fbpx Skip to main content

«Με δημοσιονομική σοβαρότητα και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες, βελτιώνουμε την υγεία και την παιδεία, στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον του τόπου», αναφέρει στη Realnews και στον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα της ακρίβειας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από τις πραγματικές και μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών, μέσα από τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών ταλαιπωρείται από την ακρίβεια. Με δεδομένο και το αυστηρό ευρωπαϊκό όριο στις δαπάνες, υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για επιπρόσθετες πρωτοβουλίες ανακούφισης των πολιτών; 

Η ακρίβεια, παγκοσμίως, σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις που προκαλούν στην οικονομία οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και η κλιματική κρίση.

Εμείς, από την πρώτη στιγμή, χωρίς ψέματα και ακοστολόγητους λαϊκισμούς, επιχειρήσαμε να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο αυτών των πρωτόγνωρων αλλαγών, με συνεχείς και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις, κάποιες φορές πρωτοποριακές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η οριοθέτηση ανώτατου περιθωρίου κέρδους ή η ανακοίνωση ονομάτων παραβατών, ακόμα και πολυεθνικών εταιρειών. 

Όμως, επίσης από την πρώτη στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι, μακροπρόθεσμα, το πρόβλημα της ακρίβειας μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από τις πραγματικές και μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών, μέσα από τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Και ακριβώς, η δημιουργία μισού εκατομμυρίου τέτοιων θέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, η συνεχής πτώση της ανεργίας- ιδιαιτέρως στους νέους και στις γυναίκες- στο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, το γεγονός ότι η Ελλάδα αναπτύσσεται σταθερά και γρηγορότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αυξήσεις εισοδημάτων πάνω από τον πληθωρισμό, με σωρευτική αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ 7,7%- όταν στην Ευρώπη είναι 3,3% σύμφωνα με την Eurostat- δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αποδεικνύουν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη πετυχαίνει, δεν τυχαίνει. 

Η πιστή εφαρμογή αυτής της υπεύθυνης αναπτυξιακής στρατηγικής, παραμένει η πυξίδα μας ως τις εκλογές του 2027, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2025- όπου υπάρχουν 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων- αλλά και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028.

Με δημοσιονομική σοβαρότητα και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, με τη διοχέτευση στην οικονομία και στην κοινωνία κάθε διαθέσιμου ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε, αλλά και με περισσότερα έσοδα από τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες, βελτιώνουμε την υγεία και την παιδεία, στηρίζουμε την κοινωνική συνοχή, χωρίς να υποθηκεύουμε το μέλλον του τόπου.

Αισθάνεστε πως μετά την ηχηρή απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά από την επετειακή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας σχηματοποιείται πλέον μία εσωκομματική αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα; Θεωρείτε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα ωθήσει και άλλους «γαλάζιους» βουλευτές να καταθέσουν ερωτήσεις προς τους Υπουργούς της κυβέρνησης; 

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι βουλευτές της ΝΔ, έχουμε απέναντί μας μόνο τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας. Για την μόνιμη επίλυσή τους παλεύουμε, όλοι μας, καθημερινά, για βελτιώσεις στην αντιμετώπισή τους συμβάλλουν οι εκατοντάδες ερωτήσεις που συνεχώς, καταθέτουν βουλευτές μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ως αποτέλεσμα της απευθείας επαφής τους με την κοινωνία. 

Αυτή είναι μια ακόμα ποιοτική-ουσιαστική διαφορά στον τρόπο λειτουργίας της ΝΔ έναντι των άλλων κομμάτων. Μέσα από τον διάλογο και την ενότητα, η παράταξη, εδώ και 50 χρόνια, παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή πολιτική δύναμη στον τόπο. Με αυτό το πρόταγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διεύρυνε κατά πολύ, την απήχησή μας στην κοινωνία, χωρίς να αλλάξει τη φυσιογνωμία μας. Αυτή η στρατηγική ανέβασε τα ποσοστά μας πάνω από το 40% στις διπλές εκλογές του 2023, εξασφαλίζοντας ισχυρή εντολή από τους συμπολίτες μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας, δίπλα στην κοινωνία και απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής, με ρεαλισμό και εθνική ευθύνη, μακριά από τοξικότητα και λαϊκισμούς –όπως εξάλλου, μας δίδαξε και ο ιδρυτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής.  

