fbpx Skip to main content

Η Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς και περιφερειακές κρίσεις, έχει αλλάξει σελίδα, σημειώνοντας βήματα προόδου μέσα σε ένα περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας. 

Οι κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχουν κατ’ επανάληψη αναγνωρίσει οι ευρωπαίοι εταίροι μας, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αλλά και έγκριτα διεθνή ΜΜΕ, υλοποιούν, με συνέπεια, ταχύτητα και αποφασιστικότητα, τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο τετραετίας για τα οποία τις εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. 

Η χώρα μετατρέπεται από ουραγό σε πρωταγωνιστή, με δημοσιονομική πειθαρχία, μειώσεις ή και καταργήσεις φόρων, αλλά και πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, κάλυψη του επενδυτικού κενού, αύξηση των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ενθάρρυνση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας – πρωτίστως των ΜμΕ- κυρίως όμως, με μόνιμες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, που βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη και το εισόδημα των συμπολιτών μας. 

Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, μεταξύ άλλων, είναι οι κατά πολύ μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. Τα πρωτογενή πλεονάσματα και η σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια. Η δραστηριοποίηση στη χώρα παγκόσμιων πρωταθλητών, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Cisco. Η μείωση της ανεργίας σε χαμηλό 15ετίας- σχεδόν κατά 8,5% μείωση από το 2019- και η δημιουργία πάνω από 400.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια.

Ταυτόχρονα όμως, αυτή η πολιτική εξασφαλίζει περισσότερους πόρους για την Υγεία και την Παιδεία, αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «αναχώματα» στη συνεχή μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας και στις επιπτώσεις της κλιματικής και της ενεργειακής κρίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού- ειδικά των νέων- στήριξη της οικογένειας, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.

Και το 2024, καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη, σε ποσοστό πάνω από 65%, διαδραματίζουν οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι, που εξασφαλίσαμε μετά από αποτελεσματική διαπραγμάτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εταίρους μας στην Ε.Ε.. 

Φέτος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των τελευταίων 14 ετών, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με τους πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αντιστοιχούν στο 80% των δημοσίων επενδύσεων. Η ετήσια αύξηση των πόρων για τις δημόσιες επενδύσεις ανέρχεται στο 9%-12% για τη διετία 2024-2026. 

Σημειώνεται ότι, μετά από την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ύψους 26, 2 δισ. ευρώ, ήδη, οι προσκλήσεις υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ και οι εντάξεις έργων τα 10,3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της σχετικής ευρωπαϊκής κατάταξης, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ανάλογη είναι η εικόνα στην πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο τέλος Ιουλίου, εκταμιεύθηκαν τα 2,3 δισ. ευρώ από το 4ο αίτημα πληρωμής στο σκέλος των δανείων, ενώ μετά από το τέταρτο αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα ξεπεράσουν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού, όταν ο μέσος όρος της υπόλοιπης Ευρώπης δεν ξεπερνά το 33%. Ειδικότερα, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί πλέον 794 έργα και δέσμες έργων, ενώ στο σκέλος των δανείων έχουν συναφθεί 339 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν σε ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού ύψους 12,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες το 50% προέρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη δράσεις μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, αυτών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τα ανωτέρω ενδεικτικά παραδείγματα, ως μετρήσιμο αποτέλεσμα ασκούμενης πολιτικής, έχουν ένα κοινό παρονομαστή ανάπτυξης: Τη διπλή σύγκλιση αφενός με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφετέρου μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. 

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά τους αντίθετους γεωπολιτικούς ανέμους διεθνώς, και απέναντι στον τοξικό, ισοπεδωτικό λαϊκισμό που εκπέμπουν τα πολιτικά αδιέξοδα κάποιων στο εσωτερικό, προωθεί απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος.

Χωρίς να εφησυχάζουμε, διατηρούμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας τη δέσμευση να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους διαθέσιμους πόρους. Χωρίς να χρονοτριβούμε, απαντούμε στα ανέξοδα συνθήματα με χειροπιαστό έργο και λογοδοσία, με συνέπεια λόγων και έργων. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, κυρίως όμως, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, τις ελπίδες των οποίων είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να κάνουμε πράξη, στα προβλήματα της καθημερινότητας των οποίων οφείλουμε να δώσουμε βιώσιμη και μόνιμη λύση.