Skip to main content

Εντός του Ιανουαρίου δίνεται η εκκίνηση για το πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ των 2 δισ. ευρώ με διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δικαιούχους έως 50 ετών, ενώ τον ίδιο μήνα θα “κληρώσει” για τους δικαιούχους του προγράμματος ΕΣΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα μικρομεσαίων. Οι δικαιούχοι του προγράμματος ΕΣΠΑ ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας θα ανακοινωθούν μέσα στο επόμενο 10ήμερο.

Αυτά ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στον διευθυντή του Capital.gr Σπύρο Δημητρέλη και τον δημοσιογράφο Τάσο Δασόπουλο.  

Ο υπουργός προαναγγέλλει ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και άλλα έξι προγράμματα ενίσχυσης στις περιοχές δίκαιης μετάβασης.

Ο κ. Παπαθανάσης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι, παρά το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο των 19 μηνών μέχρι και το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης στα μέσα του 2026 η Ελλάδα, θα προλάβει να αξιοποιήσει και τα υπόλοιπα 24 δισ. ευρώ από τα συνολικά 36 δισ. που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ψηφιακά έργα, δηλώνει την πεποίθηση του ότι το θέμα θα προχωρήσει χωρίς νέες καθυστερήσεις επισημαίνοντας το ευρύ πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που τρέχουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και την έναρξη από χθες των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων.

Δείχνει να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την αναταραχή που υπάρχει με την πολιτικοοικονομική κρίση σε Γερμανία και – τώρα – τη Γαλλία, εκτιμώντας ότι θα έχουν μικρές συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό. 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και τις δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, δηλώνει βέβαιος ότι και αυτή η κυβερνητική θητεία της ΝΔ θα ολοκληρωθεί στο τέλος της 4ετίας, το 2027.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτήν την ευκαιρία που μας δίνετε να έχουμε μία κουβέντα σχετικά με το πολύ ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο σας. Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εξής ερώτηση: έχουμε πλέον 19 μήνες μέχρι την ολοκλήρωση του ρόλου του Ταμείου Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Από τα 18,3 δις έχουν εισρεύσει στη χώρα από το Ταμείο έχουν γίνει δαπάνες περίπου τα 12 δισεκατομμύρια. Άρα από τα 36 δις που έχει εξασφαλίσει η χώρα μένουν άλλα 24 τα οποία θα πρέπει να γίνουν δαπάνες. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα: θα προλάβουμε μέχρι να λήξει το Ταμείο Ανάκαμψης, να απορροφήσουμε και να γίνουν δαπάνες όλα αυτά τα πολύ μεγάλα και πολύτιμα ποσά για την οικονομία και για τα εισοδήματα;

Ν. Παπαθανάσης: Ναι είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας και πολύ σημαντικό το εργαλείο, το χρηματοδοτικό εργαλείο που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης. Θα σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο σημείο στη γενική εικόνα. Η γενική εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες απορρόφησης των πόρων. Επομένως εφόσον είμαστε στις πρώτες χώρες σημαίνει ότι ολοκληρώνουμε τα ορόσημα είτε αυτά είναι έργα, είτε μεταρρυθμίσεις, με κανονικούς ρυθμούς. Όπως δηλαδή είχαν σχεδιαστεί, κάτι το οποίο έχει ως συνέπεια να λαμβάνουμε τους εισερχόμενους πόρους κανονικά. Και ταυτόχρονα το δεύτερο σημείο είναι ότι εκθετικά προχωρεί η απορρόφηση των πόρων. Το 2023 είχαμε δύο δισεκατομμύρια απορρόφηση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε 2,4 δισεκατομμύρια και έως το τέλος Δεκεμβρίου θα φτάσουμε τα 3,3 δισεκατομμύρια. Βλέπετε λοιπόν αύξηση πάμε από τα 2 στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι περίπου 110% αύξηση. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε 5 δισεκατομμύρια και 7 δισεκατομμύρια το 2026. Ταυτόχρονα όμως φέτος θα έχουμε άλλα 2 δισεκατομμύρια δανειακό σκέλος να μπει στην οικονομία. Του χρόνου 4 δισεκατομμύρια. Βλέπετε αν αθροίσετε όλα αυτά είναι εκθετικό διότι…

Ερώτηση: Είναι πρωτοφανή τα ποσά.

