπιστεί σύστημα διαχείρισης και ελέγχου των δράσεων και των έργων του Τ.Α.Α., σε πλήρη εφαρμογή σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., με την εφαρμογή του να είναι υποχρεωτική για όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην υλοποίηση και την παρακολούθηση των διαδικασιών.
Για να γίνει αντιληπτός ο μεταρρυθμιστικός χαρακτήρας του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το γεγονός ότι αφορά το σύνολο της κοινωνίας, τονίζω ότι μόνο στο πλαίσιο του 5ου αιτήματος, οι βασικοί τομείς των παρεμβάσεων είναι: η λειτουργία της νέας ρυθμιστικής αρχής για το νερό και τα λύματα, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η μεταρρύθμιση της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων και του τέλους χαρτοσήμου, η πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος myData, η πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ, η τροποποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Δημόσιες Συμβάσεις 2021-2025, η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβών για τους δημόσιους υπαλλήλους, η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την απλοποίηση διαδικασιών (εθνικό μητρώο διοικητικών διαδικασιών ΜΙΤΟΣ, 2η φάση) και η μετάβαση σε γρήγορες συνδέσεις Gigabit broadband.
Επίσης, πρέπει οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν ότι το Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» με τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας – και καρδιαγγειακών παθήσεων στο αμέσως προσεχές διάστημα- χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ίδιο συμβαίνει με το «Εξοικονομώ», με το «Σπίτι μου» ΙΙ, με το «Αναβαθμίζω το σπίτι μου» και με δεκάδες ακόμα παρεμβάσεις, όπως οι αναβαθμίσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, οι διαδραστικοί πίνακες σε δημόσια σχολεία, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, το πρόγραμμα «Αιγίς», τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο αστικός περίπατος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Και αυτά δεν είναι παρά ενδεικτικά παραδείγματα.
Το 2024 είχαμε στόχο να απορροφήσουμε 3,3 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ και απορροφήσαμε 3,4 δισ. ευρώ. Όχι μόνο δεν χάθηκε ευρώ, αλλά πετύχαμε και περισσότερα. Το 2025, υπάρχει πρόβλεψη για 4,9 δισ. ευρώ που θα φτάσουν στην οικονομία και την κοινωνία μόνο από το ΤΑΑ, σε σύνολο 14,1 δισ ευρώ του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ποσό ρεκόρ της τελευταίας 15ετίας.
Να λοιπόν γιατί η ανάπτυξη- σε ρυθμούς πολλαπλάσιους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Να λοιπόν γιατί οι ευρωπαϊκοί πόροι, που εξασφαλίσαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, δεν αφορούν τους «λίγους» και τους «μεγάλους», όπως έωλα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά τους πολλούς, το σύνολο της κοινωνίας.
Με την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα που έφερε και διατηρεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της απορροφητικότητας μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας, επιταχύνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.