Ποιον εκ των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα προτιμάτε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Είναι το ΠΑΣΟΚ ένας δυνητικός κυβερνητικός εταίρος, εφ’ όσον η Νέα Δημοκρατία δεν κατορθώσει να επιτύχει αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Στο ίδιο σενάριο, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με σχηματισμούς στα δεξιά της ΝΔ;

Από θέση αρχής, σε καμία περίπτωση, δεν εμπλεκόμαστε στις εσωκομματικές εξελίξεις άλλων κομμάτων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς, όπως επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και η σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία, θα θέλαμε να υπάρχει στη Βουλή μια αξιόπιστη σοβαρή αντιπολίτευση, που θα καταθέτει, επιτέλους, μια εναλλακτική πρόταση για την πορεία της χώρας, κοστολογημένες- υλοποιήσιμες λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα. Όμως, αυτό απέχει από το «όχι σε όλα», τον λαϊκισμό και την τοξικότητα, την άρνηση για πρόοδο, που αντιμετωπίσαμε -όχι μόνο ως κυβέρνηση αλλά ως χώρα- τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα στις τομές για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, την επιστολική ψήφο, κ.α. Μένει να αποδειχθεί αν το ΠΑΣΟΚ, θα διατυπώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο, ευρύτερα, στη ΝΔ, παγίως, τασσόμαστε υπέρ των ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων, που θα μπορέσουν να κρατήσουν σταθερά το τιμόνι του τόπου, πολλώ μάλλον στη συγκεκριμένη συγκυρία, απέναντι σε προκλήσεις –αλλά και ευκαιρίες- που θα κρίνουν το αύριο των παιδιών μας.   

Η αντιπολίτευση σας ασκεί κριτική για καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μιλά για πόρους που δεν φτάνουν στους μικρομεσαίους. Τι απαντάτε;

Απαντώ επικαλούμενος τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία και, επιτρέψτε μου, την κοινή λογική. Η 4η θέση στην Ε.Ε που ήδη κατέλαβε και διατηρεί η χώρα στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, οι δράσεις ύψους 22 δις, που έχουν ήδη εξειδικευθεί, επί συνολικού προϋπολογισμού 26 δις -ποσοστό 83%- μόνο καθυστέρηση δεν συνιστούν. Οι εκταμιεύσεις, μετά από θετική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και των τεσσάρων αιτημάτων πληρωμής που υποβάλαμε έως τώρα για πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η 5η θέση στην Ε.Ε. μετά από την αναμενόμενη επιπλέον εκταμίευση του 1 δις από το σκέλος των επιχορηγήσεων, με την οποία οι εκταμιευμένοι πόροι θα φτάσουν τα 18,2 δις, δηλαδή άνω του 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», μάλλον λάθος πολιτική δεν αποπνέουν. 

Το νόημα που δίνουμε στην ανάπτυξη και οι πράξεις που το συνοδεύουν αποτυπώνονται επίσης, στο νέο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, ύψους 13,1 δισ. ευρώ, έναντι των 12,2 δις. που προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα- ρεκόρ των τελευταίων 14 ετών.

 Όσο για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν οι ευρωπαϊκοί πόροι κατευθύνονται μόνο στους «λίγους» και στους «μεγάλους», επαναλαμβάνω ότι το σύνολο του ΕΣΠΑ, οι περισσότερες επιχορηγήσεις και πάνω από τα μισά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, διοχετεύονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι το 74,1% από τα 49.327 δάνεια αξίας 10.285.610.338 ευρώ που χορήγησε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα από το 2019, κατευθύνθηκε σε επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους, και το 80,1% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ.    

Ωστόσο, επειδή απέναντί μας δεν έχουμε έωλα επιχειρήματα, αλλά πραγματικά προβλήματα, δεν εφησυχάζουμε. Επιταχύνουμε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ενισχύουμε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Επικράτεια, μέσα από ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, μετατρέπουμε τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή, για την Ελλάδα που αξίζει σε όλους τους συμπολίτες μας, ιδίως στις νέες και στους νέους.