Ν.Παπαθανάσης: Είναι μεγάλα τα ποσά και για αυτό έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ρεκόρ το 2024, που θα ανέλθει με τη συμπληρωματική σύμβαση των 400 εκατομμυρίων σε 13,5. Του χρόνου θα πάει σε 14,1 δισεκατομμύρια. Επομένως είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θα υποβάλουμε το 5ο αίτημα εντός του Δεκεμβρίου.

Ερώτηση: Στο 4ο είχαμε ένα θέμα με τα ορόσημα. Δανειστήκαμε κάποια ορόσημα νομίζω που δεν είχαν ολοκληρωθεί για την πέμπτη για να πάρουμε τις επιχορηγήσεις. Θα γίνει το ίδιο πράγμα και την Πέμπτη δόση;

Ν.Παπαθανάσης: Συμβαίνει αυτό. Επιτρέπεται να γίνεται μεταφορά οροσήμων μπρος ή πίσω. Αν θέλεις να μεταφέρεις μπροστά ένα ορόσημο πρέπει να φέρεις πιο νωρίς ένα άλλο ορόσημο. Υπάρχει μία μικρή ευελιξία θα έλεγα και πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να διαφαίνεται ότι το συγκεκριμένο ορόσημο που μπορεί να το πας πίσω, έχει ξεκινήσει ήδη και ότι δεν είναι ένα ορόσημο απλά που μπορείς να το πας ένα αίτημα πιο πίσω. Θα πρέπει βεβαίως να φέρεις νωρίτερα ένα άλλο ορόσημο. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να τηρήσεις ακριβώς αυτά που έχεις δεσμευτεί και στο τέλος να έχεις ολοκληρώσει έτσι ώστε να υπάρχει έγκριση από το ECOFIN της εκταμίευσης με την ολοκλήρωση όλων των υποχρεώσεων.

Ερώτηση: Έχει διάφορους κλάδους στους οποίους πρέπει να επενδύσει η χώρα και η Ευρώπη με βάση το Ταμείο Ανάκαμψης. Είστε ευχαριστημένος με την πορεία κάθε τομέα; Δηλαδή και με τα ψηφιακά και με τις υποδομές ή έχουμε υστέρηση σε κάποια από αυτά;

Ν. Παπαθανάσης: Κοιτάξτε, οι βασικοί τέσσερις πυλώνες που Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος Ελλάδα 2.0 ήταν η ψηφιακή μετάβαση, η πράσινη μετάβαση, η κατάρτιση skilling-upskilling και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δηλαδή των επιχειρήσεων. Όλα αυτά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Να σας θυμίσω ότι σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία. Ότι ταυτόχρονα τρέχουν όλες οι ανακαινίσεις των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων. Τρέχουν οι προληπτικές εξετάσεις στο ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, με πολύ θετικά αποτελέσματα και σύντομα σχεδόν 5,5 εκατομμύρια Έλληνες θα λάβουν ένα sms για καρδιαγγειακές παθήσεις, για έλεγχο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα ψηφιακά τρέχουν. Η ψηφιοποίηση είναι κάτι το οποίο τρέχει. Προφανώς επειδή είναι μεγάλος ο όγκος υπάρχει και μεγάλη απαίτηση προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους. Θεωρούμε ότι όλα στο τέλος θα επιτευχθούν. Άλλωστε δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για καμία παράταση του Ταμείου. Και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι καμία χώρα δεν έχει αυτή τη στιγμή μπει σε τέτοια συζήτηση και βεβαίως δεν έχουμε λόγο να μπούμε εμείς σε τέτοια συζήτηση. Εμείς στοχεύουμε όπως σας είπα να υποβάλουμε το 5ο αίτημα, να υποβάλουμε το 6ο αίτημα στο πρώτο τετράμηνο του 2025 και το 7ο αίτημα το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες, εκτιμήσεις, ότι στο ψηφιακό κομμάτι δεν τρέχουμε όσο θα έπρεπε να τρέχουμε. Αυτό είναι αληθές ή είμαστε σε όλους τους πυλώνες σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Ν. Παπαθανάσης: Κοιτάξτε, προφανώς εννοείτε το δανειακό σκέλος το ψηφιακό. Είναι αλήθεια. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένα bottleneck που φρενάρει λίγο το δανειακό σκέλος λόγω της υποχρέωσης να έχουμε 20% του δανειακού σκέλους και ολόκληρου του προγράμματος σε ψηφιακές επενδύσεις. Το δανειακό σκέλος έχει μία μικρή επιβράδυνση λόγω του ότι αναζητούμε ψηφιακές επενδύσεις για να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα. Γιατί υπάρχει βασικός κανόνας 20% να είναι ψηφιακές επενδύσεις, 37% πράσινες επενδύσεις 

Ερώτηση:  Ζητάτε project τα οποία δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ν. Παπαθανάσης: Αναζητούμε λοιπόν project ψηφιακά. Όμως θέλω να σας πω, για να πετυχαίνουμε τους στόχους και του δανειακού σκέλους σημαίνει ότι στο τέλος βρίσκονται τα ψηφιακά έργα. 

Ερώτηση: Γιατί υπάρχει αυτή η υστέρηση; Τι πιστεύετε;

Ν.Παπαθανάσης: Κοιτάξτε, προφανώς αυτό είναι το όριο της αγοράς. Διότι εμείς αναζητούμε από τον ιδιωτικό τομέα ψηφιακά έργα. Προφανώς υπάρχει ένας περιορισμός εκεί. Αλλά επειδή είναι γενικός κανονισμός σε όλη την Ευρώπη και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Επομένως η ανάπτυξη ψηφιακών έργων από τον ιδιωτικό τομέα είναι κάτι το οποίο κατ’ ουσίαν επιβραδύνει το δανειακό σκέλος. Στο τέλος όμως επιτυγχάνεται. Επιτυγχάνεται και γι’ αυτό θα υποβάλουμε και το πέμπτο αίτημα τώρα που έχει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το επιδοτούμενο σκέλος και 2 δισεκατομμύρια ευρώ για το δανειακό σκέλος. 

Ερώτηση: Έχετε αναφερθεί στη δυνατότητα να προσθέσουμε και κάποιες μεταρρυθμίσεις αν υπάρχει ένα περιθώριο. Νομίζω ότι αναφερθήκατε και λίγο εμμέσως στο ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2. Δεν ήταν μία από αυτές; Που μπήκαν εκ των υστέρων;

Ν.Παπαθανάσης: Ακριβώς. Είναι μία διαπραγμάτευση που έκανε ο πρωθυπουργός όταν επισκέφτηκαν εδώ οι κοινοτικοί, οι οποίοι έρχονται την άλλη εβδομάδα, την άλλη Πέμπτη. Θα υπάρξει επίσημη συνάντηση για την πορεία του προγράμματος. Έγινε μία διαπραγμάτευση. Ανακατευθύναμε πόρους από το δανειακό σκέλος, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το πολύ καλό πρόγραμμα που θα έχει ύψος 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πετύχαμε μετά από διαπραγμάτευση σας είπα και του ίδιου του πρωθυπουργού. Το στεγαστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό. 

Ερώτηση: Μήπως θα δούμε και ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 3 ;

Ν.Παπαθανάσης: Αυτή τη στιγμή μπροστά μας έχουμε το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 2, το οποίο θα τρέξει το πρώτο δεκαπενθήμερο εντός του Ιανουαρίου και αναμένουμε ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει και ένα άλλο ένα πρόγραμμα. Το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ 1 έτρεξε. Αυτό είναι μάλιστα, το νέο πρόγραμμα είναι με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, έως 50 ετών από 39 που ήταν το πρώτο πρόγραμμα. Με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια,  μία τετραμελής οικογένεια έως 36.000€ εισόδημα μπορεί να αιτηθεί. Με αυξημένο ύψος δανείου, από 150.000 που ήταν το πρώτο πρόγραμμα στις 190.000 που είναι τώρα. Και βεβαίως με την παλαιότητα, την ίδια παλαιότητα, γιατί θέλουμε να εισέλθουν στην αγορά και οι κενές κατοικίες κάθε ηλικίας. Δηλαδή να αξιοποιηθούν και σπίτια τα οποία θα ανακαινιστούν. Για αυτό βγάζουμε και συμπληρωματικά ένα νέο πρόγραμμα ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να πάρει ένα άτοκο δάνειο να αναβαθμίσει το σπίτι του. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες, τους νέους ανθρώπους. Και βεβαίως ένα σπίτι το οποίο είναι εικοσαετίας είναι κατ’ ουσίαν ένα καινούργιο σπίτι. Διότι όλα αυτά έχουν χτιστεί με νέους αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι σπίτια τα οποία δεν έχουν προβλήματα.

Αυτό το πρόγραμμα ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ δεν αφορά μόνο αυτούς που θα πάρουν το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. Είναι για όλους τους Έλληνες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς ηλικιακά κριτήρια και χωρίς περιουσιακά κριτήρια. Ο στόχος είναι ενεργειακά να αναβαθμιστούν σπίτια. Και μάλιστα με πολύ πιο απλοποιημένες διαδικασίες, διότι η αίτηση θα γίνει στην τράπεζα. Και μπορεί να επιλέξεις μία από τις 10 κατηγορίες αναβάθμισης που θέλει να επιλέξει κάποιος. Μια από τις 10 κατηγορίες αναβάθμισης, είτε θερμοπρόσοψη, είτε κουφώματα, είτε σκίαση, είτε ηλιακό θερμοσίφωνα, είτε αντλία θερμότητας, είτε, είτε… Έως 25.000€ και να αποπληρώσει ως 7 χρόνια άτοκα.

Ερώτηση: Το ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ μπορεί να πάρει και μία επανάληψη ή όχι;

Ν. Παπαθανάσης: Συνολικά αυτό έχει ύψος 400 εκατομμυρίων ευρώ. 300 εκατομμύρια τα παίρνουμε από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και 100 εκατομμύρια βάζουμε από το εθνικό μας Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα είναι άτοκο. Δε μπορώ να σας απαντήσω αν εξαντληθεί, αν θα μπορέσουμε να βγάλουμε νέο πρόγραμμα. Θα το δούμε εκείνη την εποχή. Και πάλι, όλα αυτά ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι συνάρτηση της επίτευξης του στόχου του 20% των ψηφιακών έργων. Εφόσον επιτυγχάνουμε αυτό το στόχο, ίσως μπορέσουμε. Αλλά δε μπορώ να το απαντήσω αυτή τη στιγμή.

Ερώτηση: Πολλοί περιμένουν τα δύο προγράμματα για τους μικρομεσαίους που είχαν τρέξει στις αρχές του χρόνου. Πότε να περιμένουμε τα αποτελέσματα;

Ν.Παπαθανάσης: Πολύ σύντομα, ίσως εντός και των επόμενων 10 ημερών για τη γενική επιχειρηματικότητα και εντός του Ιανουαρίου για τα τουριστικά καταλύματα.

Ερώτηση: Επόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, έχουμε να περιμένουμε κάτι μέσα στο 2025;

Ν.Παπαθανάσης: Μέσα στο 2025 έχουμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αυτή τη στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης συνεχίζει να δίνει τα δάνεια.  Έχουμε πόρους για δάνεια. Αφορούν και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο αριθμός των επιχειρήσεων είναι ο ίδιος, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια. Επομένως είναι ανοιχτό αυτό. Ερχόμαστε όμως από το ΕΣΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και συνεχίζουμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Είναι ανοιχτό ακόμα για τις εγγυήσεις των δανείων έως 80%. Επομένως μπορεί να πάρει κάποιος δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου κατά 80% και 20% δική του εγγύηση. Είναι ανοιχτό. Και επειδή βρήκαμε πόρους, το σκέλος του επιδοτούμενου επιτοκίου του Ταμείου Επιχειρηματικότητας που έκλεισε, θα το ξανανοίξουμε πάλι. 

Ερώτηση: Πόσα χρήματα παραπάνω;

Ν.Παπαθανάσης: Συνολικά θα μοχλευτούν περίπου 400 εκατομμύρια σε δάνεια πάλι. Και αυτά με το 40% επιδοτούμενο επιτόκιο, μηδενικό επιτόκιο του κεφαλαίου και το 60% επιδότηση έως 3 μονάδες για δύο χρόνια. 3 ποσοστιαίες μονάδες για 2 χρόνια. Έχουμε κι άλλα προγράμματα. Είναι ένα νέο ΕΣΠΑ για υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα ανοίξει, 250 εκατομμύρια. Έξι προγράμματα που άνοιξαν αυτή τη στιγμή από προχτές για την Περιφέρεια της Μεγαλόπολης και για τις λιγνιτικές περιοχές για τη στήριξη των επιχειρήσεων, για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Μεγαλόπολη αλλά και για ενεργειακά έργα στις λιγνιτικές περιοχές Δυτική, Μακεδονία, Μεγαλόπολη, Τρίπολη Οιχαλία, Γορτυνία. Ένα νέο πρόγραμμα που ανοίγει για τα μικρά νησιά έως 3.100 κατοίκους έως 150.000€ επιχειρηματικό σχέδιο με 70% επιδότηση. Ένα Ταμείο Επιχειρηματικότητας, πάλι επιδότησης των δανείων και εγγύησης δανείων για τις λιγνιτικές περιοχές. Είναι ήδη ανοιχτά αυτά, έχουν ανοίξει.

Ερώτηση: Ωραία, ένα ερώτημα γενικότερο κ. Υπουργέ. Είναι πάρα πολύ μεγάλα τα ποσά τα οποία προφανώς διασφαλίζουν και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, βλέπετε κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για την οικονομία; Δηλαδή βλέπουμε πολιτική κρίση στη Γαλλία, πολιτική κρίση και εκλογές στη Γερμανία. Ανεβαίνοπυν  πάλι οι τιμές του αερίου με την Ουκρανία. Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που σας φοβίζει για την οικονομία; 

Ν.Παπαθανάσης: Η Ελλάδα απέδειξε και με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό διαρθρωτικό ότι έχει μια σταθερή, αναπτυσσόμενη και βιώσιμη οικονομία. Έχουμε για το 2024 περίπου 3 φορές την ανάπτυξη της Ευρώπης -περίπου τρεις φορές- και το 2025 δύο φορές περίπου την ανάπτυξη της Ευρώπης, σύμφωνα και με τον προϋπολογισμό που έρχεται στη Βουλή για ψήφιση 15 Δεκεμβρίου. Μέσα σε μία δύσκολη λοιπόν εποχή και με πολέμους πέριξ, παρουσιάζουμε μία και πολιτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα. Προφανώς εξωτερικές παράμετροι επηρεάζουν, διότι όταν επηρεάζεται ο γείτονας, άλλες χώρες της Ευρώπης, αυτό επηρεάζει και εσένα. Αλλά αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε ότι έχουμε μία σταθερή οικονομία. Κάποιες χώρες έχουν μπει σε διαδικασία αυξημένου ελλείμματος. Σε αυτή τη διαδικασία δεν είναι η Ελλάδα, ούτε θα μπορούσε να μπει η Ελλάδα. Διότι αν τυχόν -και εδώ είναι η απάντηση στην αντιπολίτευση που πολύ εύκολα μοιράζει λεφτά ή μειώνει ΦΠΑ- αν τυχόν μπαίναμε σε τέτοια διαδικασία, αυτό θα εκτίνασσε την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους μας που θα μας έφερνε σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που περίπου εξυπηρετεί όλο το δημόσιο χρέος μας. Επομένως συνεχίζουμε τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ και δημιουργούμε τις συνθήκες για νέες θέσεις εργασίας, που είναι πολύ σημαντικό  Διότι η ανεργία πρέπει να πέσει, θέλουμε να πέσει στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ επειδή μου δίνετε μία πάσα με την αντιπολίτευση που είπατε, μία περισσότερο πολιτική ερώτηση. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει και πλαγιοκοπείται από τα δεξιά της και δημοσκοπικά αλλά και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Βέβαια βλέπετε ότι η πολιτική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη από ό,τι καταλαβαίνω. Ωστόσο, σε σχέση με το παρελθόν βλέπουμε ότι δημοσκοπικά η κυβέρνηση δεν είναι και στα καλύτερά της. Είμαστε, όμως, στη μέση της τετραετίας. Βλέπετε κάποιον πολιτικό κίνδυνο μπροστά που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία;

Ν.Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο θέμα, έχουμε πολιτική σταθερότητα. Έχουμε υποχρέωση να υλοποιήσουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, το κάναμε από την πρώτη στιγμή. Συνεχίζουμε και το 2025 με μειώσεις φόρων. Συνολικά μαζί με τις προηγούμενες μειώσεις, θα έχουμε μειώσεις σε 62 φόρους, 12 αυξήσεις, 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025 μόνιμες αυξήσεις όπως είχαμε υποσχεθεί. Εμείς αυτό το οποίο βλέπουμε είναι τα θέματα της καθημερινότητας. Γιατί έχουμε μία εξαιρετική πορεία, δημοσιονομική πορεία. Παρακολουθούμε όμως την καθημερινότητα και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το πώς οι συμπολίτες μας διάγουν τον βίο τους και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτήν την καθημερινότητα με μέτρα και δράσεις.

Ερώτηση: Έχει εξαγγείλει και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών κάποιες παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα το 2026 και το 2027. Μπορείτε να μας πείτε κάτι παραπάνω επ’ αυτού;

Ν.Παπαθανάσης: Πέραν αυτού που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δεν έχω να προσθέσω κάτι. Προφανώς αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κατάστασης την εποχή εκείνη. Έχει κάνει κάποιες εξαγγελίες. Αυτό θα το δούμε όταν θα έρθει η εποχή.

Ερώτηση: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Υπουργέ.

Ν.Παπαθανάσης: Να είστε καλά.